Het afslanksupplement Obesigard (vergelijkbaar met Leangard) bestaat uit de drie gepatenteerde ingrediënten: ForsLean®, GarCitrin® en BioPerine® [1, 2]. Deze ingrediënten zouden ervoor zorgen dat de energieverbranding wordt gestimuleerd, de vetvrije massa toeneemt en de eetlust wordt onderdrukt wat leidt tot gewichtsverlies en een betere lichaamssamenstelling. Kloppen die claims en hoe sterk is het bewijs daarvoor?

De ingrediënten en hun eigenschappen

De ingrediënten in Obesigard zijn ForsLean®, GarCitrin®Bioperine® en maltodextrine en zouden de volgende eigenschappen hebben:

 • ForsLean® bestaat voor 10% uit forskolin, een stof die gewonnen wordt uit de Coleus forskohlii plant. Forskolin activeert het enzym adenyl cyclase dat helpt bij de vorming van cyclisch AMP (een intracellulaire boodschapper) en op die manier een rol speelt bij verschillende metabole processen, waaronder de afbraak van vetten (lipolyse) [3].
 • GarCitrin® bestaat voor 50% uit HCA, oftewel hydroxycitroenzuur en voor 5% uit garcinol. HCA wordt gewonnen uit de vrucht garcinia cambogia en zou de vetaanmaak en eetlust verminderen. Garcinol is eraan toegevoegd om de effectiviteit van HCA te verhogen.
 • BioPerine® bestaat voor 95% uit piperine, een extract van zwarte peper dat een thermogeen effect zou hebben. Daarnaast zou het de opname van de andere ingrediënten verbeteren.
 • Maltodextrine is er als hulpstof aan toegevoegd.
IngrediëntAnalyseLimiet
Forskolin (mg)4840-80
HCA (mg)286250-350
Garcinol (mg)4720-50
Piperine (mg)93-10
Piperine (mg)93-10
Maltodextrine (mg)200-300
Analyserapport van de samenstelling van Leangard, uitgedrukt per geadviseerde dagdosering (2 capsules van 500 mg).

 

Gebruiksadvies en prijs

Het advies is om twee maal per dag, één capsule van 500 mg met voldoende water in te nemen. De eerste capsule een half uur voor de lunch en de tweede capsule een half uur voor de avondmaaltijd. De verkoopprijs van een pot Obesigard met 60 capsules is € 25,00, inclusief € 4,00 verzendkosten. Voor twee potten betaal je € 42,25, voor drie potten € 55,75 en voor vier potten €64,00. Bovendien krijg je gratis voedingsadvies bij de aanschaf van twee potten Obesigard of meer.

Kleine test met Obesigard

In februari 2013 hebben vijf deelnemers 4 weken lang Obesigard getest [4]. Dit initiatief kwam van de website afvallen-gezondleven.nl in samenwerking met Obesigard, die gratis de supplementen verstrekte. Obesigard heeft het doel van het onderzoek als volgt omschreven:

Wij hebben deze test gedaan om te laten zien hoe en of Obesigard werkt.

Van de vijf deelnemers is er één gestopt vanwege persoonlijke redenen. De resultaten zijn in de onderstaande tabel te lezen. Op het eerste gezicht prima resultaten.

NaamStartgewicht (kg)Eindgewicht (kg)Gewichtsverlies (kg)
Brigitte104,699,55,1
Jeroen91,583,77,8
Loes84,079,05,0
Luna82,879,92,9
Resultaten van de deelnemers na 4 weken Obesigard.

Deze test zegt wetenschappelijk gezien niet veel en zeker niet hoe Obesigard werkt. Het aantal deelnemers was erg klein, een controlegroep ontbrak en de tijdsduur was kort. Bovendien kregen de deelnemers naast het afslanksupplement ook voedingsadvies en bezochten ze iedere week een diëtist. Dat zijn allemaal factoren die op zichzelf tot gewichtsverlies kunnen leiden en waarschijnlijk tot gewichtsverlies hebben geleid. De meerwaarde van Obesigard blijft daardoor onduidelijk.

