Rain-International-products_3

Zaden hebben net als noten een gezond imago omdat ze rijk zijn aan nuttige voedingsstoffen, waaronder onverzadigde vetzuren. De consumptie ervan is echter laag. Het bedrijf Rain International heeft producten ontwikkeld op basis van koud geperste zaden die ze via Multi-level marketing aan de man brengen. Deze producten zouden vol zitten met voedingsstoffen die de gezondheid verbeteren. In hoeverre zijn de producten van Rain eigenlijk te vergelijken met zaden?

De producten: Rain Soul en Rain Core

In 2011 hebben Byron Belka en Danny Pang het bedrijf Rain International opgericht. Een bedrijf dat zich richt op de verkoop van producten met zaden als basis. Er is gekozen voor zaden omdat die aan het begin van het leven staan en waardevolle voedingsstoffen bevatten in compacte vorm. Ze begonnen met Rain Soul en daar is later Rain Core bijgekomen. Beide producten bevatten als basis drie verschillende soorten zaden, maar er zijn ook nog andere voedingsstoffen (en met name water) aan toegevoegd:

Rain Soul

Zaden + D-ribose + trans-resveratrol (3,5 gram/portie):soul_pouch22

 • Zwart komijnzaad
 • Zwart frambozenzaad
 • Chardonnay druivenpitten
 • D-ribose
 • Trans-resveratrol

Rain Core

Zaden (2 gram/portie):

 • Zwart komijnzaad
 • Mariadistelzaadcore_pouch-1-jpg
 • Veenbessenzaad

Overige ingrediënten (1,9 gram/portie):

 • Boerenkool
 • Chlorella
 • Spirulinna
 • Tarwegras
 • Paardenbloem
 • Aloë Vera

Voedingswaarde en ingrediënten

soul-supplement-facts

      Rain Soul                                                                                                             Rain Core

De voedingswaardedeclaratie van Rain Core klopt niet helemaal. Koolhydraten leveren per gram 4 kcal. Rain Core bevat per sachet 5 gram koolhydraten, waardoor er minimaal 20 kcal in zouden moeten zitten. Volgens de voedingswaardedeclaratie zitten er echter slechts 15 kcal in.

Gebruiksadvies en prijs

Het gebruiksadvies verschilt per persoon. Een algemeen advies is echter om te beginnen met dagelijks één sachet (30 gram) van beide producten omdat ze elkaar versterken. Een doosje Rain Soul met 30 sachets kost ongeveer € 70,- en een doosje Rain Core kom op ongeveer € 77,-. Per dag is dat dan bijna € 5,- en daarvoor krijg je ongeveer 7,5 gram aan ‘werkzame’ ingrediënten. Ter vergelijking, in de supermarkt is gemalen zwart komijnzaad (één van de drie zaden) verkrijgbaar voor €0,73 per 25 gram, inclusief een glazen potje (er zijn goedkopere aanbieders op internet te vinden) [1].

Productiewijze

Naast de zaden zelf zou de kracht van Rain Soul en Rain Core de manier van persen zijn. De zaden worden namelijk niet in zijn geheel toegevoegd, maar worden geperst. Dit gebeurt bij een lage temperatuur waarbij geen ongewenste stoffen worden gevormd. Waardevolle voedingsstoffen zoals phytosterolen, flavonoïden, antioxidanten, vitamines en mineralen, etc zouden behouden blijven.

Rain versus zaden

De voedingswaarden van Rain Soul en Rain Core zijn nauwelijks bekend. Er worden alleen het aantal calorieën en de hoeveelheid koolhydraten, suikers, eiwitten en natrium vermeld [2, 3]. Interessant is dat de hoeveelheid vet (olie) niet wordt vermeld. Dat is interessant omdat zaden relatief rijk zijn aan vet en de gunstige effecten van zaden voor een belangrijk deel daaraan worden toegeschreven [4, 5].

Clinical trials have shown that black seed oil may help maintain blood sugar and cholesterol levels already within normal range, along with many other health benefits, and is considered to be one of the most healthful herbs of all time.” [2]

Door het koude persen is de olie er echter uitgehaald. De olie wordt, in het geval van zwarte komijnzaad-olie, door andere fabrikanten als supplement aangeboden om óók de gezondheid te ondersteunen [6, 7]. In hoeverre zijn de geperste zaden die in Rain Soul en Rain Core zitten dan te vergelijken met intacte zaden? Dat verschil hoeft zich niet te beperken tot vet. Dat geldt mogelijk ook voor andere stoffen zoals phytonutriënten en flavonoïden.

