NutriTape noemt het zelf “dé innovatie op sportgebied“. Een pleister met de essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine (de BCAA’s) en de vitamines B1 en B5. Deze voedingsstoffen zouden door de huid worden opgenomen en de spieren voeden. NutriTape claimt dat de pleisters kunnen worden ingezet om a) de sportprestaties te verbeteren, b) minder te hoeven eten tijdens het sporten, c) krampen te voorkomen en d) het spierherstel te versnellen. En dat zonder de maag- en darmklachten die bij het gebruik van koolhydraatrijke sportvoeding kunnen optreden. In hoeverre is er bewijs voor die claims?

Update 2 april 2020. In verband met COVID-19 is het onderzoek naar NutriTape voorlopig stil komen te liggen!!

Update 8 januari 2022. In verband met COVID-19 is het onderzoek naar NutriTape voorlopig stil komen te liggen!!

Update 14 juni 2022. Na 2 jaar lockdown start NutriTape de contacten en studies weer op. Ze zijn ook in gesprek met enkele teams, atleten en publieke instellingen. Een specifieke datum kunnen ze niet aangeven.

Update 27 juli 2022. Aankomende september heeft NutriTape een vergadering met de raad van bestuur van het Nationaal Instituut voor Lichamelijke Opvoeding, om de best mogelijke aanpak te bespreken voor het uitvoeren van een in vivo studie naar de pleisters.

 

Just to inform you that next September we will have a meeting with the board of directors of the National Institute of Physical Education, to discuss the best possible approach to carry out an in vivo study of our patches with BCAA and vitamins B1 and B5.

Wat is NutriTape?

NutriTape zijn pleisters die ontwikkeld zijn om de spieren tijdens het sporten te voeden, zonder de nadelen te hebben van orale sportvoeding (gels, sportdrank, repen, etc.) [1]. Ze zouden voor alle sporten geschikt zijn, maar NutriTape richt zich primair op duursporten zoals marathons, triatlons, ultraduurlopen, trailrunning en wielrennen. Volgens de Spaanse fabrikant (Nutritape SL, Tarragona) zou orale sportvoeding namelijk de volgende nadelen hebben [1, 2]:

  • Tot 70% van de voedingsinname wordt tijdens de spijsvertering
    vernietigd door onder andere het maagzuur.
  • De spijsvertering duurt 30 minuten tot 3 uur (afhankelijk van het voedsel) waardoor het lang duurt voordat de voedingsstoffen in het bloed terecht komen en de spier bereiken, terwijl de sporter ze direct nodig heeft.
  • Veel sporters ervaren maag- en darmklachten wanneer ze tijdens het sporten koolhydraten eten of drinken.
  • Sportvoedingsproducten bevatten meestal veel koolhydraten wat zorgt voor een insulinepiek, gevolgd door een insulinedaling waarbij duizeligheid kan optreden.

Opbouw van de pleister

De pleister is opgebouwd uit drie lagen. De bovenste laag is een waterdichte beschermlaag. Daaronder zit een laag die het reservoir vormt van de voedingsstoffen (release module). Daarin zitten de essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine (BCAA’s) in de verhouding 2:1:1 en de vitamines B1 en B5. In het reservoir zitten ook ingrediënten die de opname van de voedingsstoffen door de huid zouden verbeteren. De onderste laag is de kleeflaag waarmee de pleister op de huid wordt geplakt.

Gebruiksaanwijzing

Er wordt geadviseerd om de pleister het liefst 120 minuten, maar minimaal 40 minuten voor het sporten op de huid te plakken [2]. De opname van de voedingsstoffen begint na vijf minuten en zou twintig uur aanhouden. Als de intensiteit van je inspanning tussen de 50-70% van je maximale inspanning is, heb je één pleister nodig. Is de intensiteit hoger, dan heb je twee pleisters nodig. Het is de bedoeling om de pleister op de spier te plakken die tijdens het sporten het meest belast gaat worden. Met twee benen heb je dus minimaal twee pleisters nodig (tenzij je gaat hinkelen). Na het sporten is het de bedoeling om de pleister te laten zitten om het spierherstel te versnellen. In één verpakking zitten twee pleisters. Daarvoor betaal je €14,95 of  €24,95 voor twee verpakkingen. Een pleister weegt 3 gram en heeft een afmeting van 6 x 14 cm.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per 2 pleisers (6 gram)
Energetische waarde3 kcal
Vetten0 gram
Koolhydraten0 gram
Eiwitten1 gram
BCAA’s
  Leucine
  Isoleucine
  Valine
1.008 mg
504 mg
252 mg
252 mg
Vitamine B12 mg
Vitamine B510 mg
Voedingswaarde overgenomen van NutriTape. In principe levert 1 gram eiwit 4 kcal.

Is opname van stoffen via de huid mogelijk?

