Juice Plus Premium

De gemiddelde consumptie van groente en fruit is laag in Nederland. Van de volwassenen tot 50 jaar haalt slechts 10% de aanbevolen hoeveelheden van twee stuks en 250 gram groente per dag. Juice Plus+ zou dat gat kunnen opvullen. Dat zijn capsules met daarin een concentraat van in totaal 30 verschillende soorten groente en fruit, verdeelt over drie verschillende soorten capsules (groente, fruit en bessen). Dagelijks zes van deze capsules (3×2) zou voldoende zijn. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is het dat ook?

Hoe het begon

In 1970 richtte Jay Martin het bedrijf NSA (National Safety Associates) op in het Amerikaanse Collierville, Tennessee. Niet te verwarren met de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency). Het bedrijf maakte van oorsprong vuur- en rookmelders. Later is dat uitgebreid met lucht en waterfiltersystem. In 1993 is de basis gelegd van het bedrijf zoals we dat nu kennen. Op dat moment werd namelijk Juice Plus+ aan het verkoopprogramma toegevoegd en via multi level marketing (MLM) aan de man en vrouw gebracht. Aanvankelijk wilde Jay Martin geen ‘pillen’ verkopen, maar zijn interesse werd gewekt toen hem verteld werd dat een dergelijke pil gebruiksvriendelijker en goedkoper is dan het juicen van groente en fruit en het bovendien ook nog meer voedingsstoffen zou bevatten [1]. De Juice Plus+ Company was geboren. In eerste instantie waren alleen de groente- en fruitcapsules te koop, later (2001) kwamen daar de bessencapsules bij. Tevreden klanten kunnen na betaling van € 60,- Franchise Partner worden en vanuit huis Juice Plus+ producten verkopen. De fabrikant is Natural Alternatives International (NAI), waarmee ze een samenwerkingsverband hebben afgesloten [2]:

“NAI also has a worldwide manufacturing agreement with NSA International, Inc. of Memphis, Tennessee. The NAI-NSA partnership enables NSA to provide quality nutritional products to its consumers in more than 30 countries worldwide. NAI and NSA are pioneers in the areas of Whole Food Based nutrition and original clinical research on products manufactured by NAI and marketed by NSA under the brand name JuicePlus+®. NAI is the main producer of the JuicePlus+® encapsulated and tableted products. NAI has consulted with NSA on five published and peer-reviewed independent human clinical research studies on JuicePlus+® products in the U.S. and Europe.”

file

Wat is Juice Plus+?

De Juice Plus+ Company heeft tegenwoordig verschillende productlijnen en een collectie merchandising. Het meest bekend zijn de capsules. Deze vallen onder de Juice Plus+ productlijn. Daarnaast zijn er chewables voor kinderen, capsules met omega vetzuren en een Juice Plus+ Complete productlijn die bestaat uit shakes, repen soepen en een Booster en kunnen gebruikt worden als ontbijt, lunch, of als tussendoortje. Zelf schrijven ze over Juice Plus [3]:

“Wanneer u zich echt goed wilt voelen, heeft uw lichaam een breed assortiment aan waardevolle voedingsstoffen nodig. Dus moet u, om u krachtig te voelen, een uitgebalanceerd voedingspatroon volgen inclusief een gevarieerde selectie aan vers fruit en groenten. Omdat dit niet gemakkelijk dagelijks te doen is, heeft de Juice Plus+® Company de beste delen van 30 soorten fruit, groenten en bessen in capsulevorm geconcentreerd. U krijgt nu alle voordelen uit waardevolle plantenstoffen, vitaminen en mineralen. U zult ook optimaal voorzien worden van krachtige antioxidanten, die belangrijk zijn voor uw welzijn. Waarom het niet proberen? Juice Plus+® het beste na fruit en groenten.”

Hoewel gezegd wordt dat Juice Plus+ groente en fruit niet kan vervangen, wordt er ook gezegd:

“Velen van ons proberen elke dag gezond te eten en we weten allemaal dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Juice Plus+ met zijn 30 soorten groente en fruit kan u, elke dag weer, helpen het gat tussen wat u eet en wat u zou moeten eten, op te vullen.  “

Hoe moet dit gelezen worden? Juice Plus+ kan groente en fruit niet vervangen, maar wanneer de inname te laag is, kan het wel gebruikt worden om het gat (tekort?) op te vullen. Dat gat kan echter alleen maar opgevuld worden wanneer Juice Plus+ groente en fruit kan vervangen. In hoeverre is Juice Plus+ dan wel of niet gelijkwaardig aan groente en fruit? Het zou namelijk wel de voordelen van groente en fruit bieden [3]:

“Juice Plus+® maakt het u mogelijk om elke dag op een heel gemakkelijke manier te genieten van de voordelen van fruit en groenten.” 

Wat zit erin?

Een compleet pakket Juice Plus+ capsules bestaat uit:

  • Twee potten Juice Plus+ groentenmix
    (Poedermengsel van groentesap en groentepulp (65 %) van (in variërende hoeveelheden): wortel (Daucus carota (L.)), peterselie (Petroselinum crispum (Mill)), broccoli (8 %) (Brassica oleracea (L.)), spinazie (Spinacia oleracea (L.)), boerenkool (Brassica oleracea (L.)), tomaat (3 %) (Lycopersicon esculentum (Mill)), knoflook (Allium sativum (L.)), witte kool (1 %) (Brassica oleracea (L.)); glansmiddel (pullulan), calcium-L-ascorbaat, rijstzemelenpoeder, tocoferolenmix, antiklontermiddel: calciumcarbonaat; spirulina (Arthrospira platensis), luteïne, D-alfa-tocoferol, suikerbiet (Beta vulgaris (L.)), bètacaroteen, citroenschil, lycopeen, astaxanthine)
  • Twee potten Juice Plus+ fruitmix
    (Poedermengsel van vruchtensap en vruchtenpulp (61 %) van (in variërende hoeveelheden): appel (29 %) (Malus domestica (Borkh.)), veenbes (Vaccinium macrocarpon (Aiton)), sinaasappel (Citrus sinensis (L.)), citrusvrucht, acerola kers (3 %) (Malpighia glabra (L.)), ananas (Ananas comosus (L.)), perzik (Prunus persica (L.)), papaja (2 %) (Carica papaya (L.)), dadel (Phoenix dactylifera (L.)), pruim (Prunus domestica (L.)); glansmiddel (pullulan), citruspectine, vitamines (calcium-L-ascorbaat, tocoferolenmix, D-alfa-tocoferol, foliumzuur), rode biet (Beta vulgaris (L.)), carotenoïden (luteïne, bètacaroteen, lycopeen, astaxanthine), glucomannan)
  • Twee potten Juice Plus+ bessenmix
    (Poedermengsel van bessen- en druivensap en bessen- en druivenpulp (42%) van (in variërende hoeveelheden): Concord druif (Vitis labrusca L.), granaatappel (Punica granatum L.), blauwe bes (6,5%) (Vaccinium corymbosum L.), Amerikaanse veenbes (Vaccinium macrocarpon Aiton), braam (3%) (Rubus fruticosus), bosbes (Vaccinium myrtillus L.), framboos (1,5%) (Rubus idaeus sensu Landolt.), vlierbes (Sambucus nigra L.), zwarte bes (Ribes nigrum L.) ; glansmiddel (pullulan), cacaopoeder (Theobroma cacao L.), extract van groene thee (Camellia sinensis L.), tocoferolenmix, gemberwortel (Zingiber officinale), calcium-L-ascorbaat, artisjokbladpoeder (Cynara scolymus L.), druivenzaadextract (Vitis vinifera L.), antiklontermiddelen: siliciumdioxide, magnesiumzouten van vetzuren; citrusextract (Citrus sinensis))