De wetenschap achter Obesigard

Er zijn verschillende studies gedaan naar de ingrediënten van Obesigard [5-11]. Regelmatig is Sabinsa bij zowel de opzet, uitvoering als de financiering betrokken geweest. Op internet wordt verwezen naar een document waarin de ‘clinical trials’ worden toegelicht [12]. De beschrijvingen zijn echter te summier om de kwaliteit van het onderzoek mee te beoordelen. Het zijn korte samenvattingen van studieresultaten die ook niet altijd zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Maar wat laten de gepubliceerde studies zien?

The company selects ingredients with a long history of traditional success and conducts clinical research to confirm their efficacy. Research is the foundation of Sabinsa’s success.

ForsLean®

Er is een aantal studies naar forskolin gedaan, het actieve ingrediënt in ForsLean®. Telkens was de dosis 50 mg/dag, wat overeenkomt met twee capsules Obesigard (het gebruiksadvies). De eerste was een kleine ongecontroleerde studie (Badmaev M, et al, 2002) [7]. Deze studie laat na 8 weken een afname van het lichaamsgewicht (-4,16 kg) en vetpercentage (-7,7%) zien en een toename het vetvrije massapercentage (+7,1%) [7]. De onderstaande figuur kom je dan ook regelmatig tegen, tegen, waarmee Sabinsa duidelijk wil maken dat Forslean® de vetvrije massa laat toenemen.

De kwaliteit van die studie laat echter te wensen over. Het aantal deelnemers was klein (n=6), een controlegroep ontbrak, de lichaamssamenstelling is met BIA gemeten en de methodologie en eigenschappen van de deelnemers is nauwelijks beschreven in de publicatie. Het uitdrukken van de resultaten in procenten kan ook vertekenen. Een daling van het vetpercentage (gebruikelijk bij gewichtsverlies) betekent namelijk automatisch een stijging van het vetvrije massapercentage. De studie is verschenen in het onbekende tijdschrift NutraCos [7]. Eén van de auteurs (Badmaev V) was medewerker van Sabinsa, is mede patenthouder van Forslean en zat (in ieder geval van 2010 tot 2017), in de redactie van dat tijdschrift. Daarnaast zat nog een andere medewerker van Sabinsa in de redactie van NutraCos (Prakash L). Ondanks de tekortkomingen waren de studieresultaten voor Sabinsa aanleiding om een patent erop vast te leggen [13]:

“Based on the results of this preliminary study, Sabinsa recently obtained a U.S. patent for ForsLean’s weight-loss mechanism.”

Een andere ongecontroleerde studie zonder controlegroep (Kamohara S, et al, 2013) vond na 8 weken een significante afname van het lichaamsgewicht (-2,3 kg) en de vetmassa (-1,8 kg), maar ook van de vetvrije massa (-0,4 kg, dit keer uitgedrukt in kg) [8]. Ook hier was het aantal deelnemers klein (n=12), ontbrak er een controlegroep en was de lichaamssamenstelling met BIA gemeten. Dergelijke ongecontroleerde studies geven dan ook geen informatie of er sprake is van een oorzakelijk verband. Studies met een placebogroep zijn dan ook betrouwbaarder en hebben daardoor de voorkeur.

Een kleine placebo-gecontroleerde studie (Godard MP, et al, 2005) onder 30 jongvolwassen mannen (24,4 ±5,9 jaar) met overgewicht laat na 12 weken ook een afname van de vetmassa zien (-4,5 kg), maar niet van het lichaamsgewicht [9]:

“After the 12-week trial period, fat mass decreased significantly in the forskolin group (p < 0.05) with no change occurring in the placebo group. Additionally, the actual change in fat mass from before to after showed a significant difference among groups”

