Van anabole steroïden is bekend dat ze de spiermassa en spierkracht laten toenemen. Een nadeel is dat ze vaak ongewenste bijwerkingen hebben. Een goed (of beter) alternatief is een supplement met het plantenhormoon laxogenin (of 5α-hydroxy-laxogenin). Tenminste, als we de verkopers ervan moeten geloven. Laxogenin zou vergelijkbare resultaten opleveren als anabole steroïden, maar dan zonder de ongewenste bijwerkingen. Wetenschappelijk bewijs dat laxogenin (of 5α-hydroxy-laxogenin) de spiermassa en spierkracht laat toenemen ontbreekt echter. Bovendien worden er (gezondheids)claims gemaakt die niet zijn toegestaan en de consument misleiden. Eén van die verkopers is de webwinkel RealSupps.

 

 

In dit artikel

 

Wat zijn laxogenin en 5α-hydroxy-laxogenin?

Net zoals mensen produceren ook planten hormonen die in erg lage concentraties (nano- tot micromolair) bij talrijke processen betrokken zijn. Dan kun je denken aan groei (of de remming ervan), ontwikkeling, reproductie, genexpressie, afweer en stressrespons (bij koude, hitte, droogte, ziekte, voedingstekorten etc.). Dat zijn aantrekkelijke eigenschappen waardoor ze ook in de landbouw worden gebruikt. Er zijn tegenwoordig negen groepen plantenhormonen bekend met verschillende en overlappende eigenschappen [1]:

 • Auxine
  Stimulering van de celdeling, -differentiatie en -strekking in de top. Auxine maakt het mogelijk dat planten richting een lichtbron groeien (fototropisme).
 • Cytokininen
  Stimulering van de celdeling in bovengrondse delen, knopdifferentiatie en uitgroei van zijscheuten. Worden ook door insecten, schimmels en bacteriën geproduceerd.
 • Etheen (gasvorm)
  Stimulering van de rijping van vruchten en afweerreacties tegen plantetende insecten en ziekteverwekkers in samenwerking met jasmonzuur.
 • Gibberellinezuur (met name GA1, GA3, GA4, GA7)
  Stimulering van de lengtegroei en de ontkieming van zaden.
 • Abscisinezuur
  Remming van de celdeling en de uitloop van knoppen en de stimulering van de productie van etheen.
 • Salicylzuur
  Stimulering van de afweer tegen sapzuigende insecten en het induceren van systemische resistentie.
 • Strigolactonen
  Stimulering van de zaadontkieming en een symbiose tussen de plantenwortels en schimmels (mycorrhiza).
 • Jasmonzuur
  Stimulering van de afweer na infectie of fysieke beschadiging.
 • Brassinosteroïden
  Stimulering van de groei en ontwikkeling, het produceren van etheen en het vormen van vaatbundels. Daarnaast essentieel voor de inductie van bloei en de ontwikkeling van reproductieve organen. De concentraties ervan in pollen, ontwikkelende zaden en bloemen is hoger (1-100 ng/g vers gewicht) dan in scheuten en bladeren (0,01-0,1 ng/g versgewicht). Brassinolide is de meest actieve vorm.

De naam brassinosteroïden is afkomstig van 1) de plant waarin ze zijn ontdekt, namelijk in het stuifmeel van koolzaad (Brassica napus L) en 2) de vier koolstofringen die een specifieke moleculaire configuratie hebben (steroïde). Brassinosteroïden zijn de enige plantenhormonen die een dierlijke (en dus menselijke) tegenhanger hebben, namelijk steroïde hormonen. Wat structuur betreft lijken dierlijke steroïden op brassinosteroïden, maar op cellulair niveau lijken ze heel anders te functioneren. Zo grijpen dierlijke steroïden aan op de intracellulaire receptoren die de genexpressie beïnvloeden, terwijl brassinosteroïden, naar men vermoed, op de receptoren op het celoppervlak aangrijpen en intracellulaire processen op gang brengen (PI3K/Akt pathway).