In de farmaceutische industrie wordt regelmatig gebruik gemaakt van pleisters met werkzame stoffen die via de huid in het bloed worden opgenomen [3]. Bekend zijn de pleisters met nicotine (om te stoppen met roken), estradiol (bij overgangsklachten), oestrogeen en progestageen (als anticonceptiemiddel), testosteron (bij verminderd seksueel verlangen bij vrouwen) en lidocaïne (bij pijn en jeuk). Er zijn ook commerciële pleisters verkrijgbaar met uiteenlopende voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen (bijvoorbeeld na bariatrische chirurgie), groene thee-extract, omega-3 en 6 vetzuren, alfa-liponzuur, taurine, curcumine, luteïne, carnitine, melatonine, ginseng, guarana, ashwagandha, quercetine, choline, etc [4]. Of stoffen door de huid opneembaar zijn en in welke mate is afhankelijk van onder andere a) de partikelgrootte, b) de lading, c) de vetoplosbaarheid, d) de aanwezigheid van ‘enhancers‘ (bijvoorbeeld door de stof beter vetoplosbaar te maken of door de doorlaatbaarheid van de huid te vergroten) en e) eventueel speciale technieken (phonopheresis, electroporation, micro-naaldjes). Aangenomen wordt dat de partikelgrootte voor opname door middel van diffusie kleiner dan 500 gram/mol moet zijn (atomaire massa-eenheid = Dalton [5]:

“We argue that the molecular weight (MW) of a compound must be under 500 Dalton to allow skin absorption. Larger molecules cannot pass the corneal layer. Arguments for this ‘‘500 Dalton rule’’ are; 1) virtually all common contact allergens are under 500 Dalton, larger molecules are not known as contact sensitizers. They cannot penetrate and thus cannot act as allergens in man; 2) the most commonly used pharmacological agents applied in topical dermatotherapy are all under 500 Dalton; 3) all known topical drugs used in transdermal drug-delivery systems are under 500 Dalton”

Testosteron heeft een atomaire massa-eenheid van 288 gram/mol en nicotine zit op 162 gram/mol [5]. Er is echter maar weinig tot geen onderzoek gedaan naar transdermale opname van voedingsstoffen. In de wetenschappelijke literatuur is bijvoorbeeld niets te vinden over transdermale opname van BCAA’s. BCAA’s hebben wel een atomaire massa-eenheid die kleiner is dan 500 gram/mol, namelijk 100-150 gram/mol. Maar er spelen meer factoren mee. Een pleister met extra vitamines en mineralen lijkt in ieder geval minder effectief te zijn na bariatrische chirurgie dan het slikken van extra vitamines en mineralen [6]:

“Our study shows that transdermal multivitamins are not as effective as oral vitamin supplements. Patients using Patch MD multivitamin patch are more likely to have vitamin D deficiency and also have lower serum concentration of vitamin D, vitamin B1, vitamin B12, folate, and ferritin. Larger multicenter prospective studies are needed before its use can be recommended in post LRYGB patients.”

Wat zijn BCAA’s?

De essentiële aminozuren leucine, isoleucne en valine hebben met elkaar gemeen dat ze een vertakte zijketen hebben. Daardoor behoren ze tot de groep van de ‘Branched Chain Amino Acids‘ (BCAA’s). Van nature zitten ze onder andere in vlees, vis, zuivel, bonen en eieren. Ongeveer 15-20% van de eiwitten in vlees, soja, melk en tarwe zijn BCAA’s en onze spiereiwitten bestaan voor ongeveer 35% uit deze aminozuren. De behoefte eraan is volgens de ‘World Health Organisation‘ (WHO) respectievelijk 39, 20 en 26 mg/kg lgw/dag [7].

Na inname worden de meeste aminozuren in de lever afgebroken (first pass effect). Het enzym ‘Branched Chain Amino Transferase‘ (BCAT) dat de BCAA’s afbreekt is daar echter nauwelijks actief. De afbraak van BCAA’s vindt voornamelijk in de spieren plaats, maar ook in de nieren, hersenen en het vetweefsel. Daar kunnen de BCAA’s worden omgezet in onder andere glutamaat, glutamine, alanine (transaminering), glucose (gluconegenese), vetzuren (lipogenese) en energie in de vorm van ATP (oxidatieve fosforylering). Ongeveer 35-40% van de BCAA’s bevindt zich in de spieren. Daar kunnen ze gebruikt worden voor spieropbouw en het leveren van energie. Tijdens inspanning kunnen de spieren makkelijk BCAA’s als brandstof gebruiken, met name wanneer de inspaning lang duurt en intensief is.

Metabolisme van de drie BCAA’s. Figuur afkomstig van Manoli en Venditti, 2016 [8].

Is suppletie met BCAA’s zinvol?

Naar BCAA’s is het nodige onderzoek gedaan. Met name in relatie tot spiereiwitsynthese en spierherstel. Er zijn aanwijzingen dat extra BCAA’s spierbeschadiging kunnen beperken en het spierherstel versnellen maar dat is nog niet helemaal duidelijk en van verschillende factoren afhankelijk [9].

Twee meta-analyses laten aanwijzingen zien voor een daling van het creatinine kinase (een marker voor spierschade), met name bij studies die langer dan één dag duurden [10, 11]. De doseringen bedroegen 7-35 gram BCAA’s/dag. Een andere meta-analyse laat aanwijzingen zien voor een vermindering van ‘Delayed Onset Muscle Soreness‘ (DOMS) [12]. Zeg maar een vermindering van spierpijn die 24-48 uur na de inspanning optreedt. De doseringen bedroegen daar 2,5-10 gram BCAA’s/dag. Een effect op centrale vermoeidheid wordt niet gevonden [11].