Volgens de gebruiksaanwijzing is het advies om dagelijks twee capsules te nemen van de drie verschillende soorten potjes. In totaal dus zes capsules per dag. De kosten van dit pakket zijn € 79,25 en daar doe je één maand mee. Voor dat bedrag zou je ook een maand lang iedere dag 350 gram verse groente en 420 gram vers fruit kunnen kopen.

Groente of fruitPrijs
3 kg perziken€ 11,34
1 kg dadels€ 7,56
1 kg kersen€ 9,98
2 kg sinaasappelen€ 1,95
3 kg appels€5,97
1 ananas€ 1,50
1 kg pruimen€ 4,48
3 kg broccoli€ 4,14
1 kg rode bieten€ 2,10
4 kg wortelen€ 3,48
2 kg tomaten€ 4,58
1 kg spinazie€ 4,31
500 gram frambozen€ 7,96
500 gram blauwe bessen€ 7,68
250 gram knoflook€ 1,99
TOTAAL € 79,02

Verkoopprijzen zijn gebaseerd op de webshop van Albert Heijn, bezocht op 17 maart 2018.

Juice Plus+ bestaat niet alleen uit een concentraat van groente en fruit. Om het als capsule te kunnen verwerken en om de voedingswaarde te verbeteren zijn er ook andere ingrediënten aan toegevoegd. Denk aan antiklontermiddelen, verdikkingsmiddelen (calciumcarbonaat, magnesiumoxide, magnesiumstearaat), groene algen (spirulina en dunaliella salina), rijstzemelenpoeder, groene thee extract, cacoapoeder, citroenschil, een probioticum (Lactobacillus acidophilus), glucomannan, calcium, magnesium, vitamine C, E, bèta-caroteen en foliumzuur.

De inhoud van een pot met 120 capsules weegt 100 gram. Eén capsule weegt dan zo’n 0,85 gram. De hoeveelheid gedroogd groente- en fruit pulp/sap in een capsule varieert van 42-65%. Voor het gemak kunnen we ervan uitgaan dat 55% van een capsule uit groente en fruitconcentraat bestaat. Met dagelijks zes capsules krijg je dus 6 x 0,85 x 0,55 = 2,8 gram groente- en fruitconcentraat binnen. Van iedere groente- en fruitsoort krijg je dan dagelijks 90 milligram binnen, aangenomen dat de groente- en fruitsoorten er in gelijke hoeveelheden inzitten. Dat is niet veel, maar schijnt voldoende te zijn om alle voordelen uit waardevolle plantenstoffen, vitaminen en mineralen binnen te krijgen [3]:

“Omdat dit niet gemakkelijk dagelijks te doen is, heeft de Juice Plus+® Company de beste delen van 30 soorten fruit, groenten en bessen in capsulevorm geconcentreerd. U krijgt nu alle voordelen uit waardevolle plantenstoffen, vitaminen en mineralen. U zult ook optimaal voorzien worden van krachtige antioxidanten, die belangrijk zijn voor uw welzijn. “

De wetenschap achter Juice Plus+

Op de website van Juice Plus+ wordt aandacht besteed aan ‘Clinical Research‘ [4]. In dat menu wordt er verwezen naar zeventien wetenschappelijke studies die zouden hebben aangetoond dat deze fruit- en groentecapsules een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl [5-21]. De resultaten laten inderdaad  gunstige effecten zien. Het zijn bovendien allemaal gerandomiseerde interventie-studies. Dat wil zeggen dat het ene deel van de deelnemers Juice Plus+ kreeg en het andere deel placebo. Deze studie-opzet (RCT) staat hoog aangeschreven. Alleen een goede studie-opzet is echter onvoldoende. Om dergelijke interventie-studies goed te kunnen beoordelen is het belangrijk om te weten wat de resultaten precies zeggen. Naar welke uitkomstmaten is er bijvoorbeeld gekeken en waarmee is Juice Plus+ vergeleken?

1. Naar welke uitkomstmaten is er gekeken?

Inmiddels is er een behoorlijk aantal studies gepubliceerd dat laat zien dat de consumptie van groente en fruit gepaard gaat met duidelijk omschreven gezondheidsvoordelen [22-27]. Er wordt bijvoorbeeld een verlaagd risico gevonden op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II, metabool syndroom en mogelijk ook op gewichtstoename. Dit zijn meestal observationele studies waarin grote groepen deelnemers vele jaren zijn gevolgd, terwijl ze bijhielden wat ze aten en dronken. De studies naar Juice Plus+ hebben een andere studie-opzet en hebben daardoor ook naar andere uitkomstmaten gekeken. Er is gekeken naar zogenaamde tussenliggende uitkomstmaten. Tussenliggende uitkomstmaten worden gebruikt om hardere uitkomstmaten te voorspellen. Een voordeel van tussenliggende uitkomstmaten is dat deze relatief snel te beïnvloeden en dus snel te meten zijn. Deelnemers hoeven niet jarenlang te worden gevolgd en de kosten zijn daardoor lager. Het is dan ook begrijpelijk om naar tussenliggende uitkomstmaten te kijken, maar ze zijn niet zomaar te vertalen naar harde uitkomstmaten.

Homocysteïne is een voorbeeld van een tussenliggende uitkomstmaat. Een hoge homocysteïne-spiegel is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is bekend en onomstreden dat foliumzuur het homocysteïne verlaagt. Studies laten dan ook zien dat het gebruik van Juice Plus+ (waar foliumzuur aan is toegevoegd) de homocysteïne-spiegel verlaagt [18, 28-30]. Er zijn echter steeds meer onduidelijkheden over de oorzakelijke rol van homocysteïne bij het ontstaan en voorkomen van hart- en vaatziekten. Uitgebreide overzichtsartikelen laten namelijk herhaaldelijk zien dat foliumzuur weliswaar de homocysteïne-spiegel verlaagt (~25%), maar dat dit geen invloed heeft op het optreden van hart- en vaatziekten en sterfte [31, 32]. De relevante vraag die gesteld kan worden is dan ook wat het gezondheidsvoordeel is voor mensen wanneer hun homocysteïne wordt verlaagt. Wat zegt een daling van deze tussenliggende uitkomstmaat?