Opmerkelijk is dat niet alleen in de forskolingroep, maar ook in de placebogroep de vetvrije massa significant was toegenomen met respectievelijk 3,7 en 1,6 kg (zonder significant verschil tussen de groepen). De deelnemers hadden immers niets aan hun voedings- of beweegpatroon veranderd. De toename van de vetvrije massa in de forskolingroep was zelfs groter dan gevonden wordt na 10 weken gebruik van anabole steroïden (600 mg testosteronenanthaat/week) bij jongvolwassen mannen (26 ±6 jaar) (Bhasin S, et al, 1996) [14]. Daar werd namelijk een toename van de vetvrije massa gevonden van 3,2 kg, terwijl de vetmassa met 0,5 kg afnam. Dit illustreert dat een vetverlies van 4,5 kg en tegelijkertijd een toename van de vetvrije vetmassa van 3,7 kg onwaarschijnlijk is na 12 weken gebruik van forskolin zonder daarbij aan krachttraining te doen en de voeding aan te passen. Een laatste opmerking is dat de gerapporteerde energie-inname in beide groepen zowel bij aanvang als in week 12 aan de lage kant was voor jongvolwassen mannen van over de 100 kg (2.350-2.550 kcal/dag). Bij het gemiddelde lichaamsgewicht van 102 kg komt dat neer op een energie-inname van 23-25 kcal/kg lichaamsgewicht. Ter vergelijking was de energie-inname in de groep die de anabole steroïden gebruikte 36 kcal/kg lichaamsgewicht, wat een gemiddelde is om op gewicht te blijven.

Een andere kleine placebo-gecontroleerde studie (Henderson S, et al, 2005) onder 23 vrouwen met overgewicht vond na 12 weken geen effect op het lichaamsgewicht, de vetmassa, het vetpercentage, de vetvrije massa en de eetlust (tabel) [10]. De conclusie was:

No significant differences were observed in caloric or macronutrient intake. CF tended to mitigate gains in body mass (- 0.7±1.8, 1.0±2.5 kg, p=0.10) and scanned mass (-0.2±1.3, 1.7±2.9 kg, p=0.08) with no significant differences in fat mass (-0.2±0.7, 1.1±2.3 kg, p=0.16), fat free mass (-0.1±1.3, 0.6±1.2 kg, p=0.21), or body fat (-0.2±1.0, 0.4±1.4 %, p=0.40).”

Op de website van Forslean® (van Sabinsa) wordt deze studie ook kort aangehaald, maar daar lijkt een deel van de resultaten als significant te worden gepresenteerd en een deel (effect op vetmassa, vetpercentage en vetvrije massa) wordt niet genoemd [15]:

“Effective mitigation of gains in body mass (p=0.10) and scanned mass (p=0.08) was witnessed when 23 overweight female volunteers were supplemented with ForsLean® in a 12-week, double-blind, randomized clinical trial. Overall, results suggested that ForsLean® may help mitigate weight gain in overweight females with apparently no clinically significant side effects.

Op dezelfde webpagina worden wel de gunstige effecten beschreven op lichaamsgewicht, vetpercentage en vetvrije massa die in de eerste ongecontroleerde studie zijn gevonden.

Nog een andere kleine placebo-gecontroleerde studie (Loftus HL, et al, 2015) onder 30 mannen en vrouwen met overgewicht heeft gekeken naar het effect van forskolin op onder andere het lichaamsgewicht, de middelomtrek, heupomtrek, middel-heup-ratio en eetlust [11]. Ditmaal volgde de deelnemers ook een energiebeperkt dieet (ca. 500 kcal/dag onder behoefte). Na 12 weken was in beide groepen de middel- en heupomtrek ongeveer evenveel afgenomen. Er werd geen effect gevonden op het lichaamsgewicht, de middel-heup-ratio en  de eetlust [11]:

“In the present study, supplementation with C. forskohlii extract in conjunction with a hypocaloric diet did not significantly affect weight loss or other anthropometric measures when compared to the placebo group.”

Tot slot concluderen auteurs van een review waarin de voorgaande studie van Loftus, et al nog niet was meegenomen [16]:

“Because of the conflicting results observed in men versus women, as well as the small number of participants in the studies, conclusions cannot be drawn regarding the effect of forskolin on weight loss management. “

UitkomstmaatBadmaev*Kamohara*Godard**Henderson**Loftus**
Lichaamsgewicht
Vetpercentage 
Vetmassa
VVM-percentage
Vetvrije massa
Middel-heup-omtrek
Samenvatting van de studieresultaten naar forskolin [7-11].
* Ongecontroleerde studie,** gecontroleerde studie, VVM=vetvrije massa.

GarCitrin®

In GarCitrin® zit hydroxycitroenzuur (HCA), een bekend afslanksupplement dat afkomstig is van de pompoenachtige vrucht garcinia cambogia. In 2011 is daar een meta-analyse over verschenen (Onakpoya I, et al, 2011). De kwaliteit van de geïncludeerde studies laat vaak te wensen over en de resultaten zijn teleurstellend [17]:

“The evidence from RCTs suggests that Garcinia extracts/HCA generate weight loss on the short term. However, the magnitude of this effect is small, is no longer statistically significant when only rigorous RCTs are considered, and its clinical relevance seems questionable. Future trials should be more rigorous, longer in duration, and better reported.”