Vragen die open blijven staan zijn in hoeverre BCAA’s ook een meerwaarde hebben in combinatie met een eiwitrijke voeding (>1,2 gram/kg lgw/dag) en bij getrainde sporters. Verder moet er rekening mee worden gehouden dat de studies de nodige beperkingen hebben (onder ander klein aantal deelnemers). De ‘European Food and Safety Authority’ (EFSA) heeft de claim dat BCAA’s het herstel na fysieke activiteit versnellen in ieder geval afgewezen [13]:

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of BCAA and faster recovery from muscle fatigue after exercise.”

Van de drie BCAA’s stimuleert leucine de eiwitsynthese in de spieren het meest. In die zin, dat het een signaal geeft aan het regulator-eiwit rapamycin (mTOR) om tot eiwitsynthese over te gaan. Maar voor optimale spiergroei en spierherstel heb je ook andere essentiële aminozuren nodig en die ontbreken wanneer je alleen BCAA’s neemt:

“However, BCAA supplements alone if not taken with a complete protein (i.e., adequate EAA
content) may not adequately stimulate MPS (9). Therefore, the authors suggest educating athletes on
EAA (which contain BCAA) protein sources rather than solely BCAA which still pervade lay texts and
popular media.”
[14]

“Despite the popularity of BCAA supplements we find shockingly little evidence for their efficacy in promoting MPS or lean mass gains and would advise the use of intact proteins as opposed to a purified combination of BCAA that appear to antagonize each other in terms of transport both into circulation and likely in to the muscle (Churchward-Venne et al., 2014).” [15]

Tot slot laten studies niet zien dat BCAA’s de duurprestaties verbeteren [16].

NutriTape over BCAA’s

Op de website van NutriTape.com staat [17]:

“According to the European Food Safety Agency (EFSA), BCAAs are directly related to:

    • The growth or maintenance of muscle mass
    • Slow down the decrease of muscle power in high-altitude sports
    • Accelerate muscle recovery after exercise
    • Reduction of the stress or fatigue that the athlete perceives during the exercise
    • Maintains the immune system in good condition”

De EFSA heeft deze gezondheidsclaims beoordeeld. Maar in tegenstelling tot wat NutriTape doet voorkomen zijn ze allemaal afgewezen [13]:

On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of BCAA and growth or maintenance of muscle mass over and above the well established role of protein on the claimed effect.”

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of BCAA and attenuation of the decline in muscle power following exercise at high altitude.”

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of BCAA and faster recovery from muscle fatigue after exercise.”

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of BCAA and a reduction in perceived exertion during exercise.”

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of BCAA and a beneficial physiological effect related to a “healthy immune system”.”

De claims over NutriTape

De claims die door NutriTape gemaakt worden zijn divers [1, 2, 18, 19]:

  • Prestatieverbetering
    “Je kan een afname van het hongergevoel ervaren tijdens veeleisende trainingen of wedstrijden vanwege de constante toevoer van vertakte aminozuren en vitamines B1 en B5. Hierdoor zou het kunnen dat je minder voedsel hoeft te nemen dan normaal. Door minder gewicht te dragen, zul jij je lichter voelen, minder energie verbruiken en jouw tijden verbeteren. Test dit uit tijdens jouw veeleisende trainingen of races hoe dit voor jou werkt.”

“These aspects are innovative as they improve the well-being and performance of people who perform intense sports (marathon, triathlon, ironman, cycling, mountaineering, etc.), which need stable nutrient levels and from the beginning of physical activity.”

  • Sneller herstel
    De eerste sportpleister met BCAA’s en Vitamine B1 & B5 die het voeden van je spieren ondersteunt en een sneller herstel bevorderd!”

“De pleisters hebben een werking van 20 uur (afhankelijk van de intensiteit van de activiteit). Verwijder de pleisters daarom NIET direct nadat je klaar bent met de veeleisende training of race. Laat ze zitten om het spierherstel te versnellen. Atleten die de pleisters hebben geprobeerd, zijn verrast door het spierherstel dat ze hierdoor hebben ervaren.”

“NUTRITAPE® is the first patch of BCAAs and Vitamins B1 and B5 that nourishes your muscles and accelerates your recovery.”

  • Vermindert de behoefte aan eten/koolhydraten tijdens het sporten
    “Geeft de mogelijkheid om minder te eten tijdens de sportactiviteit.”

    “What it does allow you to eat is much less and more spaced in time, so your stomach will be seated during the race. You will feel more comfortable and light so you will enjoy the race and you can try to improve your personal marks.”
  • Afname van het hongergevoel
    “Ze ondersteunen het vrij maken van lichaam eigen energie, dus je kan een afname van het hongergevoel ervaren tijdens veeleisende trainingen of wedstrijden vanwege de constante toevoer van vertakte aminozuren en vitamines B1 en B5.”