Laxogenin

Laxogenin behoort, naast ruim 70 andere plantaardige steroïden, tot de brassinosteroïden [2]. Het werd in 1963 voor het eerst geïdentificeerd door een Japans laboratorium in de wortelstok van Smilax sieboldii [3]. Dat is een klimplant die twee meter hoog kan worden en van oorsprong uit Japan, Korea en China komt [4]. Het geslacht Smilax kent ruim 350 soorten die bioactieve stoffen bevatten ontstekeningremmende eigenschappen. Laxogenin zit in hele kleine hoeveelheden in planten zoals Smilax sieboldii, Allium schoenoprasum (bieslook), Allium chinense (Chinese bieslook) en Solanum incanum (bittertomaten) [5].

5α-hydroxy-laxogenin

Een variant die sterk op laxogenin lijkt, maar niet hetzelfde is, is het synthetisch geproduceerde 5α-hydroxy-laxogenin. Dit wordt geproduceerd uit diosgenin, een phytosteroïd uit Dioscorea nipponica Makino (yam). Het verschil is dat op het vijfde koolstofatoom in plaats van een waterstofatoom (-H) een hydroxylgroep (-OH) zit (zie figuur 1). Voedingssupplementen met 5α-hydroxy-laxogenin worden in de markt gezet als een ‘natuurlijk anabool steroïd’. Ze zouden dan ook geschikt zijn voor het opbouwen van spiermassa en spierkracht maar hebben niet de nadelige bijwerkingen die (orale) androgene anabolen steroïden kunnen hebben zoals hormonale verstoringen, onvruchtbaarheid, psychische klachten, hart- en vaatziekten, leverstoornissen en acne. Dat je daarnaast ook aan krachttraining moet doen wordt vaak niet vermeld. Het staat overigens niet op de WADA-dopinglijst waardoor het legaal in de wedstrijdsport gebruikt mag worden.

 

Figuur 1: Structuurformule van 5α-hydroxy-laxogenin en laxogenin.

 

5α-hydroxy-laxogenin in Amerika niet toegestaan als voedingsingrediënt
In Amerika wordt 5α-hydroxy-laxogenin niet gezien als een voedingsingrediënt (vitamines, mineralen, aminozuren, kruiden, etc). Ook heeft er geen veiligheidsbeoordeling (GRAS) plaatsgevonden die nodig is voor toelating ervan als voedingsadditief. Dat betekent dat het als onveilig wordt aangemerkt en niet op de Amerikaanse markt mag worden gebracht of daar mag worden geïmporteerd. Een aantal merken heeft dat wel gedaan en die hebben van de ‘Food and Drug Administration‘ (FDA) een waarschuwinsbrief gekregen [6]. Deze ingrediënten staan op de lijst van ingrediënten die in voedingssupplementen voorkomen (de ‘Ingredient Directory‘) en waar de FDA iets over te zeggen heeft (positief of negatief) [7].

“Higenamine HCl, hordenine HCl, and 5-alpha-hydroxy-laxogenin are not generally recognized as safe under its conditions of use in your dietary supplement products. Because higenamine HCl, hordenine HCl, and 5-alpha-hydroxy-laxogenin do not qualify as dietary ingredients and are not GRAS or otherwise exempt from the food additive definition, your New God of Rage, God of War, New God of Fire, Legion: Extreme Fat Burner, Laxovar: Natural Recomposition, and Uprising: Natural Testosterone Support products are adulterated under section 402(a)(2)(C)(i) of the FD&C Act because they contain unsafe food additives.” [6]

 

Muscle Rage nattybol / RS Nutrition Laxogenic

De webwinkel RealSupps biedt een breed scala aan producten om sporters en fitnessliefhebbers te ondersteunen met hun gezondheids- en fitnessdoelen. Naast exclusieve merken uit Amerika en het Verenigd koninkrijk hebben ze ook hun eigen huismerk (RS Nutrition). Van twee verschillende merken, waaronder hun eigen huismerk, hebben ze binnen de groep ‘Muscle Builders’ twee identieke supplementen met 5α-hydroxy-laxogenin in het assortiment, namelijk Muscle Rage Nattybol en het huismerk RS Nutrition Laxogenic [10, 11]. Ze geven aan dat het door populaire atleten gebruikt zou worden, maar welke populaire atleten dat zijn is onduidelijk (zie screenshot). Eén capsule bevat 150 mg van “het populaire” 5α-hydroxy-laxogenin en 5 mg zwarte peper en is samengesteld door professionals (zie tabel 1). Het advies voor mannen is om dagelijks twee capsules te nemen. Voor vrouwen is het advies om dagelijks één capsule te nemen. Voor een pot met 60 capsules betaal je €44,95.

