Daily-LiftHeader1
Groente en fruit zijn gezond, maar 3-26% van de volwassenen (afhankelijk van de leeftijdscategorie) haalt de aanbevolen hoeveelheden. Bij kinderen zien we dat 1-2% de aanbevolen hoeveelheid groente haalt. Dat is zorgwekkend. Er zijn verschillende manieren om de consumptie van groente en fruit te stimuleren. Er zijn ook fabrikanten die groente en fruit tot poeder verwerken en het als oplossing aanbieden. Daily Lift van fabrikant WIN Worldwide is daar een voorbeeld van, maar is het wel een oplossing?

Wat is Daily Lift?

Daily Lift is een drinkmix met ‘superfoods’ in poedervorm die vanaf mei 2015 op de Nederlandse markt is. Het bestaat uit 59 biologische ingrediënten en zou per portie (9,5 gram) een anti-oxidatieve capaciteit hebben ter waarde van ruim 16 porties groente en fruit. Daily Lift bevat geen tarwe, gluten, zuivel, MSG en kunstmatige kleur- en smaakstoffen en is verkrijgbaar in twee smaken (Mixed Berry en Cool Mint). De kosten per verpakking (30 porties) zijn € 63,60, wat neerkomst op €2,10- €4,20 per dag.
De meeste ingrediënten zijn van oorsprong groente en fruit, maar er zijn ook voedingsvezels, enzymen en probiotica aan toegevoegd. De fabrikant schrijft dat Daily Lift de kloof dicht tussen wat je eet en wat je niet eet

[1].
De reguliere bereiding is eenvoudig. Je hoeft het poeder alleen maar op te lossen in water of je favoriete drank en te roeren/schudden. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt er ook milkshakes en smoothies mee maken, het door de yoghurt of kwark doen, er ijsjes mee maken, etc. Het is volgens de fabrikant snel, betaalbaar en gemakkelijk. Veel meer claims maakt de fabrikant zelf (WIN) niet.

Netwerkmarketing

Daily Lift is niet in de winkel te koop. Het wordt verkocht via multi-level-marketing (MLM). Daarmee biedt WIN mensen de kans om naast de gezondheid ook de financiële inkomsten te stimuleren [2]:

“Daily Lift™ can do more than simply improve your physical health. It can also boost your financial wellness. Once you try it, you will see just how well the product sells itself. And when it sells, you WIN.”

Er zijn voordelen aan MLM, maar die zijn er voornamelijk wanneer je zelf Daily Lift gaat verkopen. Een nadeel voor de potentiële koper is dat er geen opleidingseisen zijn om Daily Lift te kunnen verkopen. Bovendien zouden distributeurs meer prioriteit kunnen stellen aan de verkoop (inkomsten) dan aan het correct adviseren en informeren van potentiële klanten. Daar zijn ze immers mee verleid en verleid. Distributeurs benaderen dan ook actief mensen om ook distributeur te worden. Dit scenario zal niet voor iedere distributeur gelden, maar het marketingsconcept is erg gericht op financiële inkomsten waardoor het een potentieel probleem is.

Daily Lift versus groente en fruit

Wanneer aan iemand gevraagd wordt wat gezonde voeding is, zullen groente en fruit vaak als eerste genoemd worden. Dat is niet onterecht. Studies laten zien dat de consumptie van groente en fruit de systolische bloeddruk verlaagt [3, 4] en is geassocieerd met een lager risico op coronaire hartziekten, beroerte, dikke darmkanker en vroegtijdig overlijden [5-8]. Deze resultaten zijn gebaseerd op de consumptie van groente en fruit en niet op het gebruik van producten als Daily Lift. Toch wordt er door de fabrikant en distributeurs dankbaar gebruik gemaakt van het gezonde imago van groente en fruit.

Volgens WIN is Daily Lift niet bedoeld om groente en fruit te vervangen (screenshot). Er zijn echter distributeurs die daar anders over denken en Daily Lift als gelijkwaardig zien aan groente en fruit. Het zou voeding zijn zoals voeding bedoeld is en het gebruik ervan zou ongezonde voeding kunnen opheffen.

Daily Lift spruitjes

DailyLift opheffen
Bron: Alexlifestyle.nl

Wanneer kinderen niet van spruitjes of broccoli houden kun je proberen om het ze te leren eten door bijvoorbeeld verschillende manieren van bereiden toe te passen of met andere combinaties. Lukt dat niet dan kun je ze ook groente geven die ze wel lusten.