“They will give you energy almost instantaneously, so you will notice a decrease in hunger sensation during demanding trainings or racing due to the constant supply of branched-chain amino acids and vitamins B1 and B5.”

  • Voorkomt en vertraagt krampen
    “Helpt kramp voorkomen en vertragen tijdens de sportactiviteit.”

“The BCAA that it incorporates will avoid you to suffer the so annoying ramps and cramps during demanding trainings or races.”

  • Minder kans op maag- en darmproblemen
    “NutriTape ontlast de maag. Omdat de voedingstoffen direct in de bloedbaan worden opgenomen, heb je minder kans op maag- en darmproblemen.”
  • Geen insulinepiek
    “Je vermijdt de gevreesde insulinepiek, wat vooral het geval is bij energiegels, die vaak duizeligheid veroorzaken wanneer het suiker- of cafeïneshot is verdwenen.”

“You will avoid the dreaded insulin spike, as is especially the case with energy gels, which often cause dizziness when the sugar or caffeine kick is gone.”

  • Werkingsduur van 20 uur
    “De pleisters hebben een werking van 20 uur (afhankelijk van de intensiteit van de activiteit). Verwijder de pleisters daarom NIET direct nadat je klaar bent met de veeleisende training of race. Laat ze zitten om het spierherstel te versnellen. Atleten die de pleisters hebben geprobeerd, zijn verrast door het spierherstel dat ze hierdoor hebben ervaren.”

“As they last 20 hours, when you finish the demanding training or racing.”

  • Voor iedere sport en iedere sporter
    “Voor iedere sport en elke atleet.”
  • Geen doping
    “Na maanden van testen in de laboratoria van LGC groep (Verenigd Koninkrijk) heeft NutriTape het Anti-Doping certificaat ontvangen. Je bent verzekerd dat je nooit positief wordt bevonden bij een dopingcontrole door gebruik van NutriTape pleisters.”

Voor Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland is Mud Sweat Trails Store de officiële distributeur van NutriTape. Ze hebben daarvoor de website Nutritape.nl [19]. Ze claimden dat de pleisers de prestaties verbeteren, de honger en spierpijn verminderen en het herstel versnellen (10-11-2019). Daarover heb ik contact met ze gehad en inmiddels hebben ze die claims aangepast (23-01-2020). Ze claimen wel nog steeds dat de pleisters helpen bij het herstel na het sporten en dat BCAA’s helpen bij het voorkomen en vertragen van krampen bij veeleisende trainingen en wedstrijden.

Op de Facebookpagina van Mudsweattrial Store zijn ook nog verschillende postings geplaats waarin staat (voorbeeld A, B, C, D, dd: 13-01-2020):

“Hét alternatief voor sportrepen en vloeibare gels?”

“Wetenschappers ontwikkelen voedingspleister die jouw spieren voedt en je herstel versneld.”

En in reacties op Facebook wordt door de officiële  Nederlandse distributeur aangegeven dat de pleisters het gebruik van koolhydraten tijdens duurinspanningen gedeeltelijk kunnen vervangen [20, 21]:

Is er een onderbouwing voor de claims?

Nee, er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor de claims. Er is namelijk (nog) geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. NutriTape geeft aan dat de claims gebaseerd zijn op testimonials van sporters. Testimonials zijn echter niet erg betrouwbaar en daardoor onbruikbaar om een claim op te baseren:

  • Het placebo-effect kan een belangrijke rol spelen bij sporters. Hierbij versterkt een positieve verwachting de werking van de pleister. Daarom is het ook belangrijk om in onderzoek naar de effectiviteit van NutriTape ook gebruik te maken van een placebo-groep. Het is namelijk mogelijk dat zowel de NutriTape-groep als de placebo-groep dezelfde verbeteringen rapporteren. Zonder de resultaten van de placebogroep zouden de verbeteringen makkelijker (maar onterecht) aan NutriTape worden toeschrijven.
  • De verbeteringen die sporters ervaren kunnen op suggestie berusten. De mens is daar namelijk gevoelig voor.
  • Twee trainingen of wedstrijden (met en zonder NutriTape) zullen niet vaak hetzelfde zijn. Denk aan verschillen in parcour, voorbereiding, geraindheid, gebruikte tactiek, temperatuur, wind, etc. Daardoor is het lastig om ze met elkaar te vergelijken. De verbeteringen die sporters ervaren kunnen ook door andere factoren dan NutriTape zijn veroorzaakt.
  • Sporters die geen verbeteringen ervaren zullen minder snel een testimonial schrijven en NutriTape zal die ook minder snel delen. Er zijn bijvoorbeeld best een aantal testimonials waarin beschreven wordt dat ze niet minder hebben hoeven te eten tijdens het sporten [22].
  • Je weet niet of een testimonial waarheidsgetrouw is en of een persoon meerdere testimonials heeft geschreven.