De dosis HCA in deze onderzoeken varieerde van 1.000 tot en met 2.800 mg/dag, wat duidelijk hoger is dan wat in twee capsules Obesigard zit (300 mg HCA). Of HCA effectiever is in combinatie met garcinol is onduidelijk. Het toevoegen van garcinol zou namelijk de effectiviteit  van HCA verhogen [18]:

“GarCitrin® is statistically more effective than HCA in: reducing total body weight and body mass index, reducing body fat, increasing lean body mass and content of body water, reducing levels of appetite perception.”

Op de website van GarCitrin® (van Sabinsa) worden studieresultaten gepresenteerd waaruit deze verbeterde effectiviteit blijkt, al wordt er na 12 weken geen verschil in eetlust gevonden [19]. De vraag is of deze studie is gepubliceerd, want een referentie naar de studie ontbreekt. In een andere publicatie uit 2012 wordt verwezen naar de referentie: “Badmaev V., Majeed M., Conte A. “Weight loss as a result of consumption of Citrin cand New Citrin“ to be published” [20], maar de publicatie is nergens te vinden. Vandaar dat hier uitgegaan wordt van de resultaten van de meta-analyse uit 2011. Of HCA de eetlust vermindert is onduidelijk. Er zijn mechanismen bekend die dit zouden kunnen verklaren, maar studies laten tegenstrijdige resultaten zien [21-23].

BioPerine®

Onderzoek naar piperine, het actieve ingrediënt in BioPerine®, is voornamelijk gedaan bij proefdieren en in vitro-studies. Relevant onderzoek bij mensen op het gebied van lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling ontbreekt. Op de website van Bioperine® (van Sabinsa) staan wel enkele ingrediënten waarvan de opname verbetert zou worden door Bioperine®, maar daar staan geen ingrediënten tussen die in Obesigard zitten [24].  Bovendien is het de vraag of met een verbeterde opname ook de effectiviteit toeneemt. Het onderzoek naar piperine is met name gericht op het verbeteren van de opname van curcumin. Niet verwonderlijk want de opname van curcumin is van nature erg laag, waardoor er relatief veel winst te behalen valt. De vraag is of de opname van Forslean® en GarCitrin® ook wordt verbeterd en in welke mate. Dit is echter niet onderzocht.

Leangard

In 2009 is er een studie gepubliceerd met een duur van 12 weken (Majeed M, et al, 2009) waarin Leangard is vergeleken met placebo [25]. De 46 deelnemers (mannen en vrouwen met overgewicht) volgden allemaal een gezonde actieve leefstijl en er werd aanbevolen om een energiebeperkte voeding aan te houden (1.200-1.500 kcal/dag). Na 12 weken was het gewichtsverlies in de Leangardgroep 6,4 kg, terwijl het gewichtsverlies in de placebogroep een niet significante 1 kg was, een verschil van 5,4 kg. Ook het vetpercentage, de middel-heup-ratio en de basaalstofwisseling namen af, en de vetvrije massa nam toe vergeleken met de placebogroep met respectievelijk -2,4%, -0,09 en +4,3% [25]:

“The BWMF (Leangard) group responded over 12 weeks with a significant reduction in body fat, and an increase in lean body mass (LBM). Not serious side effects were reported by the participants and supervising physicians and 75% of participants rated BWMF as a successful treatment. The unique combination of ingredients offers a viable weight management formula.”