IngrediëntenHoeveelheid per capsule
5α-hydroxy-laxogenin150 mg
Zwarte peper (extract)5 mg
Magnesiumstearaat (E572)
Silicium
Gelatine (capsule)

Tabel 1: Ingrediënten van RS Nutrition Laxogenic / Muscle Rage Nattybol.

 

 

Wat doet het zwarte peper-extract? (dat is onbekend, waarschijnlijk weinig)

De zwarte peper is toegevoegd om de opname van 5α-hydroxy-laxogenin te verhogen. Er zijn aanwijzingen dat een bestanddeel in zwarte peper dat verantwoordelijk is voor de scherpe smaak (piperine) de biobeschikbaarheid van een aantal medicijnen (carbamazepine, rifampicin, ibuprofen, diclofenac) en voedingsstoffen verhoogt (curcumine, EGCG, resveratrol, co-enzym Q10, bètacaroteen) [12]. Vaak is dat in diermodellen bestudeerd. Het is met name relevant voor stoffen waarvan de biobeschikbaarheid bij orale inname (erg) laag is, zoals van curcumine.

Een verklaring voor een verhoging van de biobeschikbaarheid van stoffen is dat piperine de opname ervan bevordert door a) de bloedtoevoer naar het maagdarmkanaal te verhogen, b) de uitscheiding van zoutzuur te verminderen wat de afbraak van sommige stoffen remt, c) de emulgerende inhoud van de darmen te verhogen en d) bepaalde enzymen te stimuleren die een rol spelen bij het transport van stoffen naar de darmcel (bijvoorbeeld γ-glutamyltranspeptidase). Een andere verklaring is dat piperine enzymen remt die betrokken zijn bij de afbraak van stoffen, waardoor hun inactivatie en eliminatie wordt vertraagd [13]. Hoe goed (of slecht) 5α-hydroxy-laxogenin wordt opgenomen en of  (en in welke mate) zwarte peper dit verbetert is onbekend omdat dit niet is onderzocht.

Eenvoudigweg zwarte peper is overigens niet de meest krachtige manier om de biobeschikbaarheid van stoffen te verhogen [14]. Piperine lijkt effectiever te zijn (voor bijvoorbeeld de biobeschikbaarheid van curcumine) wanneer het wordt binnengekregen in de vorm van micro/nano-deeltes, micro/nano-emulsies, micellen of liposomen [15]. Dit zijn commerciële producten waar meestal een patent op zit. Ook is onbekend hoeveel piperine er in het zwarte peper-extract zit. Gemiddeld bestaat zo’n 5% van zwarte peper uit piperine. Dat betekent dat in een capsule Nattybol zo’n 0,25 mg piperine zit. Dat is niet veel. Doorgaans wordt er 15-20 mg piperine in een voedingssupplement gebruikt om de biobeschikbaarheid van stoffen te verhogen [13, 14].

Welke gezondheidsclaims worden er gemaakt?

In de Europese claimsverordening (claimswetgeving) is vastgesteld wat een gezondheidsclaim is [10]. Het is een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband bestaat tussen een levensmiddelencategorie, een levensmiddel of een bestanddeel daarvan en de gezondheid. Ook toespelingen op een gunstig effect zijn dus gezondheidsclaims. Door RS Nutrition worden uiteenlopende gezondheidsclaims voor Nattybol gemaakt, waaronder (zie afbeelding 1) [10, 16-18]:

 • Anabole effecten: Laxogenin wordt verondersteld een anabool effect te hebben, wat betekent dat het mogelijk kan helpen bij het bevorderen van spiergroei en krachttoename. Het wordt verondersteld te werken door eiwitsynthese te verhogen en spier eiwitafbraak te verminderen.” (zie screenshot)
 • “Verbeterde spiergroei: Laxogenin stimuleert de spiergroei op een natuurlijke wijze, waardoor gebruikers sneller spiermassa kunnen opbouwen.” (zie screenshot)
 • “3 potjes Laxogenic is een voorraad voor 3 maanden maximaal spier opbouwen” (zie screenshot)
 • “De sterkste muscle builder op de markt” (zie screenshot)
 • “Deze krachtige verbinding, afkomstig uit de plant Smilax sieboldii, staat bekend om zijn indrukwekkende vermogen om de eiwitsynthese te verhogen, wat cruciaal is voor spieropbouw en herstel.” (zie screenshot)
 • “In het menselijk lichaam stimuleert laxogenin de aanmaak van spierweefsel door de eiwitsynthese tot wel 200% te verhogen zonder de hormoonspiegels te beïnvloeden.” (zie screenshot)
 • Bevordert de vetverbranding” (zie screenshot)
 • “Herstelbevordering: Sommige onderzoeken suggereren dat laxogenin mogelijk kan helpen bij het versnellen van het herstel na intense trainingen door ontstekingen te verminderen en spierherstel te bevorderen.” (zie screenshot)
 • “Sneller herstel: Het versnelt het herstelproces, wat essentieel is voor diegenen die regelmatig intensieve trainingen ondergaan.” (zie screenshot)
 • “Hormonale effecten: Hoewel laxogenin een steroïde is, wordt het niet beschouwd als een hormoon. Het wordt echter soms geassocieerd met het bevorderen van een gezonde hormonale balans, hoewel de exacte mechanismen hierachter niet volledig begrepen zijn.” (zie screenshot)
 • Helpt het cortisollevel te verlagen” (zie screenshot)

Nattybol wordt vergeleken met anabole steroïden waarbij voordelen naar voren komen. Zo zouden ze geen (nare) bijwerkingen hebben, zou de natuurlijke hormoonproductie niet verstoort raken, zou het volledig natuurlijk en veilig in gebruik zijn en zou er, in tegenstelling tot bij het gebruik van anabole steroïden, geen nakuur nodig zijn om de eigen onderdrukte testosteronproductie weer op gang te brengen.

 • De resultaten die te behalen zijn met Nattybol zijn te vergelijken met de resultaten bij het gebruik van anabole steroïde, alleen dan met een veilig product.“(zie screenshot)
 • Nattybol is een natuurlijke Muscle Builder, een plantensteroïde. De resultaten die te behalen zijn met Nattybol zijn te vergelijken met de resultaten bij het gebruik van anabole steroïde, alleen dan met een plantaardig product.” (zie screenshot)

Dit zijn gezondheidsclaims die in vergelijkbare bewoordingen ook vaak door anderen worden gemaakt. Men lijkt elkaar te kopiëren, zonder zich af te vragen of die gezondheidsclaims aannemelijk en toegestaan zijn.

 

Afbeelding 1: Vergelijking van Nattybol met (injecteerbare) anabole steroïden.

 

RealSupps heeft voor Nattybol met een “30 dagen gainz traject” geadverteerd (zie screenshot). Dit traject geeft aan na hoeveel dagen je welke veranderingen kunt verwachten (zie tabel 2). Al deze veranderingen zouden binnen 30 dagen optreden (voor mannen één potje).

DagVerandering
1 – 7Meer energie en verbetert uithoudingsvermogen
8 – 17Meer spierkracht en verbeterde conditie
18 – 25Duidelijk een kortere hersteltijd
26 – 30Zichtbare spierdefinitie en groei

Tabel 2: Het “30 dagen gainz traject” van RealSupps wat met Nattybol bereikt zou kunnen worden (de veranderingen in eigen woorden weergegeven). 

 

Zijn de gezondheidsclaims toegestaan? (nee)

In Europa is er regelgeving voor het gebruik van gezondheidsclaims in commerciële mededelingen. Dit is vastgelegd in verordening 1924/2006 (claimswetgeving) [11]:

“Richtlijn 2000/13/EG bevat een algemeen verbod op informatie waardoor de koper wordt misleid of waarin aan levensmiddelen een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. Deze verordening dient de algemene beginselen van Richtlijn 2000/13/EG aan te vullen en te voorzien in specifieke bepalingen betreffende het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen die als zodanig aan de consument worden geleverd.”

