Er zijn talloze factoren die het risico op obesitas bij kinderen vergroten. Deze risicofactoren zijn soms al voor de geboorte aanwezig, denk aan het lichaamsgewicht van de moeder. Redelijk recent is naar voren gekomen dat geboren worden met een keizersnede is geassocieerd met obesitas op kinderleeftijd. Een overzichtsstudie heeft deze studies op een rij gezet.

De theorieh9991607_001

De theorie achter de gevonden associatie is dat de baby die geboren wordt met een keizersnede met andere bacteriën in aanraking komt en daardoor een andere darmflora ontwikkelt. De samenstelling van de darmbacteriën is anders wat zou bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas. Of die theorie klopt is onduidelijk, maar de darmflora lijkt wel een rol te spelen bij het lichaamsgewicht (efficiënt of minder efficiënt omzetten van energie)

[1].

Nieuwe overzichtsstudie

Recent is er een Canadese overzichtsstudie gepubliceerd waarin gekeken is naar de associatie tussen geboren worden met keizersnede en obesitas op kinderleeftijd (2-18 jaar) [2]. Het overzichtsartikel heeft ook een meta-analyse uitgevoerd op basis van 19 studies. Daaruit blijkt dat geboren worden met een keizersnede is geassocieerd met 34% hoger risico op obesitas, vergeleken met een  bevalling op natuurlijke wijze (1.34 (1.18 – 1.51).

BMI als verstorende factor?

De BMI van de zwangere vrouw is wel een verstorende factor. De kans dat een zwangere vrouw met obesitas met een keizersnede bevalt is namelijk 46% groter dan wanneer de zwangere vrouw een normale BMI heeft [3]. Deze baby’s hebben vervolgens ook weer een verhoogde kans op het ontwikkelen van obesitas. Wanneer in een sub-analyse gekeken wordt naar studies die daarvoor gecorrigeerd hebben blijkt dat het verhoogde risico afneemt tot 29% (1.29 (95% CI 1.16–1.43)), maar nog steeds significant was. In een sub-analyse waarin hiervoor niet is gecorrigeerd neemt het verhoogde risico toe tot 55% (1.55 (1.11–2.17).

Opmerkingen

  • Publicatiebias is niet uit te sluiten.
  • Studies verschilden onderling.
  • Verschillende individuele studies hadden uitval van deelnemers die 1) meestal ongetrouwd waren, b) obesitas hadden bij hun eerste prenatale bezoek en c) rookte tijdens de zwangerschap.

Referenties

  1. Million M, Lagier JC, Yahav D, Paul M.Gut bacterial microbiota and obesity. Clin Microbiol Infect. 2013 Apr;19(4):305-13.
  2. Kuhle S, Tong OS, Woolcott CG. Association between caesarean section and childhood obesity: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2015 Apr;16(4):295-303.
  3. Chu SY, Kim SY, Schmid CH, Dietz PM, Callaghan WM, Lau J, Curtis KM. Maternal obesity and risk of cesarean delivery: a meta-analysis.  Obes Rev. 2007 Sep;8(5):385-94.

Photocredits: Webmd.com