Black raspberry seeds contain antioxidant-like phytonutrients including ellagitannins and anthocyanins, which are powerful antioxidants that help support many bodily functions and overall good health.” [2]

Grape seeds have an abundant source of flavonoids called proanthocyanidins. This is important for brain health due to their free radical-quenching antioxidant and collagen-protecting effects.” [2]

De vraag is waaruit blijkt dat die stoffen nog steeds in het eindproduct zitten? Er wordt geschreven dat juist door het koude persen de gunstige stoffen behouden blijven en zelfs worden geconcentreerd, maar het is onduidelijk of dat ook daadwerkelijk zo is omdat analysecijfers ontbreken. Er wordt dus een vergelijking gemaakt die eigenlijk niet gemaakt kan worden. Uitgeperste zaden zijn immers niet hetzelfde als intacte zaden. Een analogie kan misschien gemaakt worden met zuivel. Studies laten zien dat de consumptie van zuivel is geassocieerd met een lager risico op dikke darmkanker [8]. Dat wil echter niet zeggen dat melkpoeder daar ook een gunstig effect op heeft.

Een ander punt is dat er gezondheidsvoordelen worden genoemd die zijn gebaseerd op stofjes in bepaalde ingrediënten. Er wordt bijvoorbeeld geschreven dat zwavel ik boerenkool een gunstig effect heeft op de bloedsuiker en het lichaamsgewicht [3]. Veel van die gezondheidsvoordelen zijn echter niet of onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd om het te kunnen en mogen claimen. Het is bovendien onduidelijk hoeveel van die stofjes (bijvoorbeeld flavonoïden) er in de Rain-producten zitten en of die hoeveelheid daadwerkelijk tot de genoemde gezondheidsvoordelen leidt.

Onderzoeksresultaten

De promotie van Rain Soul wordt ondersteunt met enkele testresultaten die zijn uitgevoerd door Brunswick labs [2, 9]. Er is gekeken naar markers voor cel-veroudering (SRT1), inflammatie (Nuclear Factor kappa B) en bescherming tegen cel-oxidatie.

Rain Testreultaten

De presentatie van de testresultaten is echter onduidelijk omdat het meestal is uitgedrukt in een toegenomen percentage, waarschijnlijk vanaf baseline. Percentages zijn lastig te interpreteren, zeker wanneer baseline-gegevens onbekend zijn. Naast Rain Soul is er ook een ‘controle’ gemeten. Wat die controle is wordt niet genoemd. Dat maakt het lastig om de testresultaten in de juiste context te plaatsen en er betekenis aan te geven. Bovendien hebben dergelijke testresultaten hun beperkingen omdat ze in vitro zijn gemeten en de markers geen duidelijk verband hebben met gezondheidsuitkomsten. Het gebruik van supplementen met antioxidanten laat bijvoorbeeld geen gunstig effect zien op diverse eindpunten waaronder hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden [10-13].

Gezondheidsclaims

Rain heeft als bedrijf enkele gezondheidsclaims opgesteld die ze zelf toestaan [14]. Zo zou Rain Soul de gezondheid van het hart en vaatstelsel bevorderen:

Company-Approved-Claims1

De vraag is op welke ingrediënten die gezondheidsclaims betrekking hebben, bij welke hoeveelheid en waar die op gebaseerd zijn. Dat is onduidelijk en Rain Amerika geeft er in een emailcontact ook geen antwoord op. Bovendien mogen zowel in Amerika als in Europa niet zomaar gezondheidsclaims worden gemaakt. Voor fabrikanten is het namelijk een marketingsinstrument waarmee consumenten misleid kunnen worden. Voorwaarde is dan ook dat een gezondheidsclaim kan worden onderbouwd. Binnen Europa zijn alleen gezondheidsclaims toegestaan die door de Europese Commissie zijn toegelaten. De zaden en ingrediënten in Rain Sole en Rain Core vallen daar niet onder. In Nederland maken zelfstandige distributeurs vergelijkbare gezondheidsclaims [15].

Contact met Rain International en distributeurs

Twee distributeurs heb ik benaderd met enkele kritische vragen. Helaas konden ze mij niet verder helpen:

“Allereerst hartelijk dank voor uw belangstelling voor Rain International en hun producten. Ik kan uw vragen deels beantwoorden,  echter wil en kan op persoonlijke titel niet aangeschreven c.q. geciteerd worden daar ik een distributeur van Rain International ben. Ik raad u aan rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf zelf.  Dit kan via een email naar netherlands@rainintl.com (bestaat niet…).  Daar kunnen zij u ongetwijfeld van antwoorden voorzien.” 