2. De ‘Children’s Health Study’

De ‘Children Health Study’ is een initiatief van de Juice Plus+ Company. Hetjuice-plus-childrens-health-study-brochure is een internationale studie waarin de effecten van het gebruik van Juice Plus+ worden bijgehouden. Het enige wat je moet doen om daaraan deel te kunnen nemen is voor één jaar voor jezelf Juice Plus+ bestellen. Juice Plus+ wordt dan ook gedurende één jaar gratis aangeboden aan een kind of jongere tussen de 4 en 21 jaar oud. Op deze manier kan jong en oud ervan profiteren. De kinderen en jongeren krijgen echter alleen de groente- en fruitcapsules (of kauwtabletten) gratis (€51,75/maand). De bessencapsules ontbreken. Vervolgens wordt er periodiek een vragenlijst naar je toegestuurd met vragen over de effecten van Juice Plus+. Deze vragenlijst kan vrijwillig worden ingevuld. Volgens de website hebben al bijna één miljoen mensen aan deze studie deelgenomen. Op de website staan de resultaten van meer dan 150.000 families die hebben deelgenomen [33].

Er zijn wel een aantal kanttekeningen bij deze studieresultaten te plaatsen:

  • De resultaten van de volwassenen zijn gebaseerd op zelfrapportage. De resultaten van de kinderen zijn gebaseerd op vragenlijsten die door de ouders zijn ingevuld. Dat kan leiden tot het geven van sociaal wenselijke antwoorden.
  • De vragenlijst bestaat uit suggestieve vragen met slechts drie antwoordmogelijkheden (toegenomen, geen verschil of afgenomen). De grootte van de toe- of afname is onduidelijk waardoor de genoemde percentages waarin de resultaten zijn uitgedrukt niet goed te interpreteren zijn.
  • Een controlegroep ontbreekt, waardoor het onduidelijk wat de veranderingen heeft veroorzaakt. Is het de opvoeding, het ouder en wijzer worden, de sociale omgeving, educatie of Juice Plus+? Het ligt in de lijn der verwachting dat kinderen bij het ouder worden meer gaan eten, waaronder groente en fruit. De Voedselconsumptiepeiling laat dit ook zien, zonder dat er Juice Plus+ aan te pas is gekomen.
  • De deelnemers waren op de hoogte van wat ze namen en de voordelen die het ze zou geven. Ze hebben er bewust voor gekozen. Het is daardoor aannemelijk dat ze verbeteringen verwachten (Juice Plus+ werd niet voor niets aangeschaft) waardoor suggestie een rol kan hebben gespeeld bij het invullen van de vragenlijst. De studie is dus niet ‘blind’ uitgevoerd.
  • De resultaten zijn niet gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk journal. Juice Plus+ gebruikt ze alleen als instrument om de verkoop te bevorderen. Voor een belangrijk deel is de ‘Children’s Health Study’ een marketingsinstrument.

3. De toegevoegde vitamines verklaren mogelijk het effect, deel 1/3

Volgens Europese wetgeving mogen er geen gezondheidsclaims gemaakt worden voor producten zoals Juice Plus+. Dat mag wel voor individuele voedingsstoffen of ingrediënten in Juice Plus+ op voorwaarde dat de gezondheidsclaim die eraan gekoppeld wordt door de Europese Commissie is goedgekeurd (zie verordening 1924/2006). In dat geval is voldoende overtuigend aangetoond dat de gezondheidsclaim klopt. Juice Plus+ maakt gebruik van verschillende goedgekeurde gezondheidsclaims die betrekking hebben op de toegevoegde vitamines. Dat geeft al aan dat de toegevoegde vitamines bepaalde effecten kunnen hebben. En juist naar die effecten is onderzoek gedaan (screenshot) [34]:

Voorbeeld 1

De EFSA heeft deze gezondheidsclaim inderdaad goedgekeurd [35]:

“The following wording reflects the scientific evidence “Vitamin C contributes to normal collagen formation and the normal function of bones, teeth, cartilage, gums, skin and blood vessels.”

In één studie is er gekeken naar het effect van Juice Plus+ op het tandvlees [5].

Voorbeeld 2

De EFSA heeft deze gezondheidsclaim inderdaad goedgekeurd [35-37]:

The following wording reflects the scientific evidence: “Vitamin A contributes to a normal function of the immune system”.

“The following wording reflects the scientific evidence: “Vitamin C contributes to a normal function of the immune system.”

“The following wording reflects the scientific evidence: “Folate contributes to a normal function of the immune system.”

In drie studies is er gekeken naar het effect van Juice Plus+ op het immuunsysteem [6-8].

Voorbeeld 3

De EFSA heeft deze gezondheidsclaim inderdaad goedgekeurd voor vitamine C en E [35, 38]:

“The following wording reflects the scientific evidence: “Vitamin C contributes to the  protection of cell constituents from oxidative damage.”

“The following wording reflects the scient ific evidence: ‘Vitamin E contributes to the protection of cell constituents from oxidative damage’.”

In zeven studies is er gekeken naar het effect van Juice Plus+ op markers van oxidatieve stress [9-15].

4. De toegevoegde vitamines verklaren mogelijk het effect, deel 2/3

Uit een studie blijkt dat het gebruik van Juice Plus+ de hoeveelheid antioxidanten in het bloedplasma van mannen laat stijgen en het homocysteïne laat dalen [16]. Beide effecten worden als gunstig gezien. Wanneer we echter kijken naar de ingrediënten, is te zien dat er antioxidatieve (pro)vitamines (vitamine C, E, beta-caroteen) en foliumzuur aan zijn toegevoegd [39-41]. Dat zijn juist de antioxidanten die waren gestegen in het bloed. Blijkbaar zitten er in het groente- en fruitconcentraat niet (meer) voldoende van die vitamines waardoor toevoeging nodig is.

De resultaten zijn dan ook niet zo onverwacht en zouden waarschijnlijk ook verkregen zijn met een eenvoudig (multi)vitaminesupplement. Juice Plus+ is in de studie echter niet met een (multi)vitaminesupplement vergeleken, maar met placebo-capsules. Deze kritiek is ook gegeven door twee Duitse collega’s in de vorm van een ingezonden brief naar het wetenschappelijke tijdschrift waarin de studie is gepubliceerd [42]:

“Our major criticism relates to the fact that the fruit and vegetable capsules used in this study, according to the manufacturer, were enriched with pure -carotene, ascorbic acid, vitamin E and folic acid, which was not stated in the article. The only significant changes due to the intervention were an increase in -carotene, ascorbic acid, vitamin E and folic acid. The supplemented micronutrients explain much of the reported effects and leave the question open as to whether the fruit and vegetable supplement itself induced any significant effects.”

