Over Rob van Berkel

Mijn naam is Rob van Berkel, (onderzoeks)diëtist en gepassioneerd schrijver van artikelen en boeken over voeding en gezondheid. De artikelen publiceer ik in zowel gedrukte (vak)tijdschriften als op het internet. Uitgangspunt van deze artikelen is dat ze wetenschappelijk onderbouwd zijn en gebasseerd op het best beschikbare bewijs.

In januari 2015 ben ik met mijn bedrijf ‘Rob van Berkel voeding & gezondheid’ gestart. Sinds 2016 ben ik teamlid van het foodplatform I’m a Foodie, waarmee ik in 2019 mijn derde boek heb uitgebracht (Eet als een expert – Zwanger!).

Kritisch over voeding

Regelmatig stel ik misleidende (gezondheids)claims en andere twijfelachtige uitspraken aan de kaak. Dit kunnen bedrijven zijn, maar ook websites of personen. Dit leidt soms tot het indienen van een klacht bij de ‘Reclame Code Commissie’. Het doel hiervan is om:

  • Meer duidelijkheid en inzicht geven over voeding en gezondheid en de marketing eromheen.
  • De consument beschermen tegen misleiding.
  • Oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

De wetgeving rondom voedings- en gezondheidsclaims in commerciële uitingen is ingewikkeld (en niet bij alle commerciële bedrijven voldoende bekend), maar die is er niet zonder reden. De consument zou er namelijk op moeten kunnen vertrouwen dan dergelijke uitingen kloppen. De ‘Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit‘ (NVWA) houdt in Nederland toezicht op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaim, maar de controle erop in beperkt.

Disclaimer. De inhoud van deze website bepaal ik zelf op basis van eigen interesse, informatieve waarde en relevantie. Voor mijn website ontvang ik geen subsidies, materialen, geld of andere ‘voordelen’ van wie dan ook om de resultaten of informatie op mijn website te manipuleren. Ik heb geen aandelen en opties in ondernemingen die voedingsmiddelen, dranken of geneesmiddelen maken, promoten of verkopen. Ik word wel betaald voor het schrijven van artikelen over voeding en gezondheid.