De World Health Organisation (WHO) heeft een nieuwe richtlijn opgesteld voor de inname van ‘ vrije suikers’ door volwassenen en kinderen [1]. ‘ Vrije suikers’ zijn mono- en disachariden die door de fabrikant of in de keuken worden toegevoegd, plus de suikers in honing, fruitsappen, fruitconcentraten en stropen. De focus van de richtlijn ligt op het voorkomen van gewichtstoename en cariës. De WHO heeft hiervoor verschillende systematic reviews en meta-analyses bestudeerd.
Het bewijs van de WHO
Volwassenen
- Een verlaging van de inname van ‘vrije suikers’ is bij volwassenen geassocieerd met gewichtsverlies. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig’.
- Een verlaging van de inname van ‘vrije suikers’ is bij volwassenen geassocieerd met minder cariës. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig’.
- Een verhoging van de inname van ‘ vrije suikers’ is bij volwassenen geassocieerd met gewichtstoename. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig.
- Een verhoging van de inname van ‘ vrije suikers’ is bij volwassenen geassocieerd met meer cariës. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig.
Kinderen
- Een verlaging van de inname van ‘vrije suikers’ is bij kinderen geassocieerd met gewichtsverlies. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig’.
- Een verlaging van de inname van ‘vrije suikers’ is bij kinderen geassocieerd met minder cariës. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig’.
- Een verhoging van de inname van ‘ vrije suikers’ is bij kinderen geassocieerd met gewichtstoename. De kwaliteit van het bewijs is ‘laag‘.
- Een verhoging van de inname van ‘ vrije suikers’ is bij kinderen geassocieerd met cariës. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig‘.
Algemeen
- Een verlaging van de inname van ‘vrije suikers’ beneden 10 en% geassocieerd met minder cariës. De kwaliteit van het bewijs is ‘matig’.
- Een verlaging van de inname van ‘vrije suikers’ beneden 5 en% geassocieerd met minder cariës. De kwaliteit van het bewijs is ‘erg laag’
De aanbevelingen van de WHO
- WHO recommends a reduced intake of free sugars throughout the lifecourse (strong recommendation).
- In both adults and children, WHO recommends reducing the intake of free sugars to less than 10% of total energy intake (strong recommendation).
- WHO suggests a further reduction of the intake of free sugars to below 5% of total energy intake (conditional recommendation).
Opmerkingen- Kenniscentrum Suiker & Voeding heeft een aantal deskundigen om een eerste reactie gevraagd [2]. Prof. Gertjan Schaafsma vindt dat de nieuwe richtlijn een gebrekkige wetenschappelijke onderbouwing heeft [3].
- Het aanvullende advies om de inname van ‘vrije suikers’ te beperken tot minder dan 5 en% lijkt mij onrealistisch en onvoldoende sterk onderbouwd om terug te laten komen in de richtlijn.
Referenties- Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1&utm_source=newsletter_18&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsflits-nieuwe-who-richtlijn-vrije-suikers
- Kenniscentrumsuiker.nl/actueel/558-nieuwe-who-richtlijn-vrije-suikers (gebroken link door naamsverandering naar Cosun Nutrition Center)
- Kenniscentrumsuiker.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=559&Itemid=463&utm_source=newsletter_18&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsflits-nieuwe-who-richtlijn-vrije-suikers (gebroken link door naamsverandering naar Cosun Nutrition Center)
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]