“Wetenschappelijke onderbouwing dient bij het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op de eerste plaats te komen; exploitanten van levensmiddelenbedrijven die claims gebruiken, moeten deze onderbouwen.”

Alleen gezondheidsclaims die a) door de ‘European Food and Safety Authority‘ (EFSA) positief zijn beoordeeld en vervolgens door de ‘Europese Commissie‘ (EC) zijn goedgekeurd en b) een on hold-status hebben, zijn toegestaan. Alles wat daarbuiten valt is niet toegestaan. On hold-claims (met name over kruiden) zijn gezondheidsclaims die wel ter beoordeling zijn ingediend, maar nog niet zijn goedgekeurd. Ze staan al jaren op een wachtlijst om beoordeeld te worden en dat kan nog vele jaren duren. In de tussentijd mogen die gezondheidsclaims onder bepaalde voorwaarden wel gemaakt worden, wat een onwenselijke situatie is omdat er niet gekeken is of er voldoende bewijs voor de geclaimde werking is.

Voor laxogenin en 5α-hydroxy-laxogenin zijn geen gezondheidsclaims beoordeeld en daarmee ook niet goedgekeurd. Ook zijn er geen gezondheidsclaims voor laxogenin en 5α-hydroxy-laxogenin met een on hold-status. Dat betekent dat er voor laxogenin en 5α-hydroxy-laxogenin geen gezondheidsclaims mogen worden gemaakt in commerciële mededelingen. En dus ook geen teksten die dat suggereren.

Hoewel de vergelijking met anabole steroïden deels zal kloppen mag die vergelijking niet gemaakt worden [11]. Voedingssupplementen en levensmiddelen mogen namelijk alleen vergeleken worden met producten uit dezelfde categorie. Nattybol is echter een voedingssupplement en anabole steroïden zijn medicijnen. Er wordt ook geclaimd dat de resultaten vergelijkbaar zijn met die van anale steroïden (zie screenshot, screenshot). Daar is echter geen bewijs voor en dat is bovendien onwaarschijnlijk. Van anabole steroïden is bekend dat ze in relatief lage doseringen de spiermassa en spierkracht laten toenemen [19]. Laat staan in hoge, niet therapeutische doseringen [20].

RealSupps is zich bewust van de regelgeving omtrent gezondheidsclaims en geeft aan daarin terughoudend te zijn (zie screenshot). Wat betreft Nattybol zijn ze dat echter niet en overtreden ze duidelijk de regelgeving.

Is Nattybol/Laxogenic een 100% natuurlijk voedingssupplement? (nee)

Er wordt meerdere keren geclaimd dat Nattybol 100% natuurlijk is (zie screenhot, screenshot, screenshot, screenshot, screenshot). Op het etiket staat ook dat 5α-hydroxy-laxogenin een extract is van de wortels van Smilax officinalis (zie screenshot). Elders wordt echter geschreven dat het afkomstig is van Smilax sieboldii (zie screenshot). Beide behoren tot hetzelfde geslacht, maar het zijn twee verschillende soorten [21]. De stof 5α-hydroxy-laxogenin wordt echter gesynthetiseerd en is nog nooit in planten aangetroffen. RealSupps schrijft ook dat 5α-hydroxy-laxogenin een synthetische variant is van laxogenin [10, 16, 17].

“De muscle builder is gemaakt van een plantaardige steroïde en dus 100% natuurlijk. 5a-hydroxy is het synthetische broertje daarvan.” (zie screenshot)

En juist het “synthetische broertje” zit in Nattybol. RealSupps spreekt zichzelf daarmee tegen. Er kan dus niet gesteld worden dat Nattybol een volledig natuurlijk supplement is. In studies wordt ook het volgende geschreven:

Several dietary supplements claim to contain 5-hydroxy laxogenin, which is a derivative of a naturally occurring spirostane-type steroid, laxogenin. Although laxogenin has been isolated from the rhizomes of Smilax sieboldii, 5-hydroxy laxogenin has not been isolated or reported from any natural source” [7]