NutriTape heeft wel resultaten van labtesten door het Spaanse Zurko Bioresearch vrijgegeven waarin gekeken is of de stoffen de huid irriteren (waarvan één in vitro) [23-26]. Dat lijken ze niet te doen. Deze resultaten staan ook op NutriTape.nl onder het kopje ‘onderzoek‘. Op basis van die testresultaten concluderen ze echter dat ze helpen bij veeleisende trainingen of races:

“Door al het bovenstaande zijn we er zeker van dat we een revolutionair product aanbieden. Het is getest in het laboratorium en respectvol voor de huid. Kortom, ze helpen je bij veeleisende trainingen of races.”

NutriTape geeft aan dat er ook gekeken is naar de opname van de stoffen door de huid. Dat is gedaan met een membraanmodel dat de huid moet imiteren. Op basis daarvan wordt er geclaimd dat de afgifte van voedingsstof constant en geleidelijk is en twintig uur aanhoudt. De resultaten van deze in-vitro studie zijn echter niet vrijgegeven.

Hoewel NutriTape zich voornamelijk op duursporters richt, geven ze aan dat het geschikt is voor iedere sport en iedere sporter. Dat is makkelijk gezegd, maar waar blijkt dat uit? Wat is de meerwaarde van de pleister voor iedere sport afzonderlijk? De voedingsstrategieën verschillen per sport. Bijvoorbeeld voor krachtsporters en sprinters met kortdurende anaerobe inspanningen?

Er zijn studies in voorbereiding

NutriTape geeft aan dat er kwalitatieve en kwantitatieve wetenschappelijke studies met een Spaans voetbalteam in voorbereiding zijn. Ze verwachten daar medio februari 2020 mee te kunnen starten. Waar precies naar gekeken wordt en hoe de opzet is, is onduidelijk. Een opmerkelijke keuze overigens omdat voetbal niet het soort (duur)sport is waar ze zich primair op richten. Ze richten zich namelijk primair op echte duursporten zoals marathons, triatlons, ultralopen, trailrunning, MTB en wielerwedstrijden. De officiële Nederlandse distributeur is ook een trailrunning speciaalzaak die geen affiniteit met voetbal heeft. De vraag is bovendien in hoeverre voetbal een duursport is, omdat aerobe inspanningen nooit langdurig aaneengesloten zijn. Ze worden afgewisseld met rust en intensieve anaerobe inspanningen (sprints). Daarnaast is de speelduur van 90 minuten verdeeld in twee helften met een rustperiode van 15 minuten. Daarnaast is het een teamsport met een tactisch en technisch component, wat het lastig maakt om de effectiviteit van de pleisters te testen.

Dat er nu onderzoek naar gedaan gaat worden is in ieder geval goed, hoewel de pleisters al vanaf april 2017 te koop zijn. Hopelijk wordt er in de studies gebruik gemaakt van een groep die placebo-pleisters krijgt binnen een gerandomiseerd parallel of cross-over onderzoeksdesign (dit elimineert het placebo-effect) en worden de resultaten gepubliceerd in een peer-reviewed journal. Dat zijn toch wel de minimale eisen die je mag stellen om de resultaten serieus te nemen. Wordt vervolgd…

NutriTape geeft ook aan dat er een studie in voorbereiding is waarin gekeken gaat worden naar de opname van de voedingsstoffen in het bloed. Aan het einde van Q1 2020 verwachten ze de resultaten te hebben. Wordt vervolgd…

NutriTape versus koolhydraten

NutriTape geeft niet direct aan dat het gebruik van de pleisters tijdens het sporten een vervanger is voor sportdrank, gels, repen, etc. Daar lijkt het echter wel op:

  • Het gebruik van NutriTape zou in tegenstelling tot koolhydraatrijke sportvoeding geen maag- en darmklachten veroorzaken.
  • Het gebruik van NutiTape zou in tegenstelling tot koolhydraatrijke sportvoeding geen insulinepieken en -dalingen geven.
  • Het gebruik van NutriTape zou in tegenstelling tot koolhydraatrijke sportvoeding direct energie aan de spieren geven.
  • Door het gebruik van NutriTape zou je minder voeding bij je hoeven te dragen waardoor je minder zwaar bent bent en je je tijd kunt verbeteren.
  • De officiële Nederlandse distributeur van NutriTape geeft aan dat de pleisters een goed alternatief zijn voor gels en repen.
  • NutriTape.nl vergelijkt de pleisters met sportgel en voedingsrepen (waarbij de bevindingen van NutriTape zijn gebaseerd op testimonials en dus niet wetenschappelijk zijn aangetoond) [19]:

Dit duidt er toch op dat NutriTape het gebruik van koolhydraatrijke sportvoeding tijdens het sporten (in ieder geval gedeeltelijk) zou kunnen vervangen. Wat is anders het voordeel van de pleisters als je daarnaast toch nog  evenveel moet blijven eten tijdens het sporten (met de beschreven nadelen)? De vergelijking die NutriTape maakt suggereert daarnaast dat gels en repen alleen maar nadelen hebben ten opzichte van NutriTape en geen voordelen. Dat is natuurlijk niet zo. Het gebruik en de timing van koolhydraten behoort tot de belangrijkste voedingsstrategie bij duursporten. De pleisters hebben dan wel niet de ‘nadelen‘ van koolhydraatrijke sportvoeding, maar ze kunnen de voordelen van koolhydraten tijdens duurinspanningen niet overnemen [27, 28].