5. De toegevoegde vitamines verklaren mogelijk het effect, deel 3/3

In de studies is er vaak gekeken naar het effect van Juice Plus+ op tussenliggende uitkomstmaten waar antioxidanten invloed op hebben (immuunsysteem, oxidatieve stress, plasmaspiegels van vitamines). Een gunstig effect ligt daarom in de lijn der verwachting wanneer Juice Plus+ alleen met placebo wordt vegeleken. Een voorbeeld hiervan is het effect van Juice Plus+ op verkoudheidssymptomen. Een uitgebreide Cochrane review uit 2013 heeft gekeken naar het effect van vitamine C op het voorkomen en het behandelen van verkoudheid [43]. Daaruit blijkt dat extra vitamine C (minimaal 200 mg/dag) niet voorkomt dat iemand verkouden wordt, maar wel dat de duur en ernst van de verkoudheid afneemt. Bij volwassenen met 8% en bij kinderen met 14%. Dergelijke resultaten zijn eerder ook gevonden [44, 45]. Vitamine C doet dus iets met verkoudheidssymptomen.

In 2009 is er een studie gepubliceerd waarin gekeken is of Juice Plus+ (waar vitamine C aan is toegevoegd) het aantal dagen met tenminste matige symptomen van verkoudheid kan verminderen vergeleken met placebo-capsules [6]. Daaruit blijkt dat bij de deelnemers (gezondheidsprofessionals met patiëntencontact, voornamelijk verplegend personeel) die acht maanden lang Juice Plus+ hadden geslikt (met een run-in-fase van 2 maanden) het aantal dagen met matige tot ernstige verkoudheid 20% korter was (respectievelijk 7,6 en 9,5 dagen). Ook gebruikten ze een minder aantal dagen medicijnen tegen verkoudheid (respectievelijk 5,7 en 7,2 dagen). Wanneer gekeken wordt naar alle verkoudheidssymptomen was er geen significant verschil in het aantal dagen (respectievelijk 29,4 en 30,7 dagen). Een verschil in de ervaren gezondheid met behulp van de SF-12 vragenlijst is niet gevonden evenals in het aantal ziektedagen op het werk. Of Juice Plus+ verkoudheid kan voorkomen is niet onderzocht. De gunstige resultaten zijn klein en zouden kunnen worden toegeschreven aan het toegevoegde vitamine C (200 mg/dag).
In de studieregistratie (NCT00778648) staat vermeld dat ook gekeken zou worden naar het effect op de totale, directe- en indirecte kosten:

  • “Secondary Endpoints of This Study Are Mean Health-related Quality of Life, Mean Common Cold Related Total Costs, Direct and Indirect (Productivity Loss) Costs [ Time Frame: Baseline, months 2,4,6,8. ]”

Die resultaten ontbreken echter en dat hoort niet. Een studieregistratie is bedoelt om te voorkomen dat achteraf alleen de resultaten worden vermeld die interessant zijn. Op zijn minst had in de publicatie moeten staan dat afgeweken is van de studieregistratie. Relevant om erbij te vermelden is dat NSA als financier betrokken is geweest bij de studie-opzet.

Wanneer gesteld wordt dat Juice Plus+ een onvoldoende consumptie van groente en fruit kan aanvullen, zou je de controlegroep beter de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit kunnen laten eten. Dan kun je zien of er een verschil bestaat met a) baseline (aanvang van de studie) en b) met de consumptie van groente en fruit. Of nog eenvoudiger, de controlegroep een (multi)vitaminesupplement geven. Wanneer dan geen verschillen optreden is € 79,25 per maand veel geld. Een goed multivitaminesupplement heb je voor minder dan € 10,- per maand waarbij je een completer en bekender pakket aan vitamines en mineralen binnenkrijgt.

6. Waarmee is Juice Plus+ vergeleken?

In zestien van de zeventien studies die op de website staan is Juice Plus+ met placebo-capsules vergeleken. Waar die placebo-capsules uit bestonden wordt vaak niet beschreven. In slechts één studie zijn de deelnemers niet in twee, maar in drie groepen verdeeld [15]. De derde groep deelnemers kreeg een vitaminesupplement (400 IU vitamine E + 1 gram vitamine C). Er was dus een groep die Juice Plus+ kreeg, een groep die placebo-capsules kreeg en een groep die een vitaminesupplement kreeg. In deze studie is er gekeken naar het effect van deze supplementen op markers van oxidatieve stress na het sporten. De resultaten laten het volgende zien:

  • Aan het einde van de studie steeg alleen bij de deelnemers die het vitaminesupplement slikten de hoeveelheid vitamines C en E in het bloedplasma.
  • Zowel het vitaminesupplement als Juice Plus+ lieten een significante daling zien van een marker voor oxidatieve stress na het sporten (carbonyl proteïne). Hoewel de daling sterker was bij het vitaminesupplement dan bij Juice Plus+ (21 versus 17%), was dit verschil niet significant.

Juice Plus+ laat hier dus geen gunstiger effecten zien dan een vitaminesupplement. Sterker nog, het vitaminesupplement deed de plasmaspiegels van de vitamines C en E wel stijgen en Juice Plus+ deed dat niet. De vitamines in het vitaminesupplement zijn echter verkrijgbaar voor minder dan €5,- per maand. Desondanks wordt er op de website geschreven dat Juice Plus+ het beste is na groente en fruit en niet vergeleken kan worden met normale vitamineproducten [46]:

Juice PLUS+® kan om verschillende redenen niet vergeleken worden met normale vitaminen producten. De belangrijkste stoffen in Juice PLUS+®  zijn de hoge concentraties fruit, groenten en bessenpoeder, die u voorzien van waardevolle voedingsstoffen en ook van vitaminen en mineralen. De speciale waarde van Juice PLUS+® ligt in de synergie van al deze stoffen uit natuurlijke bronnen en niet in de dosis geïsoleerde “individuele stoffen”.

Een jaar later werd een soortgelijke studie gepubliceerd [6]. Ook ditmaal werd er gekeken naar carbonyl proteïne als marker voor oxidatieve stress. Na 28 weken daalde deze opnieuw bij de deelnemers die Juice Plus+ gebruikten. Ditmaal was er echter geen derde groep aan toegevoegd die een vitaminesupplement kreeg. Er liep alleen een groep naast die placebo-capsules kreeg. Nu kwam Juice Plus+ wel als beste uit de bus [7]:

“The results of this study indicate daily supplementation with JPC (Juice PLUS+) for 28 wk protected plasma proteins against free radical-induced oxidative stress compared with a placebo, as demonstrated by decreased CP (carbonyl proteïne) concentrations.”