“Whereas the natural occurrence has been shown for laxogenin in several smilax species as well as in two Allium species (Akahori and Yasuda 1963; Kim et al. 1991; Kubo et al. 1992; Baba et al. 2000; Timité et al. 2013), there is no proof of a natural existence of 5α-hydroxy-laxogenin. In contrast, Avula et al. recently showed the synthetic origin of 5α-hydroxy-laxogenin detected in dietary supplements (Avula et al. 2019).” [22]

Is Nattybol/Laxogenic veilig? (dat is onbekend)

Door RealSupps wordt geschreven dat Nattybol door iedereen veilig te gebruiken is omdat het een plantensteroïde is (zie screenshot) [18]. Dat is natuurlijk niet zo. De dosis bepaalt immers het gif zoals de Zwitserse arts Paracelsus (1493-1541) eeuwen geleden al verkondigde (“Dosis sola facit venenum“).

Er zijn geen studies gedaan waarin gekeken is naar de veiligheid van laxogenin of 5α-hydroxy-laxogenin bij mensen [23]. Het is dus onbekend of voedingssupplementen met deze ingrediënten veilig zijn en geen bijwerkingen hebben zoals RealSupps beweert (zie screenshot, screenshot, screenshot, screenshot, screenshot, screenshot). Dat is zorgwekkend. Op basis van gebruikerservaringen kan dat niet goed achterhaald worden. In een blog schrijven ze wel dat de effectiviteit en veiligheid niet uitgebreid zijn bestudeerd waardoor het aan te raden is voorzichtig te zijn bij het gebruik en het eerst met een gezondheidsdeskundige te bespreken, maar daarmee spreken ze zichzelf wederom tegen [17]. Muscle Rage daarentegen plaats wel de nodige waarschuwingen op hun website [24].

 

2+1 gratis? (nee)

RealSupps heeft in ieder geval vanaf 9 april 2024 (3 maanden) een tijdelijke aanbieding (zie screenshot). Wanneer je twee potten Nattybol koopt krijg je er een derde pot gratis bij (zie screenshot, screenshot). Eén pot kost €44,95, dus dan zou je voor drie potten geen €134,85 maar €89,90 betalen, een korting van 33%. Op de website betaal je echter 99,90, waarmee je 34,95 bespaart, een korting van 26% (zie screenshot, screenshot). Voor dat bedrag heb je geen pot Nattybol. Vanaf €50,- is de verzending gratis, dus daar kan het verschil niet in zitten.

Is er een wetenschappelijke onderbouwing?

Wanneer commerciële claims worden gemaakt met betrekking tot het bevorderen van spiergroei, eiwitsynthese, kracht en spierherstel mag aangenomen worden dat dit gebaseerd is op resultaten uit gedegen wetenschappelijk onderzoek bij mensen, gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften. Dat maakt het namelijk aannemelijk dat de betreffende gezondheidsclaims bij de gebruiker zullen optreden. Dat onderzoek ontbreekt echter. Het is dan ook niet zo dat laxogenin (of 5α-hydroxy-laxogenin) het nummer één meest onderzochte ingrediënt is, zoals RealSupps beweert (zie screenshot) [25]. In een in vitro-studie uit 2022 met PC3-cellen (een menselijke prostaatkanker-cellijn afkomstig van botmetastase van een 62-jarige Kaukasische man met graad IV prostaatadenocarcinoom) schrijven de onderzoekers [19]:

“To date, evidence is missing on anabolic or androgenic activity of 5α-hydroxy-laxogenin.”

In plaats daarvan wordt er voor de resultaten verwezen naar  de ervaringen van (duizenden) gebruikers. Op Facebook schrijft RealSupps in een reactie dat het al jaren één van hun best verkopende producten is en dat het door verschillende mensen vaak opnieuw besteld wordt. De ervaring zou dus leren dat het zeker wel effect heeft, aldus RealSupps (zie screenshot). Gebruikerservaringen zijn echter om diverse redenen niet betrouwbaar als het gaat om het vaststellen van een oorzakelijk verband. Anders waren wetenschappelijke studies overbodig. Niet alles wat goed verkocht wordt en wat mensen blijven kopen is ook daadwerkelijk effectief.