“The delivery of carbohydrate remains a priority once a workout or competition commences. Most research has employed study designs that integrate some form of continuous aerobic exercise, and within these studies it has been consistently demonstrated that providing carbohydrate (230–350 mL of a 6–8% carbohydrate solution) at regular intervals (every 10–12 min) can optimize performance and maintain blood glucose levels (48, 49).”

“Depending on characteristics, including the type of exercise, the environment, and the athlete’s preparation and carbohydrate tolerance, the intake of carbohydrate during exercise provides a number of benefits to exercise capacity and performance via mechanisms such as glycogen sparing, provision of an exogenous muscle substrate, prevention of hypoglycemia, and activation of reward centers in the central nervous system.” [28]

Leveren de pleisters energie aan de spieren?

Twee pleisters bevatten 3 kcal en hebben volgens NutriTape een constante geleidelijke afgifte met een werkingsduur van twintig uur. Dat betekent een afgifte van 0,2 kcal per uur, volledig in de vorm van BCAA’s (50 mg/uur). Dan kun je concluderen dat de energietoevoer naar de spieren onvoldoende is om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de energievoorziening.

Minder honger? Een voordeel?

Op de vraag of het klopt dat je niets meer hoef te eten tijdens het sporten wanneer de pleisters worden gebruikt antwoordt NutriTape [2]:

“NEE! NutriTape is geen vervanger van eten. Je kan een afname van het hongergevoel ervaren tijdens veeleisende trainingen of wedstrijden vanwege de constante toevoer van vertakte aminozuren en vitamines B1 en B5. Hierdoor zou het kunnen dat je minder voedsel hoeft te nemen dan normaal. Test tijdens jouw veeleisende trainingen of races hoe dit voor jou werkt.”

Duursporters die langer dan 60-90 minuten sporten hebben tijdens het sporten voedsel (koolhydraten) nodig om ervoor te zorgen dat de glycogeenvoorraden niet leeg raken en de prestaties achteruit gaan. Een richtlijn is om 30-60 gram koolhydraten per uur binnen te krijgen, met een isotone oplossing [27, 28]. Voordeel daarvan is dat je ook vocht binnenkrijgt. Het hongergevoel wordt tijdens intensieve inspanningen onderdrukt, omdat het sympatisch zenuwstelsel dan actief is. Over het algemeen zal na een intensieve inspanning het hongergevoel toenemen. Wanneer de pleisters het hongergevoel daadwerkelijk zouden onderdrukken, is het mogelijk dat de sporter daarnaar handelt en onvoldoende koolhydraten binnenkrijgt met als gevolg prestatieverlies. Minder honger betekent namelijk niet dat de behoefte lager is.

Wat is de meerwaarde van de vitamines B1 en B5?

Onduidelijk is wat de meerwaarde is van de vitamines B1 en B5 in de pleisters. Waarom is voor die twee B-vitamines in die hoeveelheden is gekozen? Voor vitamine B1 is de aanbeveling voor volwassenen 0,1 mg/Mj. Bij een energie-inname van 15 Mj (ca. 3.600 kcal) is de behoefte dus 1,5 mg. Het absorptiepercentage uit de voeding is ongeveer 95% bij een inname tot 2 mg [29]. Met twee pleisters NutriTape zou je 2 mg vitamine B1 opnemen (71% ADH). Voor vitamine B5 is de aanbeveling voor volwassenen 5 mg/dag. Het absorptiepercentage uit de voeding is door een gebrek aan onderzoek onduidelijk [30]. Met twee pleisters NutriTape zou je 10 mg vitamine B5 opnemen (82% ADH).

B-vitamines zijn belangrijk voor de energievoorziening, maar de meerwaarde van suppletie is onduidelijk [31].

Geen doping?

NutriTape is er trots op dat ze een certificaat hebben ontvangen waarmee bevestigd zou worden dat er geen dopinggeduide stoffen in zitten [2]:

“Na maanden van testen in de laboratoria van LGC groep (Verenigd Koninkrijk) heeft NutriTape het Anti-Doping certificaat ontvangen. Je bent verzekerd dat je nooit positief wordt bevonden bij een dopingcontrole door gebruik van NutriTape pleisters.”

Nu zal de kans op dopinggeduide stoffen in de pleisters klein zijn, maar met dit certificaat heb je inderdaad meer zekerheid dat je bij een dopingcontrole niet positief wordt bevonden. Maar je hebt geen 100% zekerheid dat je nooit positief zult worden bevonden. Er is namelijk niet op alle stoffen getest die op de WADA-dopinglijst staan [32]:

“Although it is not possible to test for all substances on the WADA list, LGC’s experience in testing over 50,000 samples and its’ close relationship with the WADA community, it has been possible to identify a list that will maintain product integrity.”

Zijn de beschreven nadelen van orale voeding wel nadelen?

In het patent staat dat tot 70% van de orale voedingsinname wordt afgebroken door onder andere het maagzuur. Waar dat op gebaseerd is, is onduidelijk. Aangezien het hier specifiek over BCAA’s gaat moet daar ook specifiek naar gekeken worden. In het patent staat daarover [1]:

“Elimination of the hepatic first pass effect, in which a large part of the ingested amino acids and vitamins are destroyed.”