Hetzelfde komt ook weer terug in een studie uit 2011 [47]:

“PC and MDA increased over time in the P group (P < 0.01) but were not significantly altered in the FVC-treated group at any time.”

De uitkomsten liggen telkens in de lijn der verwachting, waardoor de onderzoeken gezien kunnen worden als een marketinginstrument.

Juice Plus+ versus groente en fruit

Groente en fruit bevatten naast  vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels ook talloze andere bioactieve stoffen (flavonoïden, glucosinolaten, terpenoïden, etc). Veel van deze stoffen zijn gevoelig voor licht, zuurstof en warmte. Het verwerken van groente en fruit tot een capsule zal daar geen gunstig effect op hebben. Mogelijk dat daarom het groente- en fruitconcentraat is aangevuld met extra vitamines. Over het aantal toegevoegde vitamines zijn ze tevreden [46]:

Slechts 3 van de 13 bekende vitaminen zijn aan Juice PLUS+® toegevoegd – vitamine E, C, foliumzuur en ook provitamine A (betacaroteen). Hun fysiologische effecten vullen perfect de eigenschappen van de voedingsstoffen uit fruit, groenten en bessen in Juice PLUS+® aan.

De bovenstaande tekst doet vermoeden dat de overige tien vitamines er in voldoende mate inzitten. Of dat zo is, is onbekend omdat die niet zijn geanalyseerd in het eindproduct, aldus een medewerker van de afdeling productontwikkeling (zie communicatie met Juice Plus+).

Er zullen ook (on)bekende bioactieve stoffen verdwijnen die mogelijk een bijdrage leveren aan de gunstige effecten van groente en fruit [48, 49]. Ondanks dat schrijven ze in een brochure [50] en op de website [51]:

“ZONGERIJPTE FRUIT EN GROENTEN RECHTSTREEKS VAN HET VELD. Alle ingrediënten in Juice Plus+® worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn. Dat betekent voor u, de beste kwaliteit direct van het veld! Onze in eigen beheer ontwikkelde pers- en droogprocedure verwijdert water en onbruikbare componenten en concentreert voorzichtig alle plantenstoffen.  Dat betekent dat zoveel mogelijk voedingsstoffen in hun natuurlijke vorm worden behouden.”

De vraag is wat dit concreet betekent en of het niet wordt ingezet als marketinginstrument. Waarom worden er anders nog extra vitamines aan toegevoegd en waarom alleen bèta-caroteen, foliumzuur en de vitamines C en E? Een voordeel van die toevoeging is in ieder geval dat a) er gebruik mag worden gemaakt van gezondheidsclaims en b) de studies (eerder) een gunstig effect zullen laten zien. Die voordelen hebben echter niets met groente en fruit te maken.

In 2015 en 2017 zijn er twee studies gepubliceerd waarin gekeken is naar respectievelijk de aanwezigheid van (poly)fenolen in Juice Plus+ en de absorptie ervan [52, 53]. De eerste studie laat zien dat de hoeveelheid (poly)fenolen in Juice Plus varieert van 50-176 mg/gram, waarbij ze aangeven dat dit mogelijk een overschatting is. In totaal hebben ze 119 verschillende (poly)fenolen kunnen detecteren. Ze hebben zich dus niet beperkt tot de polyfenolen. Aan de bessencapsules zijn echter cacaopoeder en groene thee-extract toegevoegd. Deze ingrediënten zijn rijk aan (poly)fenolen. De analyse laat dan ook zien dat de bessencapsule de meeste (poly)fenolen bevatten. Dat er met gevoelige meetapparatuur verschillende soorten (poly)fenolen worden gedetecteerd is dan ook niet verwonderlijk en ligt in de lijn der verwachting.

De absorptie van (poly)fenolen is vaak slecht. Dat laat de studie naar de absorptie van (poly)fenolen uit Juice Plus ook zien [53]. Van de 92 (poly)fenolen zijn er 20 metabolieten van in het bloed teruggevonden. De deelnemers volgden vooraf wel gedurende 2 dagen een (poly)fenolarme voeding. Normaal krijgen we een diversiteit aan (poly)fenolen binnen uit groente, fruit, chocolade, thee en koffie. Dat was voor aanvang allemaal niet toegestaan, of beperkt. Het is aannemelijk dat de stijging in de praktijk minder groot is omdat de absorptie bij een lage inname procentueel zal toenemen. Na 1, 2, 5 en 10 uur werd er bij de deelnemers bloed afgenomen. Na 2 uur kregen de deelnemers een (poly)fenolarme voeding (wit brood, kaas, ham, melk, water), maar er was geen controle op wat ze gedurende de rest van de dag nog meer aten. Bovendien ontbrak er een controlegroep, wat altijd een gemis is. Deze studie is overigens gefinancierd door Green Beat van Manfred Lamprecht die tevens werkzaam is voor Juice Plus+ en betrokken is geweest bij de opzet en uitvoering van de studie. De studie is dus niet onafhankelijk. In de studieregistratie (NCT02587468) staan als eindpunten [54]:

  • “Absorption kinetics of phenolic compounds in plasma”
  • “Bioavailability of vitamins C, E, and carotenoids into plasma

Het tweede eindpunt ontbreekt echter in de publicatie en dat hoort niet. Jammer dat er bij de absorptie geen onderscheid is gemaakt tussen de fruit-, groenten- en bessencapsules. De deelnemers slikten allemaal van iedere soort één capsule. Mogelijk draagt het cacaopoeder en groene thee-extract daar in belangrijke mate aan bij. Maar wat betekent dit concreet? De plasmaspiegel van de (poly)fenolen bleef meestal onder de 1 nmol/l, terwijl die meestal wordt uitgedrukt in µmol/l [55]:

“The results of a literature survey on the bioavailability of anthocyanins among humans are presented in Table 1. Single doses of 150 mg to 2 g total anthocyanins were given to the volunteers, generally in the form of berries, berry extracts, or concentrates. After such intakes, concentrations of anthocyanins measured in plasma were very low, on the order of 10–50 nmol/L.”