De voedingswaarde (vitamines/mineralen/voedingsvezels) van Daily Lift is moeilijk te vergelijken met die van groente en fruit. Eigenlijk helemaal niet want die wordt niet gegeven. Dat is overigens ook niet verplicht omdat er geen vitamines en mineralen aan zijn toegevoegd. Desondanks wordt erover gezegd dat Daily Lift in één keer voorziet in je dagelijkse aanbevolen hoeveelheden vitamines en mineralen (screenshot). Dat is opmerkelijk Het grootste deel (84%) bestaat echter uit koolhydraten, namelijk 8 gram per serving van 9,5 gram. De 59 ingrediënten worden wel genoemd. Onduidelijk is echter is in welke hoeveelheden de ingrediënten erin zitten omdat de fabrikant die informatie niet vrijgeeft. Alleen de aanwezigheid van een ingrediënt, zoals broccoli-poeder of groene thee extract, zegt echter weinig.

De vraag is wat Daily Lift dan gezond maakt. De herkomst is van groente en fruit, maar het is niet meer als zodanig te herkennen. Het is bewerkt tot poeder, de voedingsstoffen zijn uit hun natuurlijke matrix gehaald en je hoeft er niet meer op te kauwen. Welke gunstige effecten blijven er dan nog over? Eigenlijk weten we dat niet zo goed, eenvoudigweg omdat studies ontbreken. Ook is onbekend hoeveel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen er behouden zijn gebleven na het productieproces. In hoeverre is Daily Lift dan nog te vergelijken met groente en fruit?

Wat zeggen distributeurs?

Volgens sommige distributeurs kan Daily Lift gezonde voeding vervangen. In ieder geval wordt die suggestie gewekt door te stellen dat er geen excuus meer is om niet gezond te eten [9]. Er wordt ook niet gestimuleerd om gezond te gaan eten. Wel wordt er gezegd dat gezond eten lastig, duur, smakeloos, saai en moeilijk is [9]. Daily Lift zou dan de oplossing zijn. Uit diverse studies zou bovendien blijken dat aanvulling voor alle leeftijdscategorieën noodzakelijk is (screenshot). Een bewering die verder niet onderbouwd wordt, maar die als zodanig niet voor commerciële doeleinden is toegestaan [10, art.3 lid 3]:

“Onverminderd Richtlijn 2000/13/EG en Richtlijn 84/450/EEG mogen voedings- en gezondheidsclaims niet stellen, suggereren of impliceren dat een evenwichtige, gevarieerde voeding in het algemeen geen toereikende hoeveelheden nutriënten kan bieden.”

Was de fabrikant nog terughoudend met het maken met gezondheidsclaims, sommige distributeurs zijn dat niet. Er worden uiteenlopende claims gemaakt over de gezondheidsvoordelen die a) niet zijn onderbouwd en b) niet zijn toegestaan. In de Company Policy van WIN staat dat dergelijke claims vermeden moeten worden:

“Avoid claims that your products are safe and effective, as ALL food products must by law be safe and contain the ingredients as on the label.”

Er worden zelfs medische claims gemaakt die per definitie niet zijn toegestaan op voedingsmiddelen en vallen onder de Wet op de Geneesmiddelen. Ook hierover staat in de Company Policy van WIN dat dit niet is toegestaan:

“Avoid making diagnostic, therapeutic or curative medical claims (both stated and implied) for the Company products, remembering that even their own personal experience of nutritional benefits may be interpreted as an “extension of labeling claims” if those experiences are used as a sales device.”

Voorbeelden van medische claim zijn: “Voorkomen van welvaartsziektes door de ontzurende werking“, “ondersteuning bij diabetes en cholesterolverlaging” en “minder migraineaanvallen (screenshot)”. De claims zijn onder andere gebaseerd op de hoge ORAC-waarde. Een aantal voorbeelden van distributeurs die (gezondheids)claims maken:

Daily Lift heeft hoge ORAC-waarden

Een reden die door distributeurs wordt gegeven om Daily Lift te gebruiken is de hoge ORAC-waarde [11]. ORAC staat voor ”oxygen radical absorbency capacity” en geeft de anti-oxidatieve capaciteit weer. Het wordt uitgedrukt in Trolox Equivalent (trolox is vergelijkbaar met vitamine E). Een voedingsmiddel met een hoge ORAC-waarde bevat meer anti-oxidanten dan een voedingsmiddel met een lage ORAC-waarde. Gekookte broccoli heeft een ORAC-waarde van 2.160 µmol TE/gram, pecan-noten 17.940 µmol TE/gram en pure chocolade 20.816 µmol TE/gram [12]. Voor Daily Lift Cool Mint is de ORAC-waarde 6.673 µmol TE/gram en voor Daily Lift Berry 24.115 µmol TE/gram [13, 14].