Opmerkingen

 • De studie is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift (NutraFoods) dat niet in geïndexeerd in Pubmed en geen Impact Factor heeft.
 • Het vetpercentage is niet gemeten, maar berekend aan de hand van de Deurenberg-formule op basis van BMI, leeftijd en geslacht (zie afbeelding) [26]. De foutmarge hiervan is 3-5%, maar neemt toe bij mensen met obesitas. Het vetvrije massapercentage is berekend door het vetpercentage van 100 af te trekken.
 • De toename van de vetvrije massa is uitgedrukt in een percentage van het lichaamsgewicht wat vertekenend kan zijn bij gewichtsverlies. Een daling van het vetpercentage betekent namelijk automatisch een stijging van het  vetvrije massapercentage. Aan de hand van de resultaten kan berekend worden dat de Leangardgroep in werkelijkheid bijna 2 kg vetvrije massa had verloren na 12 weken (zie onderstaande tabel). Dit is tegenstrijdig met de eerder besproken studie van Godard MP, et al waar na 12 weken forskolin een toename van 3,7 kg werd gevonden [9]. Het is dan ook opmerkelijk dat de auteurs schrijven:

“The good compliance and safety of BWMF 500 mg bid in a broad range of ages and both genders confirms that the formula meets hypothesized requirements for the new class of nutritional regimen, i.e. (a) to assist a meaningful lifestyle modification to normalize and maintain healthy total body weight, (b) help improve the healthy body composition thus preventing the loss of LBM, and (c) would not interfere with the digestive and metabolic processes and adversely impact the major body organs and systems.”

week 0Week 12Verschil
Leangard
Lichaamsgewicht (kg) 85,8 79,4 -6,4
Vetpercentage (%) 34,8 32,0 -2,8
Vetmassa (kg) 29,9 25,4-4,5
Vetvrije massa (%) 65,2 68,0 +2,8
Vetvrije massa (kg) 55,9 54,0 -1,9
Placebo
Lichaamsgewicht (kg)88,487,4-1,0
Vetpercentage (%) 36,235,7-0,5
Vetmassa (kg)32,031,3-0,7
Vetvrije massa (%) 63,964,3+0,4
Vetvrije massa (kg) 56,556,2-0,3
Resultaten van de deelnemers na 12 weken Leangard of placebo [25].
 • De daling van de basaalstofwisseling past bij gewichtsverlies en was niet zo verwonderlijk omdat die niet gemeten is, maar berekend aan de hand van de Harris-Benedict-formule. Deze formule berekent de basaalstofwisseling op basis van gewicht, lengte, leeftijd en geslacht. Gewichtsverlies betekent dus automatisch een daling van de basaalstofwisseling.
 • Gewichtsverlies gaat over het algemeen gepaard met een verbetering van het lipidenprofiel [27]. In de Leangardgroep werden echter lichte stijgingen gevonden van de triglyceriden, het totaal- en LDL-cholesterol, die groter waren dan in de placebogroep. In de placebogroep daalde het LDL-cholesterol zelfs licht. Een analyse of de verschillen significant waren ontbreekt, er wordt alleen vermeld dat na 12 weken alles binnen de referentiewaarden lag.
 • In de publicatie wordt naast de ongecontroleerde studie van Badmaev V, et al [7] ook de studie van Godard MP, et al [10] aangehaald om mee aan te tonen dat Forslean® de vetvrije massa laat toenemen:

Forskolin was shown to elicit favorable changes in body composition as determined by DEXA compared with the placebo group (p ≤ 0.05). The study showed a significant total increase in LBM, including an increase in bone mass in the ForsLean group. Results also showed a significant decrease in body fat. The placebo group showed no statistically significant change in LBM, bone mass or body fat.

De studie van Godard MP, et al laat echter zowel in de Forsleangroep als in de placebogroep een significante toename van de vetvrije massa zien [10]:

“After the 12-week trial period, LBM increased significantly in both groups (p < 0.05). No significant differences were shown among groups at either pre– or post–time-points.”

De studie van Henderson S, et al [11], waarin geen effect op de vetvrije massa is gevonden, wordt daarbij niet aangehaald, terwijl die 4 jaar eerder is gepubliceerd en mede is gefinancierd door Sabinsa.

 • In week 12 was de gerapporteerde energie-inname in de Leangardgroep 157 kcal/dag lager dan bij aanvang (-5,6%). In de placebogroep was die 208 kcal/dag lager (-7,2%). Beide groepen kwamen echter niet in de buurt van het doel (1.200-1.500 kcal/dag), ze zaten er zelfs ruim 1.100-1.400 kcal/dag boven. Dit geeft aan dat de therapietrouw slecht was en dat Leangard de eetlust blijkbaar niet remt.
 • De resultaten laten zien dat de placebogroep na één week geen gewicht had verloren, terwijl de Leangardgroep al 2,6 kg kwijt was. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijk gewichtsverlies alleen door Leangard komt.
 • Zowel de opzet, uitvoering als financiering was in handen van Sabinsa.

