Melk is een voedzaam product. Het bevat calcium, fosfor, kalium, vitamine B2, vitamine B12 en eiwitten. Er is een groep mensen dat vindt dat melk alleen geschikt is voor kalfjes en niet voor volwassenen mensen. Het zou zorgen voor uiteenlopende gezondheidsproblemen. De associaties die gevonden worden tussen melkconsumptie en lichaamsgewicht, diabetes mellitus type II, insulinegevoeligheid, colonkanker, bloeddruk, hart- en vaatziekten en botdichtheid/botbreuken zijn echter neutraal tot gunstig [1-8].

Melk, voedzaam van nature

Melk, voedzaam van nature” is een informatieproject van het European Milk Forum (EMF). Het EMF bestaat uit zuivelorganisaties in acht landen – Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Noord-Ierland (VK), Noorwegen en Nederland – die samenwerken om relevante informatie te verspreiden en de dialoog aan te gaan met belangrijke stakeholders en consumenten over de nutriëntenrijkdom van melk en melkproducten. De bedoeling is om meer inzicht te krijgen in de rol van melk en melkproducten in een gezond en evenwichtig voedingspatroon in Europa.

Brochure over melk

Voedingsdeskundigen van de organisaties die zijn aangesloten bij het EMF hebben een brochure geschreven die een overzicht geeft van de meest recente wetenschappelijke gegevens over de rol van melk en melkproducten in voeding en gezondheid.

Het is een keurige brochure waarin de verschillende gezondheidsvoordelen van melk worden genoemd en onderbouwd. Wat in de brochure echter ontbreekt is de relatie tussen melk en het risico op prostaatkanker. De associaties die daartussen gevonden worden zijn neutraal tot ongunstig [9, 11]. De studies die een negatieve associatie laten zien, laten de vraag echter open of er sprake is van een oorzakelijk verband. Verstorende factoren en meetfouten in de voedsel-inname kunnen een rol spelen (overigens ook van toepassing op de gunstige associaties) en de effecten zijn bovendien klein. Desondanks lijkt mij wenselijk dat het effect van melk op prostaatkanker zeker besproken had moeten worden in de brochure.

Op Facebook vroeg ik hoe de Nederlandse Zuivel Organisatie over melk en het risico op prostaatkanker denkt:

Beste Rob, 

Dank voor je heldere weergave van de EMF brochure. We nemen je advies mee voor de volgende update.
Wat betreft de relatie tussen prostaatkanker en zuivel wijst de NZO op aanbevelingen van wetenschappelijke instellingen zoals de Gezondheidsraad en het WCRF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds). Die aanbevelingen zijn gebaseerd op alle beschikbare onderzoeken. In november bracht het WCRF een nieuw rapport uit over prostaatkanker op basis van de grootste analyse van onderzoek wereldwijd (wcrf.nl/…/het…/rapport-over-prostaatkanker). Daaruit blijkt er een duidelijk verband te zijn tussen overgewicht en prostaatkanker; het verband met voeding is minder duidelijk geworden. Het WCRF ziet het risico-verhogend effect van een hogere zuivelconsumptie op prostaatkanker als ‘beperkt’ en concludeert dat leefstijlfactoren een grotere invloed hebben op het risico op prostaatkanker dan voeding. Voor een lager risico op prostaatkanker adviseert het WCRF de aanbevelingen te volgen voor kankerpreventie (wcrf.nl/…/kanker…/verklein-de-kans-op-kanker) en de BMI en buikomvang te meten om erachter te komen of je een gezond gewicht hebt.”[/fusion_content_box]

 Referenties

  1. Chen M, Pan A, Malik VS, Hu FB. Effects of dairy intake on body weight and fat: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):735-47
  2. Chen M, Sun Q, Giovannucci E, Mozaffarian D, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. BMC Med. 2014 Nov 25;12:215
  3. Turner KM, Keogh JB, Clifton PM. Dairy consumption and insulin sensitivity: A systematic review of short- and long-term intervention studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Aug 7. pii: S0939-4753(14)00258-0.
  4. Aune D, Lau R, Chan DS, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Oncol. 2012 Jan;23(1):37-45.
  5. Soedamah-Muthu SS, Verberne LD, Ding EL, Engberink MF, Geleijnse JM. Dairy consumption and incidence of hypertension: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Hypertension. 2012 Nov;60(5):1131-7.
  6. Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2011 Jan;93(1):158-71.
  7. Bischoff-Ferrari HA, Dawson-Hughes B, Baron JA, Kanis JA, Orav EJ, Staehelin HB, Kiel DP, Burckhardt P, Henschkowski J, Spiegelman D, Li R, Wong JB, Feskanich D, Willett WC. Milk intake and risk of hip fracture in men and women: a meta-analysis of prospective cohort studies. J Bone Miner Res. 2011 Apr;26(4):833-9.
  8. Huncharek M, Muscat J, Kupelnick B. Impact of dairy products and dietary calcium on bone-mineral content in children: results of a meta-analysis. Bone. 2008 Aug;43(2):312-21.
  9. Aune D, Navarro Rosenblatt DA, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC, Vatten LJ, Norat T. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):87-117.
  10. Huncharek M, Muscat J, Kupelnick B. Dairy products, dietary calcium and vitamin D intake as risk factors for prostate cancer: a meta-analysis of 26,769 cases from 45 observational studies. Nutr Cancer. 2008;60(4):421-41.
  11. Gao X, LaValley MP, Tucker KL. Prospective studies of dairy product and calcium intakes and prostate cancer risk: a meta-analysis. J Natl Cancer Inst. 2005 Dec 7;97(23):1768-77.