Er zijn observationele studies die laten zien dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten (zoals polyfenolen) gunstige effecten hebben op de gezondheid [15-18]. Een probleem met die studies is dat niet te achterhalen is of de anti-oxidanten (mede)verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. We weten bijvoorbeeld niet goed welke stoffen in fruit en groente waar goed voor zijn. We weten wel dat fruit en groente eten gezond is. Een voorbeeld is een studie waarin een hogere totale anti-oxidatieve capaciteit (TAC) van de voeding is geassocieerd met een lager risico op beroerte [16]. Gerandomiseerde studies (RCT’s), die in principe betrouwbaarder zijn, laten echter geen lager risico zien [19, 20]. Dat geeft aan dat waarschijnlijk andere factoren een rol spelen.

Kanttekeningen bij de ORAC-waarden

 • Een belangrijke beperking van de ORAC-waarde is dat die in vitro (buiten het lichaam) is gemeten. Wat daar gemeten is, hoeft niet beschikbaar te komen aan het lichaam. Bekend is bijvoorbeeld dat polyfenolen door de lever worden gemetaboliseerd waardoor de biobeschikbaarheid sterk beïnvloed kan worden [21]. Dat maakt het lastig om betekenis te geven aan de ORAC-waarde in vivo (in het lichaam), terwijl dat soms wel zo wordt uitgelegd (screenshot).
 • Op de website van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft een tabel gestaan met verschillende voedingsmiddelen en hun ORAC-waarde. In 2012 hebben ze die verwijderd omdat de relevantie met een betere gezondheid ontbreekt en het door fabrikanten van voedingssupplementen routinematig wordt misbruikt [22]:

“ORAC values are routinely misused by food and dietary supplement manufacturing companies to promote their products and by consumers to guide their food and dietary supplement choices.”

 • Dr. Robert Prior, die vroeger hoofd was van de USDA en de ORAC-waarde mede heeft ontwikkeld [23], is van mening dat de ORAC waarde wel bruikbaar is, op voorwaarde dat die op een juiste manier wordt toegepast (comparisons of data must be made using a standardized method using the same standard, units of expressing the data need to be clearly defined and comparisons between dried, partially dried, fresh foods, or juices or other processed food done with full recognition that the values cannot be directly compared). Hij heeft dan ook een statement geschreven naar aanleiding van het verwijderen van de ORAC-tabel door de USDA [24]. Hierin verwijst hij onder andere naar observationele studies waarin de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten gunstige effecten laten zien [15-18]. Volgens hem heeft een inname van ≥10,000 µmol TE per day (ORAC) gunstige gezondheidseffecten (gepubliceerd in een journal waar hij redactielid is) [25]. Dit baseert hij op associaties die gevonden worden in observationele studie.

Kanttekeningen bij de anti-oxidanten

 • De theorie dat anti-oxidanten de vrij radicalen neutraliseren en daarmee schade voorkomen klinkt plausibel. Kanker is hierbij een goed voorbeeld. Antioxidanten zouden vrije radicalen onschadelijk kunnen maken en daarmee het DNA beschermen waardoor ongecontroleerde celgroei voorkomen wordt. Bèta-caroteen is een bekend anti-oxidant en roken zorgt voor de vorming van vrije radicalen. Volgens de theorie zou suppleren met bèta-caroteen het risico op kanker bij rokers verkleinen. Studies laten echter het tegenovergestelde zien. Rokers hebben een grotere kans op longkanker wanneer ze extra bèta-caroteen nemen [26].
 • Ook andere studies laten niet zien dat suppletie met anti-oxidanten gunstig is voor de gezondheid [27-29]. Suppletie van enkele antioxidanten (bèta-caroteen, vitamine A en E) laat zelfs een verhoogt risico op vroegtijdig overlijden zien [27].
 • De European food and safety authority (EFSA) concludeert dat er geen bewijs is dat het hebben van een anti-oxidatieve capaciteit (onder andere uitgedrukt in ORAC-waarde) een gunstig lichamelijk effect heeft (30).