Wat de praktisch betekenis daarvan is, is onduidelijk. Het bewijs dat polyfenolen daadwerkelijk een gunstig effect hebben op de gezondheid is overigens niet zo sterk als vaak wordt gedacht:

“To date, on the basis of clinical studies, the demonstration is particularly convincing for flavonoids from cocoa-derived products and to a lesser extent for those of tea. While additional studies in this area are clearly needed, incorporating plant foods that are rich in flavanols in the diet of healthy individuals could help to reduce CVD risk. For flavonoids from fruits such as berries, pomegranate, grapes or citrus fruits and those from beverages such as red wine or coffee, the evidence is so far inconclusive. This is primarily due to the limited number and the weakness of experimental designs of the studies performed with these dietary sources.” [56]

“There was some evidence to suggest that fruits containing relatively high concentrations of flavonols, anthocyanins and procyanindins, such as pomegranate, purple grapes and berries, were effective at reducing CVD risk factors, particularly with respect to anti-hypertensive effects, inhibition of platelet aggregation and increasing endothelial-dependent vasodilation than other fruits investigated. Flavanone-rich fruits, such as oranges and grapefruits, were reported to have hypocholesterolaemic effects, with little impact on other risk factors being examined. However, the evidence was limited, inconsistent and often inconclusive. This is in part due to the heterogeneity in the design of studies, the lack of controls, the relatively short intervention periods and low power in several studies.” [57]

Financiering van de studies

Van de zeventien studies die op de website staan zijn er zestien (mede) gefinancierd door NSA. Soms staat er in de publicatie zelfs vermeld dat de financier betrokken is geweest bij de studie-opzet, wat ongewenst en ongebruikelijk is [6]:

“The source of funding of this trial was NSA. The sponsor participated in the discussion regarding the design of the study and provided the Juice Plus+ and placebo capsules.” 

Die ene andere studie werd mede gefinancierd door de fabrikant (NAI) [19]. Ook enkele onderzoekers hebben belangen (gehad) met NSA of NAI (Plotnick GD, Wise JA, Lamprecht M). Dat weerhoudt Juice Plus+ er echter niet van om te schrijven dat de studies onafhankelijk zijn. Nu is dat overigens niet het grootste probleem. Bedrijven financieren regelmatig onderzoek waar ze belangen bij hebben en dat heeft ook voordelen. Maar het is wel wenselijk dat daar eerlijk over gecommuniceerd wordt. Het kan verklaren dat telkens gekeken is naar uitkomstmaten die door de toegevoegde vitamines worden beïnvloeden en dat er gekozen is om er alleen een placebo-groep naast te laten lopen. Een studie kan dan nog zo goed zijn uitgevoerd, onduidelijk zal blijven of Juice Plus+ een meerwaarde heeft te bieden boven een multivitaminesupplement en dat is voor de consument wel belangrijk om te weten.

Multi level marketing als verkoopmodel

Juice Plus+ is alleen te koop bij franchise ondernemers en niet in winkels of bij de apotheek. Deze ondernemers zijn in principe niet opgeleid als voedingsdeskundige, maar zijn vaak tevreden klanten die met de verkoop van Juice Plus+ een inkomen willen genereren. Voor dit verkoopmodel is gekozen omdat niemand anders dan een tevreden klant de voordelen van Juice Plus+ zou kunnen uitleggen. Persoonlijke bemiddeling is dan belangrijk [54]. Dat klinkt aardig, maar uiteindelijk is dat verkoopmodel bedoeld om de verkoop te stimuleren. Anders dan bij diëtisten en veel gewichtsconsulenten worden er geen kwaliteitseisen gesteld aan Juice Plus+ franchise ondernemers. De klant is daar niet bij gebaat omdat het geven van voedingsadvies een vak is. Een ervaren distributeur en ‘topvrouw’ binnen Juice Plus+ is het daar niet mee eens en zei:

“Zolang het gaat om het aanbevelen van extra groenten en fruit in een ander jasje als aanvulling op te lage fruit en groenten consumptie is er niets aan de hand en is er geen verschil tussen de professionals en de leek”

Is dat echter wel zo? Een diëtist zal bij een onvoldoende inname van groente en fruit adviseren om toch voldoende groente en fruit te eten en legt daar de voordelen van uit. Die voordelen zijn degelijk onderbouwd. Een diëtist is vervolgens opgeleid om de groente- en fruitconsumptie van cliënten te verhogen door barrières weg te nemen en praktische tools aan te reiken. Een niet opgeleide distributeur van Juice Plus+ heeft die kennis en vaardigheden niet en zal bovendien, ook door financiële belangen, Juice Plus+ adviseren omdat die van mening is dat daarmee ook het gat kan worden opgevuld. Het is wenselijker dat mensen voldoende groente en fruit gaan eten, dan dat ze een tekort eraan aanvullen met Juice Plus+. De voordelen daarvan zijn beter onderzocht en waarschijnlijk bevonden.

Bijna zonder uitzondering maken distributeurs gebruik van verhalen van gebruikers die verbeteringen hebben ervaren. Een ervaren ‘topvrouw’ binnen Juice Plus+ heeft geschreven:

“Last but not least de duizenden positieve ervaringen, concrete gezondheidswinst bij chronische ziektes ( geen claim,maar feiten),  sterker immuunsysteem en sneller herstel bij blessures en na operaties spreekt voor mij boekdelen en motiveert me om te weten dat we bijdragen aan levenskwaliteit van mensen. “

Die verbeteringen kunnen echter komen door a) suggestie, b) placebo-effect, c) andere voedings- leefstijlaanpassingen, d) biologisch beloop of e) Juice Plus+. Er kleven dus wat serieuze haken en ogen aan, wat dergelijke rapportages onbetrouwbaar maakt. Vandaar ook dat er wetenschappelijk onderzoek bestaat. En dat wetenschappelijke onderzoek laat alleen maar effecten zien die toegeschreven kunnen worden aan de toegevoegde vitamines. Desondanks staat er op de website van Juice Plus+ [58]:

“Naast Juice Plus+® is er geen ander voedingssupplement gebaseerd op fruit en groenten dat waar dan ook zo breed en wetenschappelijk grondig onderzocht is. Dit geeft u de mogelijkheid het product te krijgen, gebaseerd op feiten en u hoeft niet te vertrouwen op subjectieve opinies van individuele gebruikers.”

Op de website van Juice Plus staat bij de “Meest gestelde vragen” [59]:

Hiermee wordt voorgedaan alsof de ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid’ (ADH) vaak ontoereikend is.

  • De ADH is geen gemiddelde. De ADH is het niveau van inneming dat toereikend is voor vrijwel de gehele populatie.
  • De ADH is er niet alleen om deficiëntieziekten te voorkomen.
  • De ADH is geen wettelijk toegestane minimum hoeveelheid.
  • Bij het opstellen van de ADH is rekening gehouden met zwangerschap, leeftijdscategorie en geslacht.
  • De ADH is per definitie niet bedoeld voor zieke mensen.
  • Lees hier hoe je meer groente en fruit kunt eten.

  • Vind hier verschillende recepten voor groentegerechten.

Opmerking

Voor publicatie heb ik een conceptversie van dit artikel naar Juice Plus+ Nederland gestuurd. Hierbij heb ik het verzoek gedaan om het door te lezen en om eventuele onjuistheden aan te geven. Ook konden ze een reactie geven die dan volledig geplaatst zou worden. Mochten ze de voorgestelde deadline niet halen konden ze dat aangeven waarna ze meer tijd zouden krijgen. Op dit verzoek heb ik geen reactie gekregen.