De meeste aminozuren ondervinden dan wel een ‘first pass effect’ in de lever, maar dat geldt nauwelijks voor de BCAA’s [33, 34] Dat komt door de lage activiteit van het enzym BCAT in de lever [34]:

“Unlike other amino acids, BCAAs does not undergo first-pass metabolism in the liver because of the relatively low BCATm transamination activity of the hepatocytes (80). BCAAs are primarily transaminated in the extrahepatic tissues to their cognate α-keto acids and recirculated back to the liver for their oxidation because the liver has higher BCKDH activity (81, 82).” 

De vraag is bovendien welk percentage van de BCAA’s in de pleister door de huid wordt opgenomen en in het bloed terecht komt, want daar is nog geen onderzoek naar gedaan.

De eventuele maag- en darmklachten zijn van toepassing op het gebruik van koolhydraatrijke sportvoeding. Er is geen discussie dat het gebruik ervan bij sommige sporters klachten kan veroorzaken. Koolhydraatrijke producten hebben echter een functie tijdens duurinspanning, namelijk het sparen van de glycogeenvoorraden waardoor de sportprestaties verbeteren [30]. Met NutriTape hebt je inderdaad geen maag- en darmklachten. De vraag is of je wel het voordeel van prestatieverbetering hebt, want daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Anders zouden sommige sporters maag- en darmklachten inruilen voor prestatieverlies.

Email-contact met het Spaanse NutriTape

Omdat er nog veel onduidelijk is heb ik via email een aantal keer contact opgenomen met het Spaanse NutriTape en ze enkele vragen gesteld. Daar hebben ze op gereageerd, maar ze hebben helaas geen toestemming gegeven om de antwoorden te citeren. Daarom volgt hier een samenvatting:

    • Op dit moment zijn er geen studies gedaan waarin gekeken is naar de effectiviteit van de pleisters op duurprestaties, krampen, minder honger en spierherstel. Die claims zijn gebaseerd op testimonials van sporters.
    • NutriTape geeft aan dat ze pionier zijn op het gebied van transdermale opname van BCAA’s en dat de pleisters een wereldprimeur zijn. Daardoor is is er in de wetenschappelijke literatuur nog niks over te vinden.
    • Er zijn wetenschappelijke studies in voorbereiding met een Spaans voetbalteam. Wanneer ze die hebben zullen ze die mij sturen. NutriTape heeft voor voetbal gekozen omdat de speelduur 90 minuten is en op de grens van duursport zou liggen.
    • NutriTape geeft aan dat ze nooit gezegd hebben dat NutriTape een vervanging is voor eten of drinken tijdens het sporten. Ze willen daar ook niet mee concurreren. Ze krijgen wel feedback van sporters dat ze minder hoeven te eten en minder maag- en darmklachten ervaren.
    • NutriTape vraagt om geduld te hebben en om de aankomende studieresultaten af te wachten. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat ze daarmee het bewijs voor de claims kunnen leveren.