Interessant om te weten is welke ingrediënten verantwoordelijk zijn voor de relatief hoge ORAC-waarde. Naast groente en fruit zijn er namelijk ook quercetin en resveratrol of astaxanthin, luteïne en lycopeen aan toegevoegd (afhankelijk van de smaak). Deze ingrediënten hebben allemaal een anti-oxidatieve werking en kunnen (mede)verantwoordelijk zijn voor de relatief hoge ORAC-waarde. Hetzelfde laboratorium dat de ORAC-waarde voor Daily Lift heeft gemeten (Brunswick Labs) vindt voor resveratrol bijvoorbeeld een ORAC-waarde van 157.513 µmol TE/gram [31]. In één serving Daily Lift Cool Mint (9,5 gram) zit 12,5 mg resveratrol. Dat zou een ORAC-waarde inhouden van 1.969 µmol TE, dat is 33% van het totaal.

Wat laten studies zien?

Naar de effecten van Daily Lift zijn (nog) geen studies gedaan. Dat komt onder andere omdat het nog een relatief nieuw product is. Volgens WIN komen die er wel in de toekomst. Naar de effecten van Daily Lift is het dus speculeren. Wel is er in 20111 een overzichtsstudie verschenen waarin gekeken is naar de effecten van commerciële groente en fruitconcentraten [32]. Van de 18 studies keken er 17 naar Juice Plus+, een product dat ook via MLM verkocht wordt. Juice Plus+ zijn capsules met 27 verschillende soorten groente en fruit waar de vitamines A, C, E, foliumzuur en bèta-caroteen aan zijn toegevoegd (zie artikel over Juice Plus+). De gunstige effecten die gevonden worden kunnen verklaard worden door alleen de toegevoegde vitamines (verlaging homocysteïne en oxidatieve stress, stijging serum-anti-oxidanten vitamine C, E, bèta-caroteen). Een eenvoudig multivitamine-supplement zou mogelijk dezelfde effecten hebben laten zien. De resultaten uit de overzichtsstudie zijn dan ook niet te vertalen naar Daily Lift, onder andere omdat daar geen vitamines aan zijn toegevoegd.

Met alle distributeurs die hier zijn genoemd heb ik contact opgenomen om de gezondheidsclaims die niet zijn toegestaan te bespreken. De reacties en ondernomen acties waren:

Superfooods.nl
Superfooods.nl heeft zich verder in de materie verdiept en stond erg open voor feedback. Hiervoor heeft hij contact gezocht met WIN Amerika. De reacties waren vriendelijk, geïnteresseerd en uiterst correct. Er werd voorgesteld om het artikel vooraf te lezen om eventuele onjuistheden eruit te halen. Samen met WIN Amerika is er feeback op dit artikel gekomen die is verwerkt. Superfooods.nl heeft vervolgens de nodige aanpassingen gemaakt en de gezondheidsclaim van de website verwijderd.

Waaromdailylift
Waaromdailylift.nl was bereid om tot enige actie over te gaan wanneer ik ‘gelijk’ zou hebben. Hiervoor heeft hij contact opgenomen met WIN Support. In afwachting op een antwoord heeft hij de betreffende gezondheidsclaims direct verwijderd. Binnen een uur had ik bericht dat de gezondheidsclaims niet meer terugkomen op de website. De gezondheidsclaims op zijn andere website heeft hij niet verwijderd na hem daarop geattendeerd te hebben (screenshot).

Dagelijkssuperfood
Dagelijkssuperfoods.nl heeft uitgebreid naar de website gekeken. Ze hebben de webbouwer vervolgens de opdracht gegeven om een paar punten aan te passen. In de tussentijd was de tekst niet meer zichtbaar (screenshot). Uiteindelijk zijn de claims van de website gehaald.

Lindaroos.nl
Lindaroos.nl heeft aangegeven niets te claimen, maar is van mening dat Daily Lift dezelfde bevorderende eigenschappen heeft als groente en fruit. Ze geeft aan dat het geen probleem is wanneer aanpassingen nodig zijn. De claims zijn vervolgens aangepast. Deze hebben nu geen directe betrekking op Daily Lift, maar op groente en fruit (zie hier de verschillen). Aangezien wel de relatie wordt gelegd tussen Daily Lift en groente en fruit, wordt nog steeds de suggestie gewekt dat de claims ook van toepassing zijn op Daily Lift.