Er zitten dus behoorlijk wat haken en ogen aan deze studie, waardoor de nodige terughoudendheid bij de interpretatie van de resultaten gewenst is.

Niet goed geld terug?

Op website van Obesigard staat [1]:

“Bent u ontevreden over het behaalde gewichtsverlies met Obesigard en is snel afvallen niet gelukt? Dan kunt u het product binnen 4 weken na ontvangst eenvoudig retourneren. Uiterlijk binnen 30 dagen na terugzending wordt het bedrag terugbetaald.
Lees meer over de voorwaarden

In de garantievoorwaarden staat echter dat het product niet gebruikt mag zijn [28]:

“Indien de consument binnen vier weken ontevreden is over het product, zal de consument het product met alle geleverde toebehoren en in de originele verpakking retourneren aan de ondernemer. Wel zijn er een aantal voorwaarden van toepassing. Echter zelfs buiten deze voorwaarden denken we graag mee in oplossingen:

Het artikel mag niet gebruikt zijn.

Mocht u 2, 3 of 6 potten Obesigard gekocht hebben, kunt u enkel de ongebruikte producten retourneren. U koopt bijvoorbeeld 3 potten Obesigard, dan kunt u 2 potten retouren.

De retourverzendkosten zijn voor eigen rekening.

De vraag is in hoeverre het mogelijk is om het aankoopbedrag terug te krijgen wanneer na 4 weken gebruik (en dus een lege pot) het gewicht niet is afgenomen. Via email heb ik dat gevraagd, maar daar is herhaaldelijk geen reactie op gekomen.

Samenvatting en conclusie

Obesigard bestaat uit de drie gepatenteerde ingrediënten ForseLean® (forskolin), GarCitrin® (HCA+garcinol) en Bioperine® (piperine). Deze ingrediënten zouden ervoor zorgen dat de energieverbranding wordt gestimuleerd, de vetvrije massa toeneemt en de eetlust wordt onderdrukt, wat zorgt voor gewichtsverlies en een betere lichaamssamenstelling. De kwaliteit van de studies die naar gekeken hebben laat echter vaak te wensen over. Het aantal deelnemers is klein, de tijdsduur kort en een controlegroep is niet altijd aanwezig. Bovendien worden de geclaimde effecten vaak niet gevonden.

Sabinsa wil haar product Obesigard/Leangard wetenschappelijk onderbouwen en doet daar pogingen toe. Er is echter onvoldoende overtuigend bewijs om te kunnen stellen dat Obesigard een bijdrage levert aan gewichtsverlies of het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Opmerking

De conceptversie van dit artikel is vooraf door Chemaco bv gelezen, de vertegenwoordiger van de fabrikant van Leangard. Hun opmerkingen hebben tot kleine aanpassingen geleid. Ze zijn het echter niet eens met de conclusie, maar hebben dat niet niet goed kunnen motiveren.

“Laten wij u eerst complimenteren met uw kritische opstelling naar de voedingssupplementenindustrie toe, want wij zijn het er mee eens dat hier  vaak van alles beweerd of gesuggereerd wordt, waarvan de consument veel verwacht maar weinig merkt. Maar omdat u alles vanuit een negatief sceptisch standpunt benaderd en ons werk juist bedoeld is om de positieve kant van die ingrediënten te benaderen, zullen wij het nooit eens worden over uw subjectieve interpretatie van onderzoeksresultaten.”

“Over de kwaliteit van de onderzoeken en de interpretatie daarvan zullen wij van smaak blijven verschillen, omdat onze insteek anders is. “