Laatste update: 17 maart 2018

Referenties

  1. https://www.startupgrind.com/events/details/startup-grind-memphis-hosted-jay-martin-juice-plus (33:00 – 35:10 min) Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  2. http://www.nai-online.com/business_development.php Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  3. https://www.juiceplus.com/nl/nl/juice-plus/what-is-juice-plus Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  4. https://www.juiceplus.com/nl/nl/clinical-research/juice-plus-research Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  5. Chapple IL, Milward MR, Ling-Mountford N, Weston P, Carter K, Askey K, Dallal GE, De Spirt S, Sies H, Patel D, Matthews JB. Adjunctive daily supplementation with encapsulated fruit, vegetable and berry juice powder concentrates and clinical periodontal outcomes: a double-blind RCT. J Clin Periodontol. 2012 Jan;39(1):62-72.
  6. Roll S, Nocon M, Willich SN. Reduction of common cold symptoms by encapsulated juice powder concentrate of fruits and vegetables: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2011 Jan;105(1):118-22.
  7. Lamprecht M, Oettl K, Schwaberger G, Hofmann P, Greilberger JF. Several indicators of oxidative stress, immunity, and illness improved in trained men consuming an encapsulated juice powder concentrate for 28 weeks. J Nutr. 2007 Dec;137(12):2737-41.
  8. Nantz MP, Rowe CA, Nieves C Jr, Percival SS. Immunity and antioxidant capacity in humans is enhanced by consumption of a dried, encapsulated fruit and vegetable juice concentrate. J Nutr. 2006 Oct;136(10):2606-10.
  9. Lamprecht M, Obermayer G, Steinbauer K, Cvirn G, Hofmann L, Ledinski G, Greilberger JF, Hallstroem S. Supplementation with a juice powder concentrate and exercise decrease oxidation and inflammation, and improve the microcirculation in obese women: randomised controlled trial data. Br J Nutr. 2013 Nov 14;110(9):1685-95.
  10. Cui X, Jin Y, Singh UP, Chumanevich AA, Harmon B, Cavicchia P, Hofseth AB, Kotakadi V, Poudyal D, Stroud B, Volate SR, Hurley TG, Hebert JR, Hofseth LJ. Suppression of DNA damage in human peripheral blood lymphocytes by a juice concentrate: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mol Nutr Food Res. 2012 Apr;56(4):666-70.
  11. Goldfarb AH, Garten RS, Cho C, Chee PD, Chambers LA. Effects of a fruit/berry/vegetable supplement on muscle function and oxidative stress. Med Sci Sports Exerc. 2011 Mar;43(3):501-8.
  12. Novembrino C, Cighetti G, De Giuseppe R, Vigna L, de Liso F, Pellegatta M, Gregori D, Maiavacca R, Bamonti F. Effects of encapsulated fruit and vegetable juice powder concentrates on oxidative status in heavy smokers. J Am Coll Nutr. 2011 Feb;30(1):49-56.
  13. Lamprecht M, Oettl K, Schwaberger G, Hofmann P, Greilberger JF. Protein modification responds to exercise intensity and antioxidant supplementation. Med Sci Sports Exerc. 2009 Jan;41(1):155-63.
  14. Lamprecht M, Oettl K, Schwaberger G, Hofmann P, Greilberger JF. Several indicators of oxidative stress, immunity, and illness improved in trained men consuming an encapsulated juice powder concentrate for 28 weeks. J Nutr. 2007 Dec;137(12):2737-41.
  15. Bloomer RJ, Goldfarb AH, McKenzie MJ. Oxidative stress response to aerobic exercise: comparison of antioxidant supplements. Med Sci Sports Exerc. 2006 Jun;38(6):1098-105.
  16. De Spirt S, Sies H, Tronnier H, Heinrich U. An encapsulated fruit and vegetable juice concentrate increases skin microcirculation in healthy women. Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(1):2-8.
  17. Esfahani A, Wong JM, Truan J, Villa CR, Mirrahimi A, Srichaikul K, Kendall CW. Health effects of mixed fruit and vegetable concentrates: a systematic review of the clinical interventions. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5):285-94.
  18. Samman S, Sivarajah G, Man JC, Ahmad ZI, Petocz P, Caterson ID. A mixed fruit and vegetable concentrate increases plasma antioxidant vitamins and folate and lowers plasma homocysteine in men. J Nutr. 2003 Jul;133(7):2188-93.
  19. Plotnick GD, Corretti MC, Vogel RA, Hesslink R Jr, Wise JA. Effect of supplemental phytonutrients on impairment of the flow-mediated brachial artery vasoactivity after a single high-fat meal. J Am Coll Cardiol. 2003 May 21;41(10):1744-9.
  20. Cui X, Jin Y, Singh UP, Chumanevich AA, Harmon B, Cavicchia P, Hofseth AB, Kotakadi V, Poudyal D, Stroud B, Volate SR, Hurley TG, Hebert JR, Hofseth LJ. Suppression of DNA damage in human peripheral blood lymphocytes by a juice concentrate: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mol Nutr Food Res. 2012 Apr;56(4):666-70.
  21. Esfahani A, Wong JM, Truan J, Villa CR, Mirrahimi A, Srichaikul K, Kendall CW. Health effects of mixed fruit and vegetable concentrates: a systematic review of the clinical interventions. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5):285-94.
  22. Wang X, Ouyang Y, Liu J, Zhu M, Zhao G, Bao W, Hu FB. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2014 Jul 29;349:g4490.
  23. Zhan J, Liu YJ, Cai LB, Xu FR, Xie T, He QQ. Fruit and Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: a Meta-analysis of Prospective Cohort Studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015 Jun 26:0.
  24. Zhang Y, Zhang DZ. Associations of vegetable and fruit consumption with metabolic syndrome. A meta-analysis of observational studies. Public Health Nutr. 2018 Mar 6:1-11.
  25. Shin JY, Kim JY, Kang HT, Han KH, Shim JY. Effect of fruits and vegetables on metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Food Sci Nutr. 2015 Jun;66(4):416-25.
  26. Li M, Fan Y, Zhang X, Hou W, Tang Z. Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 2014 Nov 5;4(11):e005497.
  27. Mytton OT, Nnoaham K, Eyles H, Scarborough P, Ni Mhurchu C. Systematic review and meta-analysis of the effect of increased vegetable and fruit consumption on body weight and energy intake. BMC Public Health. 2014 Aug 28;14:886.
  28. Kawashima A, Madarame T, Koike H, Komatsu Y, Wise JA. Four week supplementation with mixed fruit and vegetable juice concentrates increased protective serum antioxidants and folate and decreased plasma homocysteine in Japanese subjects. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(3):411-21.
  29. Panunzio MF, Pisano A, Antoniciello A, Di Martino V, Frisoli L, Cipriani V, Mongelli MA, Bronzetti G: Supplementation with fruitand vegetable concentrate decreases plasma homocysteine levels in a dietary controlled trial. Nutr Res 23:1221–1228, 2003.