Welzijnsplaza.nl
De advertentie op Welzijnsplaza.nl komt van Sandra Kok. Ze heeft terecht aangegeven dat de gezondheidsclaims niet op haar persoonlijke WIN-webpagina staan. Op Welzijnsplaza.nl wordt wel gelinkt wordt naar haar persoonlijke WIN-webpagina. In eerste instantie heeft ze de gezondheidsclaims aangepast hoewel ze van mening is dat alles wel was toegestaan. Ook de aanpassingen waren echter niet toegestaan (zie hier de verschillen). Na haar hier een toelichting op te hebben gegeven, zijn de gezondheidsclaims volledig verwijderd.

Gezondondernemen.eu
Gezondondernemen.eu is geen Brand Partner meer en heeft de gezondheidsclaims verwijderd.

On Daily Lifts website the 59 ingredients of the product are listed (supplement facts) [1, 2]. However, the nutritive values (the amount of vitamins, minerals and dietary fibers) are missing. As a result, it is difficult to make a comparison between Daily Lift and fruit and vegetables. Could you please share with me the nutritive values of Daily Lift?

Similar to juicing, WIN’s Daily Lift uses the extracts and powder forms of our 59 superfood ingredients to create our product. As a nutritional supplement, only the ingredients of the product are listed. Since we have not added any extra vitamins/minerals etc., you will not see additional items listed on our supplement facts panel, to include any nutritive values. Please understand that Daily Lift is not marketed as a conventional food, thus we are not trying to compare our product to fruits and vegetables (hoewel de anti-oxidatieve capaciteit wel wordt vergeleken met ruim 16 porties groente en fruit). Our product merely provides the benefit of many numerous, valuable antioxidants which can help supplement or fill in the gaps of what people do and do not eat.

Are there, to your knowledge, any scientific studies performed in which participants used Daily Lift? For example, some studies have been performed with participants that used Juice Plus+ and the effects of the usage on the participants has been monitored. Have similar studies been performed with Daily Lift, and ae you able to share with me the results and/or conclusions?

We launched our product in May 2015, so we are a relatively new company with this product and have yet to complete formal human studies with our formulation. While it is not a requirement to do independent testing, it is certainly something we look forward to employing down the road. In the meantime, we have reviewed published studies on the ingredients and the benefits associated with them, and have limited our statements of nutritional support to that data. We understand that Juice Plus+ has been in business for a number of years, but also understand that they didn’t employ independent testing in the very beginning either. While it is certainly our goal to have unbiased substantiation to back our product, we are confident with our approach in the meantime as we grow our consumer base. We believe our “try before your buy” philosophy, along with our money-back guarantee, is the best way to allow customers to experience the benefits of the product firsthand. That is how much we believe in our product. 🙂 

Could you provide me information about the amounts of the individual ingredients in one serving Daily Lift?

Due to our proprietary formulation that is information I cannot divulge.

The ORAC value is measured in vitro. It is unclear what it means in vivo. The USDA and European Food and Safety Authority (EFSA) conclude that there is no beneficial physical effect of foods rich in anti-oxidants [4, 5]. That is one of the reasons why the USDA ORAC Database is removed [5]. In addition, studies with anti-oxidants showed no beneficial effects [6-8]. What is the specific health benefit of a high ORAC value? Is “the more the better” applicable in this respect?

While it’s true that the USDA removed the table from their website (its use was not outlawed or banned), their decision was met with a great deal of controversy. Many argue that ORAC does provide valuable information. In response to the USDA’s withdrawal of its ORAC value tables, Dr. Prior, who formerly headed USDA efforts to determine ORAC values in foods before retiring, released a statement pointing out that ORAC is still useful for identifying foods that have been separately shown to have in vivo health benefits. For instance, if in vivo studies have shown that intake of high-ORAC blueberries may impact cognitive health, then the ORAC assay can still be used to identify a high-ORAC blueberry. We continue to stand behind it to measure the amount of antioxidant ability of a given food or substance in a set environment. This is useful because it can tell us which foods or superfoods can most likely assist our health.

How is the ORAC value of 16+ fruit and vegetables established? Which fruits and vegetables are compared?

Here is some information about the ORAC test we used:

ORAC 5.0 – The 5 Radical Antioxidant Panel
Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) tests are among the most acknowledged methods to quantify antioxidants in a material. ORAC tests measure antioxidant scavenging activity against oxygen radicals that are known to be involved in the pathogenesis of aging and common diseases. ORAC 5.0™ consists of five types of assays that evaluate the antioxidant capacity of a material against five primary reactive oxygen species (ROSs, commonly called “oxygen radicals”) found in humans: peroxyl radical, hydroxyl radical, superoxide anion, singlet oxygen, and peroxynitrite.

