Het Amerikaanse bedrijf Rain International brengt producten op de markt op basis van zaden. Die producten zijn niet in de winkel te koop, maar worden door zelfstandige distributeurs via netwerkmarketing aan de man gebracht. Veel distributeurs maken hierbij gebruik van uiteenlopende voedings- gezondheids- en zelfs medische claims die niet zijn toegestaan. Dat is misleiding van de consument. Om daar iets aan te doen heb ik bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen een distributeur. Die heeft geoordeeld dat de wet wordt overtreden en beveelt aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Wat is Rain?
In 2011 hebben Byron Belka en Danny Pang het bedrijf Rain International opgericht. Een bedrijf dat zich richt op de verkoop van producten met zaden als basis. Er is gekozen voor zaden omdat die aan het begin van het leven staan en waardevolle voedingsstoffen bevatten in compacte vorm. Ze begonnen met Rain Soul en daar is later Rain Core bijgekomen. Beide producten bevatten als basis drie verschillende soorten zaden.
Waarom een klacht tegen Rain?
Op internet maken Rain-distributeurs gebruik van uiteenlopende voedings- gezondheids- en zelfs medische claims die niet zijn toegestaan. Dit gebeurt zowel op persoonlijke websites en Facebook als in directe persoonlijke benaderingen. Daarnaast blijven de eigen positieve ervaringen (voorbeeld) of die van anderen vaak niet onbesproken. Potentiële klanten zouden dat zelf ook kunnen ervaren door de producten gewoon te proberen.
Rain werkt met zelfstandig werkende distributeurs en heeft in Nederland geen algemeen aanspreekpunt voor vragen en klachten. Klachten over claims die niet zijn toegestaan dienen dan ook tegen individuele Rain-distributeurs gericht te worden. Het is echter tijdrovend om tegen alle Rain-distributeurs die de regels overtreden een individuele klacht in te dienen. Toch is het een serieus probleem omdat ze met netwerkmarketing als verkoopmodel een behoorlijke reikwijdte hebben. Om die reden heb ik tegen één Rain-distributeur een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Het gaat om de website Rrain-producten.nl/ van Ingrid Kemner (gebroken link). Daarop stonden (de website is inmiddels offline) verschillende gezondheids- en medische claims die niet zijn toegestaan (screenshot website). Een deel van die claims is overgenomen van de ‘officiële’ Rain-brochures (brochurevoorbeeld Core en Soul). De beslissing van de Reclame Code Commissie is daardoor ook in het algemeen op Rain van toepassing.
Samenvatting en conclusie
Verschillende Rain-distributeurs maken op internet gebruik van gezondheids- en medische claims die niet zijn toegestaan. Tegen één zo’n Rain-distributeur heb ik een klacht ingediend bij de Reclame Code Commisie. Op de website van die Rain-distributeur stonden namelijk een groot aantal gezondheids- en medische claims die niet zijn toegestaan. Een deel daarvan is overgenomen van de ‘officiële’ Rain-brochures die ook door andere distributeurs worden gebruikt en overgenomen. De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat Rain Soul en Rain Core door de verschillende medische claims als geneesmiddelen worden gepositioneerd . Aangezien de Rain-producten geen geneesmiddelen zijn, is het gebruik van die claims niet toegestaan.
Omdat de Rain-producten worden gepositioneerd als geneesmiddelen heeft de Reclame Code Commissie zich verder niet gebogen over de gezondheidsclaims uit de klacht. Die zijn dan per definitie niet toegestaan. De Keuringsraad stelt wel dat het om voedingsstoffen gaat waarvoor nog geen gezondheidsclaims zijn geautoriseerd. Het zou in principe mogelijk kunnen zijn dat er in de Rain-producten (met name Core) voedingsstoffen zitten met gezondheidsclaims die nog ‘on hold’ staan. Dat wil zeggen dat er voor een stof (vooral kruiden) wel gezondheidsclaims ter beoordeling zijn ingediend bij de European Food and Safety Authority (EFSA), maar dat de beoordeling ervan voorlopig is uitgesteld. De Reclame Code Commissie heeft er niet naar gekeken, maar geen enkele voedingsstof in Rain Core en Rain Soul heeft een gezondheidsclaim ‘on hold’ staan die onderdeel uitmaakt van de klachten. Dat betekent dat ook de gezondheidsclaims niet zijn toegestaan.
Geconcludeerd kan worden dat zowel op de website van de betreffende Rain-distributeur als in de ‘officiële’ Rain-brochures uiteenlopende gezondheids- en zelfs medische claims staan/stonden die niet zijn bewezen en niet zijn toegestaan. Daarmee wordt een gezondheidsbevorderend en geneeskrachtig imago gecreëerd en verspreid dat de Rain-producten niet verdienen. Het is wenselijk dat Rain-distributeurs op de hoogte zijn van de regelgeving en dat ze zich daaraan houden om misleiding van de consument te voorkomen. Deze Rain-distributeur is namelijk slechts één voorbeeld.