  30. Houston MC, Cooil B, Olafsson BJ, Raggi P: Juice powder concentrate and systemic blood pressure, progression of coronary artery calcium and antioxidant status in hypertensive subjects: A pilot study. Evid Based Complement Alternat Med 4:455–462, 2007.
  31. Clarke R, Halsey J, Lewington S, Lonn E, Armitage J, Manson JE, Bønaa KH, Spence JD, Nygård O, Jamison R, Gaziano JM, Guarino P, Bennett D, Mir F, Peto R, Collins R; B-Vitamin Treatment Trialists’ Collaboration. Effects of lowering homocysteine levels with B vitamins on cardiovascular disease, cancer, and cause-specific mortality: Meta-analysis of 8 randomized trials involving 37 485 individuals. Arch Intern Med. 2010 Oct 11;170(18):1622-31.
  32. Martí-Carvajal AJ1, Solà I, Lathyris D. Homocysteine-lowering interventions for preventing cardiovascular events. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jan 15;1:CD006612.
  33. http://www.childrenshealthstudy.com/results.html, bezocht: 16 maart 2018.
  34. http://gs814844.juiceplus.com/content/JuicePlus/nl_nl/clinical-research/study-results.html#.VZfmofntmko Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  35. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the  substantiation of health claims related to vitamin C and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 129, 138, 143, 148), antioxidant function of lutein (ID 146), maintenance of vision (ID 141, 142), collagen formation (ID 130, 131, 136, 137, 149), function of the nervous system (ID 133), function of the immune system (ID 134), function of the immune system during and after extreme physical exercise (ID 144), non-haem iron absorption (ID 132, 147), energy-yielding metabolism (ID 135), and relief in case of irritation in the upper respiratory tract (ID 1714, 1715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1226. [28 pp.].
  36. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to folate and blood formation (ID 79), homocysteine metabolism (ID 80), energy- yielding metabolism (ID 90), function of the immune system (ID 91), function of blood vessels (ID 94, 175, 192), cell division (ID 193), and maternal tissue growth during pregnancy (ID 2882) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1213. [22 pp.].
  37. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin A and cell differentiation (ID 14), function of the immune system (ID 14), maintenance of skin and mucous membranes (ID 15, 17), maintenance of vision (ID 16), maintenance of bone (ID 13, 17), maintenance of teeth (ID 13, 17), maintenance of hair (ID 17), maintenance of nails (ID 17), metabolism of iron (ID 206), and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 209) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1221. [25 pp.].
  38. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), Turck D, Bresson J-L, Burlingame B, Dean T, Fairweather-Tait S, Heinone n M, Hirsch-Ernst K-I, Mangelsdorf I, McArdle H, Naska A, Neuhauser-Berthold M, Nowicka G, Pentieva K, Sanz Y, Sjodin A, Stern M, Tome D, Van Loveren H, Vinceti M, Willatts P, Martin A, Strain S (J.J.), Ciok J and Siani A, 2016. Scie ntific opinion on vitamin E and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage: evaluation of a health claim pursuan t to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2016;14(10):4588, 8 pp.
  39. https://gideon.juiceplus.com/content/dam/juiceplus/Europe/ingredients/web_label_berry_caps.pdf#nameddest=nl Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  40. https://gideon.juiceplus.com/content/dam/juiceplus/Europe/ingredients/web_label_vegetable_caps.pdf#nameddest=nl Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  41. https://www.groenteenfruitcapsules.nl/images/pdf/Capsules_Fruit.pdf, bezocht: 16 maart 2018.
  42. Watzl B, Bub A. Fruit and vegetable concentrate or vitamin supplement? J Nutr. 2003 Nov;133(11):3725; author reply 3726.
  43. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD000980.
  44. Douglas RM, Hemila H, D’Souza R, Chalker EB, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2004 Oct 18;(4):CD000980.
  45. Douglas RM, Hemilä H, Chalker E, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3):CD000980.
  46. http://www.juiceplus.com/content/JuicePlus/nl_nl/about-us/faq/juiceplus.html#.VZQ-ZPntmko, Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  47. Goldfarb AH, Garten RS, Cho C, Chee PD, Chambers LA. Effects of a fruit/berry/vegetable supplement on muscle function and oxidative stress. Med Sci Sports Exerc. 2011 Mar;43(3):501-8.
  48. Rangel-Huerta OD, Pastor-Villaescusa B, Aguilera CM, Gil A. A Systematic Review of the Efficacy of Bioactive Compounds in Cardiovascular Disease: Phenolic Compounds. Nutrients. 2015 Jun 29;7(7):5177-5216.
  49. Liu RH. Dietary bioactive compounds and their health implications. J Food Sci. 2013 Jun;78 Suppl 1:A18-25.
  50. https://www.overvoedingengezondheid.nl/wp-content/uploads/2015/08/JP-vragen-en-antwoorden.pdf
  51. https://gideon.juiceplus.com/nl/nl/juice-plus/how-juice-plus-is-made Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  52. Bresciani L, et al. (Poly)phenolic characterization of three food supplements containing 36 different fruits, vegetables and berries. PharmaNutrition 3 (2015) 11–19.
  53. Bresciani L, Martini D, Mena P, Tassotti M, Calani L, Brigati G, Brighenti F, Holasek S, Malliga DE, Lamprecht M, Del Rio D. Absorption Profile of (Poly)Phenolic Compounds after Consumption of Three Food Supplements Containing 36 Different Fruits, Vegetables, and Berries. Nutrients. 2017 Feb 26;9(3).
  54. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02587468?term=juice+plus&rank=5. Geraadpleegd: 16 maart 2018.
  55. Manach C, Williamson G, Morand C, Scalbert A, Rémésy C. Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies. Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1 Suppl):230S-242S.
  56. Habauzit V, Morand C. Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians. Ther Adv Chronic Dis. 2012 Mar;3(2):87-106.
  57. Chong MF, Macdonald R, Lovegrove JA. Fruit polyphenols and CVD risk: a review of human intervention studies. Br J Nutr. 2010 Oct;104 Suppl 3:S28-39.
  58. https://gideon.juiceplus.com/nl/nl/about-us/faq/juiceplus Geraadpleegd: 17 maart 2018.
  59. https://gideon.juiceplus.com/nl/nl/about-us/faq/juiceplus Geraadpleegd: 17 maart 2018.
  60. Voedingsstoffen uit fruit, groenten en bessen Wat u moet weten over Juice PLUS+ ! (pdf)
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]