ORAC 5.0 assays are based on evaluating the capacity of an interested material to protect a probe (e.g., a chromagen) from its damage by ROSs. In all ORAC assays, an ROS inducer is introduced to the assay system. The ROS inducer triggers the release of a specific ROS, which would degrade the probe and cause its emission wavelength or intensity change. When an antioxidant material presents in the environment, the antioxidant absorbs the ROS and preserves the probe from degradation. The degree of probe preservation indicates the antioxidant capacity of the material. Trolox is used as the reference standard, and the results are expressed as micromole Trolox equivalency per gram (or milliliter) of a tested material. ORAC 5.0 includes the following individual ORAC tests:

We received an ORAC value per gram on our formulation. As to figuring out the servings of fruits and vegetables based on Total Orac it is a difficult and abused process. We take a conservative approach, as follows:  Take total Orac average..i.e. 6673 divided by 5(all free radicals tested} =1334.60.  Take   that number times the serving size in grams..i.e. 1334.60 x 9.4 = 12,545.24.  Most companies use 500 as a numerator which represents the average value of the different fruits and vegetables.  WE USE 750 to be more conservative.  12,545.24 divided by 750 = 16.73 servings of fruits and vegetables per servings. (Er is echter uitgerekend dat in Amerika één serving groente en fruit ongeveer 2.200 µmol TE levert (uitgaande van een gemiddelde inname van 2,5 servings/dag [33]) [34]. Dat zou betekenen dat één serving Daily Lift een anti-oxidatieve capaciteit heeft ter waarde van bijna 6 porties groente en fruit in plaats van ruim 16).

Several Brand Partners use health claims for Daily Lift in The Netherlands. A few examples of these claims are as follows: the product would support the immune system, detoxify the body, fight premature aging, improves bowel movement, anti-inflammatory, promoted physical endurance, etc. Another remarkable claim is that the use of Daily Lift would even off set the eating of unhealthy food. Such claims are prohibited in Europe. What is WIN’s opinion regarding these claims?

First let me say, we do not condone un-approved health claims. Brand Partners (BPs) may create product related advertising, online promotion, including websites, so long it is truthful and accurate in content and follows Company advertising, promotional and online guidelines, and BP agreement terms and policies. And while we do our best to monitor the correspondence of our BPs, we do not always know what’s out there until it’s brought to our attention. We are aware of one website that you visited and saw that there were claims on there not approved in the EU and have taken measures to contact that BP to make updates to their website. Are there others that you can share with us so we may review and contact them if needed? We recently had our products reviewed by our EU product consultants, which is why our product description differs depending on where you are shopping (US vs. EU). We are also in the midst of launching our multi-lingual website (EN, NL & DE) that will allow all of our pages to be customized based on where you shop – which not only allows our customers to read in their native language, but also allows us to ensure correct health claims are used based on regulations. If you feel you found un-approved claims on our corporate website, www.mywinlife.com, please let us know so we can re-evaluate with our consultants. Below, you will find our company policy in Europe when it comes to health claims:The Company’s nutritional products are designed for augmentation, not replacement. The Company encourages all customers to seek the advice and counsel of nutritional and healthcare professionals before undertaking any changes in diet or when beginning any nutritional program.  No medical claim (expressed or implied) is to be made for any Company product by any BP. BPs should therefore:

 • Avoid making diagnostic, therapeutic or curative medical claims (both stated and implied) for the Company products, remembering that even their own personal experience of nutritional benefits may be interpreted as an “extension of labeling claims” if those experiences are used as a sales device. Accordingly, even if a specific disease is not mentioned, a disease claim can be implied if the identifiable characteristic, sign or symptom of the disease is mentioned.
 • Confine claims to statements actually made by the company as contained in official Company literature. Any materials which can be viewed as implying that the Company’s products can solve a problem in question are unauthorized. The best position is to under-promise and over-deliver.
 • Avoid using terms like “doctor approved”, “FDA approved” or “patented products.”
 • Avoid claims that your products are safe and effective, as ALL food products must by law be safe and contain the ingredients as on the label.
 • Avoid stating how many kilos per week/month a person has lost. Likewise, do not give the impression that the product alone is responsible for the weight loss but rather “healthier living/lifestyle changes” also played a role.
 • Avoid referring to individual the Company products as a “natural alternative” to prescribed medications or drugs of any kind.