Referenties

 1. http://www.obesigard.nl/ Geraadpleegd 29 december 2017
 2. http://leangard.com/ Geraadpleegd 29 december 2017
 3. Daly JW. Forskolin, adenylate cyclase, and cell physiology: an overview. Adv Cyclic Nucleotide Protein Phosphorylation Res. 1984;17:81-9.
 4. http://afvallen-gezondleven.nl/?p=1292 Geraadpleegd 29 december 2017
 5. Asano Tsuguyoshi (2001). Clinical report on root extract of perilla plant (Coleus forskohlii) ForsLean® in reducing body fat. Asano Institute. Tokyo, Japan.  Niet gepubliceerd
 6. Study conducted at C.B. Patel Research Centre for Chemistry and Biological Sciences, Mumbai. Data on file of Sami Labs Limited, Bangalore, India.  Niet gepubliceerd
 7. Badmaev V, Majeed M, Conte AA, Parker JE. Diterpene Forskolin (Coleus forskohlii, Benth.): A possible new compound for reduction of body weight by increasing lean body mass. NutraCos Maart/april 2002.
 8. Kamohara S, Noparatanawong S. A Coleus forskohlii extract improves body composition in healthy volunteers: An open-label trial. Personalized Medicine Universe 2 (2013) 25e27.
 9. Godard MP, Johnson BA, Richmond SR. Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men Obes Res, 2005; 13(8) 1335-1343.
 10. Henderson S, Magu B, Rasmussen C, Lancaster S, Kerksick C, Smith P, Melton C, Cowan P, Greenwood M, Earnest C, Almada A, Milnor P, Magrans T, Bowden R, Ounpraseuth S, Thomas A, Kreider RB. Effects of coleus forskohlii supplementation on body composition and hematological profiles in mildly overweight women. J Int Soc Sports Nutr. 2005 Dec 9;2:54-62.
 11. Loftus HL, Astell KJ, Mathai ML, Su XQ. Coleus forskohlii Extract Supplementation in Conjunction with a Hypocaloric Diet Reduces the Risk Factors of Metabolic Syndrome in Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2015 Nov 17;7(11):9508-22.
 12. Leangard.com/leangard-clinical.pdf Geraadpleegd 29 december 2017 (gebroken link)
 13. Badmaev V, Majeed M. Forskolin from Coleus forskohlii
 14. Bhasin S, Storer TW, Berman N, Callegari C, Clevenger B, Phillips J, Bunnell TJ, Tricker R, Shirazi A, Casaburi R. The effects of supraphysiologic doses of testosterone on muscle size and strength in normal men. N Engl J Med. 1996 Jul 4;335(1):1-7.
 15. http://www.forslean.com/index.php/research/clinical-studies/usa Geraadpleegd 13 november 2017
 16. Ríos-Hoyo A, Gutiérrez-Salmeán G. New Dietary Supplements for Obesity: What We Currently Know. Curr Obes Rep. 2016 Jun;5(2):262-70.
 17. Onakpoya I, Hung SK, Perry R, Wider B, Ernst E. The use of Garcinia extract (Hydroxycitric Acid) as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Obesity. 2011;2011:9 pages.509038.
 18. http://www.obesigard.nl/leangard-clinical.pdf Geraadpleegd 29 december 2017
 19. http://www.garcitrin.com/clinical/ Geraadpleegd 29 december 2017
 20. Majeed M. Innovative ingredients in support of weight management. NutraCos november/december 2012.
 21. Preuss HG, Garis RI, Bramble JD, Bagchi D, Bagchi M, Rao CV, Satyanarayana S. Efficacy of a novel calcium/potassium salt of (-)-hydroxycitric acid in weight control. Int J Clin Pharmacol Res. 2005;25(3):133-44.
 22. Kovacs EM, Westerterp-Plantenga MS, Saris WH. The effects of 2-week ingestion of (–)-hydroxycitrate and (–)-hydroxycitrate combined with medium-chain triglycerides on satiety, fat oxidation, energy expenditure and body weight. Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 Jul;25(7):1087-94.
 23. Mattes RD, Bormann L. Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol Behav. 2000 Oct 1-15;71(1-2):87-94.
 24. http://www.bioperine.com/index.php/researchhighlight Geraadpleegd 29 december 2017
 25. Majeed M, et al. A new class of phytonutrients for body weight managemen. NutraFoods, 2009, 8(1).
 26. Deurenberg P, Weststrate JA, Seidell JC. Body mass index as a measure of body fatness: age- and sex-specific prediction formulas. Br J Nutr. 1991 Mar;65(2):105-14.
 27. Dattilo AM, Kris-Etherton PM. Effects of weight reduction on blood lipids and lipoproteins: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1992 Aug;56(2):320-8.
 28. http://www.obesigard.nl/garantie?#garan_anch Geraadpleegd: 29 december 2017