  1. Patents.google.com/patent/WO2018115535A1/en Geraadpleegd: 23 januari 2020
  2. Nutritape.nl/faq Geraadpleegd: 23 januari 2020 (gebroken link)
  3. Pastore MN, Kalia YN, Horstmann M, Roberts MS. Transdermal patches: history, development and pharmacology. Br J Pharmacol. 2015 May;172(9):2179-209.
  4. Patchmd.com/All-Products.html Geraadpleegd: 23 januari 2020
  5. Bos JD, Meinardi MM. The 500 Dalton rule for the skin penetration of chemical compounds and drugs. Exp Dermatol. 2000;9(3):165–169.
  6. Saurabh S, Gao Y, Maduka S, Smith L, Lasley R, Singh N. Is Transdermal Multivitamin Patch Effective in Gastric Bypass Patients? Obes Surg. 2019 Jul 13
  7. Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition (‎2002 : Geneva, Switzerland)‎, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization & United Nations University. (‎2007)‎. Protein and amino acid requirements in human nutrition : report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. World Health Organization.
  8. Manoli I, Venditti CP. Disorders of branched chain amino acid metabolism. Transl Sci Rare Dis. 2016 Nov 7;1(2):91-110.
  9. Fouré A, Bendahan D. Is Branched-Chain Amino Acids Supplementation an Efficient Nutritional Strategy to Alleviate Skeletal Muscle Damage? A Systematic Review. Nutrients. 2017 Sep 21;9(10).
  10. Fedewa MV, Spencer SO, Williams TD, Becker ZE, Fuqua CA. Effect of branched-Chain Amino Acid Supplementation on Muscle Soreness following Exercise: A Meta-Analysis. Int J Vitam Nutr Res. 2019 Apr 2:1-9.
  11. Hormoznejad R, Javid AZ, Mansoori A. Effect of BCAA supplementation on central fatigue, energy metabolism substrate and muscle damage to the exercise: a systematic review with meta-analysis. Sport Sciences for Health March 2019.
  12. VanDusseldorp TA, Escobar KA, Johnson KE, Stratton MT, Moriarty T, Cole N, McCormick JJ, Kerksick CM, Vaughan RA, Dokladny K, Kravitz L, Mermier CM. Effect of Branched-Chain Amino Acid Supplementation on Recovery Following Acute Eccentric Exercise. Nutrients. 2018 Oct 1;10(10). pii: E1389.
  13. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to branched-chain amino acids (BCAA) and growth or maintenance of muscle mass (ID 442, 444, 445, 447, 448, 451, 1478), attenuation of the decline in muscle power following exercise at high altitude (ID 443), faster recovery from muscle fatigue after exercise (ID 447, 448, 684,1478), improvement of cognitive function after exercise (ID 446), reduction in perceived exertion during exercise (ID 450) and “healthy immune system” (ID 449) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1790. [24 pp.].
  14. Vitale K, Getzin A. Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients. 2019;11(6):1289. Published 2019 Jun 7.
  15. Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Nutritional interventions to augment resistance training-induced skeletal muscle hypertrophy. Front Physiol. 2015;6:245. Published 2015 Sep 3.
  16. Salinas-García ME, Martínez-Sanz JM, Urdampilleta A, Mielgo-Ayuso J, Norte Navarro A, Ortiz-Moncada R. Efectos de los aminoácidos ramificados en deportes de larga duración: revisión bibliográfica [Effects of branched amino acids in endurance sports: a review]. Nutr Hosp. 2014;31(2):577–589. Published 2014 Nov 16.
  17. Nutritape.com/web/en/the-benefits-of-taking-branched-chain-amino-acids-bcaas/ Geraadpleegd: 24 januari 2020
  18. Nutritape.com/web/en/faq/ Geraadpleegd: 23 januari 2020
  19. Nutritape.nl/ Geraadpleegd: 23 januari 2020 (gebroken link)
  20. Facebook.com/mudsweattrailsstore/posts/394832154479924?__tn__=-R Geraadpleegd: 24 januari 2020
  21. Facebook.com/mudsweattrailsstore/posts/408296326466840?comment_id=411899836106489&reply_comment_id=412680796028393&notif_id=1571839722248972&notif_t=feed_comment_reply Geraadpleegd: 10 december 2019 (gebroken link)
  22. Trailrunningreview.com/es/nutritape-2-0/a/419.html Geraadpleegd: 24 januari 2020
  23. Nutritape.com/web/wp-content/themes/nutritape_theme/pdf/Report_01IC-EPI_150_15-001.pdf Geraadpleegd: 23 januari 2020
  24. Nutritape.com/web/wp-content/themes/nutritape_theme/pdf/Report_02-TC-PTS_150_15-001_V1.pdf Geraadpleegd: 23 januari 2020
  25. Nutritape.com/web/wp-content/themes/nutritape_theme/pdf/Report_02-TC-PTS_150_15-002_V1.pdf Geraadpleegd: 23 januari 2020
  26. Nutritape.com/web/wp-content/themes/nutritape_theme/pdf/Report_02-TC-PTS_150_15-003_V1.pdf Geraadpleegd: 23 januari 2020
  27. Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, Stout JR, Campbell B, Wilborn CD, Taylor L, Kalman D, Smith-Ryan AE, Kreider RB, Willoughby D, Arciero PJ, VanDusseldorp TA, Ormsbee MJ, Wildman R, Greenwood M, Ziegenfuss TN, Aragon AA, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29;14:33.
  28. Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance [published correction appears in J Acad Nutr Diet. 2017 Jan;117(1):146]. J Acad Nutr Diet. 2016;116(3):501–528.
  29. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies),Turck D, Bresson J-L, Burlingame B, Dean T, Fairweather-Tait S, Heinonen M, Hirsch-Ernst KI,Mangelsdorf I, McArdle HJ, Naska A, Nowicka G, Pentieva K, Sanz Y, Siani A, Sj€odin A, Stern M, TomeD,Van Loveren H, Vinceti M, Willatts P, Lamberg-Allardt C, Przyrembel H, Tetens I, Gudelj Rakic J,Ioannidou S, de Sesmaisons-Lecarre A, Forss AC and Neuh€auser-Berthold M, 2016. Scientific opinion ondietary reference values for thiamin. EFSA Journal 2016;14(12):4653, 53 pp.
  30. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for pantothenic acid. EFSA Journal 2014;12(2):3581, 25 pp.
  31. Rodriguez NR, DiMarco NM, Langley S; American Dietetic Association; Dietitians of Canada; American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance [published correction appears in J Am Diet Assoc. 2013 Dec;113(12):1759]. J Am Diet Assoc. 2009;109(3):509–527.
  32. Informed-sport.com/faq-page#n486 Geraadpleegd: 24 januari 2020 (gebroken link)
  33. Platell C, Kong SE, McCauley R, Hall JC. Branched-chain amino acids. J Gastroenterol Hepatol. 2000 Jul;15(7):706-17.
  34. Biswas D, Duffley L, Pulinilkunnil T. Role of branched-chain amino acid-catabolizing enzymes in intertissue signaling, metabolic remodeling, and energy homeostasis. FASEB J. 2019;33(8):8711–8731.