Likewise, our Internet and Website Policy is as follows:

The Company maintains an official corporate website. BPs are allowed to advertise and sell products on the internet through personal self-replicated websites (“WIN Shop websites”) created via the Company upon enrollment as a BP. These WIN Shop websites showcase the professionalism and the approved product information from the Company’s website. Only these approved WIN Shop websites may be used by BPs to sell WIN products.  BPs wishing to drive traffic to their WIN Shop websites may independently design a landing page that may only use Company names, logos, photos, and trademarks with approved Company language (as represented in the brochures, promotional and training materials of the Company and on the Company website) for the purpose of discussing the Company products and opportunity. BPs may not use “blind” ads on the internet in an effort to sell Company products, services or the Company’s compensation plan.  Any person using Company names, logos, trademarks, etc. on the internet or any other advertising medium, except as permitted by Company Rules and Regulations, shall be subject to immediate discipline, including termination of BP status.

The enforcement of WIN’s Policies & Procedures helps ensure that WIN’s program is in compliance with applicable laws regarding distribution of products, so as previously mentioned, we will be sure to address your concerns with the specific website(s) noted.

References

 1. http://www.mywinlife.com/lifestyleandwellness/product/1010102
 2. http://www.mywinlife.com/lifestyleandwellness/product/1020102
 3. Esfahani A, Wong JM, Truan J, Villa CR, Mirrahimi A, Srichaikul K, Kendall CW. Health effects of mixed fruit and vegetable concentrates: a systematic review of the clinical interventions. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5):285-94.
 4. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Sy, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8(2):1489. [63 pp.].
 5. http://www.ars.usda.gov/services/docs.htm?docid=15866
 6. Myung SK, Kim Y, Ju W, Choi HJ, Bae WK. Effects of antioxidant supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Oncol. 2010 Jan;21(1):166-79.
 7. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;3:CD007176.
 8. Myung SK, Ju W, Cho B, Oh SW, Park SM, Koo BK, Park BJ; Korean Meta-Analysis Study Group. Efficacy of vitamin and antioxidant supplements in prevention of cardiovascular disease:systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2013 Jan 18;346:f10
 • Lees hier hoe je meer groente en fruit kunt eten.

 • Lees hier verschillende recepten voor groentegerechten.


 Vóór publicatie heeft WIN Amerika dit artikel gelezen en van commentaar voorzien. Enkele opmerkingen zijn doorgevoerd. Een verschil van mening over de bruikbaarheid van de ORAC-waarde is blijven bestaan. WIN hecht meer waarde aan het statement van Prior, dan aan de uitleg van de USDA.

WIN geeft aan dat ze geen invloed hebben op wat Brand Partners zeggen en schrijven. Wanneer ze overtredingen signaleren wordt er actie ondernomen. Ze werken eraan om Brand Partners in de toekomst nog beter te informeren over wat wel en wat niet mag.