“Als u meer wilt weten over deze voeding kan ik u uitnodigen voor de Rain Day. Daar zal een arts aanwezig zijn die u meer kan vertellen en die dag staat in het teken van Soul en Core dus veel informatie zal er te verkrijgen zijn die dag. De kosten zijn  €20,- Over de vragen die u stelde in de mail kan ik zo geen informatie geven. Omdat onze voeding puur natuur is, is niet precies te zeggen over de precieze hoeveelheid aan bijvoorbeeld de vitaminen.”

Vervolgens heb ik Rain International in Amerika benaderd met enkele vragen (support@rainintl.com):

 1. Er worden gezondheidsclaims gedaan, maar onduidelijk is op welke voedingsstof de verschillende gezondheidsclaims betrekking hebben en op welke studies die zijn gebaseerd. Zou u dat kunnen toelichten?“The company does not make health claims, other than the ones you have showed in your first reference. For specific ingredients and their benefit to the body, you can visit www.rainintl.com under the tab “products.”
 2. Er wordt gesteld dat de voedingsstoffen van de zaden behouden blijven na het persen. Dat is belangrijk omdat de Rain-producten worden aangeprezen om de voedingsstoffen die van nature in zaden zitten. Dat geldt overigens ook voor de andere ingrediënten in Rain Core. Zijn er analysecijfers die laten zien hoeveel van die voedingsstoffen er in het eindproduct zitten?“We cold press specifically to keep all nutrients. We do not disclose specific amounts of fatty acids, phytonutrients, etc. as it is part of our proprietary seed blend.”
 3. Is er een vertegenwoordiger van Rain in Nederland?“We are the contact for the Netherlands currently. You are referencing some great things that the company has provided in regards to our product. Any information you can find, is the only information that is disclosed.  I wish I could be of more help to the deeper questions you are trying to discover. This information is not disclosed due to it being our proprietary blend. Thank you for your understanding.”

Conclusie

De producten Rain Soul en Rain Core liften mee op het gezonde imago van zaden. Onduidelijk is echter of de producten van Rain dezelfde voedingsstoffen bevatten en dus dezelfde eigenschappen hebben. Doordat de zaden geperst zijn verandert zonder twijfel de voedingswaarde. In ieder geval ontbreken de vetten op de voedingswaardedeclaratie, die (mede) verantwoordelijk worden gehouden voor enkele gunstige effecten. Andere voedingsstoffen zouden worden geconcentreerd, maar analysecijfers daarvan ontbreken. Het komt erop neer dat erg veel onduidelijk is, terwijl Rain en distributeurs doen voorkomen alsof die duidelijkheid er wel is waardoor de consument misleid wordt.

Referenties

 1. AH.nl/producten/product/wi126368/conimex-kruiden-djintan Geraadpleegd: 8 mei 2016.
 2. Rainintl.com/soul/product/2020000  Geraadpleegd: 8 januari 2022.
 3. Rainintl.com/soul/product/3000101 Geraadpleegd: 8 januari 2022.
 4. Sahebkar A, Beccuti G, Simental-Mendía LE, Nobili V, Bo S. Nigella sativa (black seed) effects on plasma lipid concentrations in humans: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Pharmacol Res. 2016 Apr;106:37-50.
 5. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, Khan SA, Najmi AK, Siddique NA, Damanhouri ZA, Anwar F.A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May;3(5):337-52.
 6. Vitaminesperpost.nl/Zwarte-komijnzaad-olie.html Geraadpleegd: 8 mei 2016. (gebroken link)
 7. Vitaminstore.nl/health/algemeen/speciale-voeding/ABSOLUTE-ZWARTE-KOMIJN-500-MG/P216224 geraadpleegd: 8 mei 2016. (gebroken link)
 8. Aune D, Lau R, Chan DS, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Oncol. 2012 Jan;23(1):37-45.
 9. Myrainoffice.com/document_library/third%20party%20testing.pdf
 10. Ye Y, Li J, Yuan Z. Effect of antioxidant vitamin supplementation on cardiovascular outcomes: a meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS One. 2013;8(2):e56803.
 11. Myung SK, Ju W, Cho B, Oh SW, Park SM, Koo BK, Park BJ; Korean Meta-Analysis Study Group. Efficacy of vitamin and antioxidant supplements in prevention of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2013 Jan 18;346:f10.
 12. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;3:CD007176.
 13. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Apr 16;(2):CD007176.
 14. Training.rainintl.com/wp-content/uploads/2015/04/Company-Approved-Claims1.pdf (gebroken link)
 15. Rainsoul.nl/rain-core/ Geraadpleegd: 8 mei 2016. (gebroken link)

Fotocredits: Rainintl.com

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]