Op de amusementen website BELLESQA.nl staat een artikel van Jacintha van den Brink (studeerde journalistiek) met de kop  “Een glas rode wijn is net zo goed als een uur sporten.” [1]. Dat is een aantrekkelijke boodschap, maar is dat ook zo?

Gebaseerd op een studie?

Aanleiding voor het artikel was een studie die is gedaan door de Universiteit van Alberta in Canada. Hieruit zou blijken dat de stof resveratrol, een antioxidant die in rode wijn zit, net zo’n goede werking heeft op je lichaam als een uur sporten. Dat klinkt interessant, maar het stimuleren van alcoholconsumptie kent ook risico’s [2]. Wat is het verhaal achter de kop?

Onder het artikel wordt keurig de bron genoemd. Dit is een artikel op een andere website en niet de studie waarnaar verwezen wordt [3]. In dat andere artikel wordt uiteindelijk de oorspronkelijke studie genoemd. Het is een studie uit 2012 met 50 ratten (10-22 weken oud) [4]. Deze werden verdeeld in vier groepen:

 • Inactief met gewoon voer.
 • Inactief met gewoon voer en resveratrol (146 mg/kg).
 • Actief (5 keer per week 60 minuten op de tredmolen) met gewoon voer.
 • Actief (5 keer per week 60 minuten op de tredmolen) met gewoon voer en resveratrol (146 mg/kg).

Na 12 weken bleek dat het toevoegen van resveratrol bij de inactieve ratten, net zo’n gunstig effect had op de hart- en spierfunctie als duurtraining op de tredmolen. Bij de actieve ratten verbeterde ook de duurprestaties wanneer resveratrol aan het voer werd toegevoegd.

 Opmerkingen

 • De studie heeft gekeken naar ratten en niet naar mensen. Resultaten die bij ratten worden gevonden kunnen niet zomaar naar mensen worden vertaald. Bij mensen zijn de resultaten van resveratrol op de gezondheid overigens teleurstellend [5].
 • In de studie is gekeken naar resveratrol en niet naar rode wijn.
 • De biobeschikbaarheid van resveratrol bij mensen is erg laag (minder dan 1%) [6]. Het meeste komt in de urine terecht. Om die reden wordt er gekeken naar stofjes die de biobeschikbaarheid helpen verbeteren en daardoor wellicht interessant zouden kunnen zijn voor de farmaceutische industrie.
 • Eén liter rode wijn bevat, ruim aangehouden, 20 mg resveratrol [5]. Dat betekent dat iemand van 70 kg iedere dag, 12 weken lang ruim 500 liter rode wijn moet drinken (70×146/20) om dezelfde hoeveelheid resveratrol binnen te krijgen als de ratten tijdens de studie. Dan is de lage biobeschikbaarheid nog buiten beschouwing gelaten. Bij ratten wordt een biobeschikbaarheid gevonden van 20% [7]. Dat zou betekenen dat dagelijks 10.000 liter rode wijn moet worden gedronken, oftewel 100.000 wijnglazen.

Conclusie

De originele studie toont niet aan wat Jacintha van den Brink erover schrijft. De tekst is zelfs misleidend te noemen, omdat mensen erdoor op het verkeerde been worden gezet. De verwijzing naar een webartikel als bron geeft sterke vermoedens dat het originele onderzoek niet gelezen is.

 Referenties

 1. http://www.bellesqa.nl/een-glas-rode-wijn-net-zo-goed-als-…/
 2. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/21.
 3. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120619225941.htm
 4. Dolinsky VW, Jones KE, Sidhu RS, Haykowsky M, Czubryt MP, Gordon T, Dyck JRB. Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats. The Journal of Physiology, 2012; 590 (11): 2783.
 5. Tomé-Carneiro J, Larrosa M, González-Sarrías A, Tomás-Barberán FA, García-Conesa MT, Espín JC. Resveratrol and clinical trials: the crossroad from in vitro studies to human evidence. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6064-93.
 6. Walle T. Bioavailability of resveratrol. Ann N Y Acad Sci. 2011 Jan;1215:9-15.
 7. Kapetanovic IM1, Muzzio M, Huang Z, Thompson TN, McCormick DL. Pharmacokinetics, oral bioavailability, and metabolic profile of resveratrol and its dimethylether analog, pterostilbene, in rats. Cancer Chemother Pharmacol. 2011 Sep;68(3):593-601.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]