Referenties

 1. http://mywinlife.com/24-7marketing/product/1020102
 2. https://mywinlife.com/24-7marketing/enrollment
 3. Shin JY, Kim JY, Kang HT, Han KH, Shim JY. Effect of fruits and vegetables on metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Food Sci Nutr. 2015;66(4):416-25. (abstract)
 4. Hartley L, Igbinedion E, Holmes J, Flowers N, Thorogood M, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K. Increased consumption of fruit and vegetables for the primary prevention of cardiovascular diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 4;6:CD009874. (pdf)
 5. He FJ, Nowson CA, Lucas M, MacGregor GA. Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. J Hum Hypertens. 2007 Sep;21(9):717-28. (pdf)
 6. Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. Fruits and vegetables consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Stroke 2014; 45(6): 1613-1619. (abstract)
 7. Wang X, Ouyang Y, Liu J, Zhu M, Zhao G, Bao W, Hu FB. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2014 Jul 29;349:g4490. (pdf)
 8. Aune D, Lau R, Chan DS, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E e.a. Nonlinear reduction in risk for colorectal cancer by fruit and vegetable intake based on meta-analysis of prospective studies. Gastroenterology 2011; 141(1): 106-118. (pdf)
 9. http://mydailylift.nl/
 10. VERORDENING (EG) Nr. 1924/2006 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. (pdf)
 11. http://superfooods.nl/orac-waarden-en-dayli-lift/
 12. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2010. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2. (pdf)
 13. http://superfooods.nl/wp-content/uploads/2015/WIN-Worldwide-ORAC-Value-Cool-Mint.pdf
 14. http://superfooods.nl/wp-content/uploads/2015/WIN-Worldwide-ORAC-Value-Mixed-Berry.pdf
 15. Del Rio D, Agnoli C, Pellegrini N, Krogh V, Brighenti F, Mazzeo T, Masala G, Bendinelli B, Berrino F, Sieri S, Tumino R, Rollo PC, Gallo V, Sacerdote C, Mattiello A, Chiodini P, Panico S. Total antioxidant capacity of the diet is associated with lower risk of ischemic stroke in a large Italian cohort. J Nutr. 2011 Jan;141(1):118-23. (abstract)
 16. Rautiainen S, Larsson S, Virtamo J, Wolk A. Total antioxidant capacity of diet and risk of stroke: a population-based prospective cohort of women. Stroke. 2012 Feb;43(2):335-40. (pdf)
 17. Gifkins D, Olson SH, Demissie K, Lu SE, Kong AN, Bandera EV. Total and individual antioxidant intake and endometrial cancer risk: results from a population-based case-control study in New Jersey. Cancer Causes Control. 2012 Jun;23(6):887-95. (pdf)
 18. Kolomvotsou AI, Rallidis LS, Mountzouris KC, Lekakis J, Koutelidakis A, Efstathiou S, Nana-Anastasiou M, Zampelas A. Adherence to Mediterranean diet and close dietetic supervision increase total dietary antioxidant intake and plasma antioxidant capacity in subjects with abdominal obesity. Eur J Nutr. 2013 Feb;52(1):37-48. (abstract)
 19. Leppala JM, Virtamo J, Fogelholm R, Huttunen JK, Albanes D, Taylor PR, et al. Controlled trial of alpha-tocopherol and beta-carotene supplements on stroke incidence and mortality in male smokers. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2000;20:230 –235. (pdf)
 20. Sesso HD, Buring JE, Christen WG, Kurth T, Belanger C, MacFadyen J, et al. Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2008;300:2123–2133. (pdf)
 21. Arts IC, Hollman PC. Polyphenols and disease risk in epidemiologic studies. Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1 Suppl):317S-325S. (pdf)
 22. http://www.ars.usda.gov/services/docs.htm?docid=15866
 23. Prior RL, Hoang H, Gu L, Wu X, Bacchocca M, Howard L, HampschWoodill M, Huang D, Ou B, Jacob R. 2003. Assays for hydrophilic and lipophilic antioxidant capacity (oxygen radical absorbance capacity (ORACFL)) of plasma and other biological and food samples. J. Agric. Food Chem. 51:3273-3279. (abstract)
 24. http://cdn2.hubspot.net/hub/153979/file-17993920-pdf/docs/a_response_to_the_usda_orac_statement.pdf?t=1454028096433
 25. Prior RL. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC): New horizons in relating dietary antioxidants/bioactives and health benefits. Journal of Functional Foods Volume 18, Part B, October 2015, Pages 797–810. (abstract)
 26. Druesne-Pecollo N, Latino-Martel P, Norat T, Barrandon E, Bertrais S, Galan P, Hercberg S. Beta-carotene supplementation and cancer risk: a systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials. Int J Cancer. 2010 Jul 1;127(1):172-84. (pdf)
 27. Myung SK, Kim Y, Ju W, Choi HJ, Bae WK. Effects of antioxidant supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Oncol. 2010 Jan;21(1):166-79. (pdf)
 28. Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;3:CD007176. (pdf bespreking studie)
 29. Myung SK, Ju W, Cho B, Oh SW, Park SM, Koo BK, Park BJ; Korean Meta-Analysis Study Group. Efficacy of vitamin and antioxidant supplements in prevention of cardiovascular disease:systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ. 2013 Jan 18;346:f10. (pdf)
 30. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Sy, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8(2):1489. [63 pp.]. (pdf)
 31. http://www.brunswicklabs.com/tech-library/orac-database/resveratrol
 32. Esfahani A, Wong JM, Truan J, Villa CR, Mirrahimi A, Srichaikul K, Kendall CW. Health effects of mixed fruit and vegetable concentrates: a systematic review of the clinical interventions. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5):285-94. (pdf)
 33. Kimmons J, Gillespie C, Seymour J, Serdula M, Blanck HM. Fruit and vegetable intake among adolescents and adults in the United States: percentage meeting individualized recommendations. Medscape J Med. 2009;11(1):26. (full text)
 34. Wu X, Beecher GR, Holden JM, Haytowitz DB, Gebhardt SE, Prior RL. (2004a). Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52, 4026–4037. (pdf)