 • Gebruikers kregen mogelijk ook andere voedings- en leefstijladviezen die tot verbetering hebben geleid. Mensen die aan iets nieuws beginnen zijn in het begin vaak gemotiveerd, waardoor ze (on)bewust ook andere aspecten van hun voedings- en leefpatroon aanpassen en dat enige tijd kunnen volhouden.
 • Gebruikers zullen vaak geneigd zijn tot het geven van sociaal wenselijke antwoorden.
 • De verbeteringen die ervaren worden kunnen op suggestie berusten omdat men erin geloofd en resultaat verwacht (anders gaven ze er geen geld aan uit).
 • De verbeteringen die ervaren worden kunnen echt zijn, maar veroorzaakt zijn door het placebo-effect.
 • De verbeteringen die ervaren worden kunnen het gevolg zijn van een spontaan beloop.
 • De verbeteringen die ervaren worden kunnen het gevolg zijn van Nattybol.
 • Er is geen controlegroep waarmee de verbeteringen vergeleken kunnen worden.
 • De gebruikers die een review invullen zijn niet zonder meer representatief voor alle gebruikers. Het merendeel van de gebruikers vult geen review in.
 • Er is geen zekerheid dat de positieve ervaringen in een review op waarheid berusten.
 • Bij het plaatsen van positieve ervaringen kan een selectie plaatsvinden van alleen positieve ervaringen.
 • Er zijn mensen die de ervaring van de ‘buurvrouw‘ eerder geloven dan een studie in de The Lancet.

Is er dan helemaal niets te vinden over 5α-hydroxy-laxogenin met betrekking tot de opbouw van spiermassa en spierkracht wat iets met wetenschap te maken heeft? Door verkopers en in blogs wordt weleens verwezen naar [26]:

 1. Een interne, niet gepubliceerde studie met krachtsporters.
 2. Een studie met een in vitro-deel en een experimenteel deel met ratten.
 3. Een Russische studie met ratten uit 1976.
 4. Een patentaanvraag.

Deze studies en de patentaanvraag hebben echter ernstige beperkingen waardoor ze geen bewijs leveren voor de gezondheidsclaims die door RealSupps gemaakt worden. Mensen zijn bijvoorbeeld geen ratten en bij de twee rattenstudies is helemaal geen laxogenin of 5α-hydroxy-laxogenin gebruikt. En over de enige studie met mensen is nauwelijks iets bekend, zijn de resultaten niet goed geanalyseerd en heeft er nooit een definitieve publicatie plaatsgevonden.

Een interne, niet gepubliceerde studie met krachtsporters

Er schijnt in 2018 een interne, door de supplementenindustrie gefinancierde studie met ervaren mannelijke krachtsporters/bodybuilders (n=100) te zijn gedaan. De krachtsporters werden gedurende vier weken in drie groepen verdeeld [27, 28]:

 • 5α-hydroxy-laxogenin (44 mg/dag)
 • Laxogenin (48 mg/dag)
 • Placebo (isomaltulose)

De dagelijkse trainingen bestonden uit bankdrukken (barbell), biceps curls (barbell) en leg press (zittend) met een intensiteit van 65% van de maximale inspanning. In de studie zijn voor 5α-hydroxy-laxogenin gunstige effecten gevonden op spierkracht en spieromvang, maar niet op het vetpercentage.

Het zijn echter nog ruwe date, zonder statistische analyse (zijn er verschillen tussen de groepen waarvoor gecorrigeerd moet worden?). De resultaten zijn uitgedrukt in procentuele veranderingen vanaf baseline wat onduidelijk is en misleidend kan zijn. Informatie over de gewichten bij de oefeningen (in kg) en de spieromvang (in cm) ontbreekt. De resultaten zijn in het verleden alleen op een website van de onderzoeker gepubliceerd (5α-hydroxylaxogenine.com) die door anderen zijn overgenomen [28, 29]. Die website is niet meer in de lucht. De resultaten zijn niet gepubliceerd in een peer reviewed tijdschrift en een beschrijving van de precieze methodologie ontbreekt. De resultaten kunnen dus niet goed geïnterpreteerd worden waardoor er geen waarde aan gehecht kan worden. Door deze tekortkomingen kan niet gesteld worden dat 5α-hydroxy-laxogenin de spierkracht en spiermassa laat toenemen.

Tabel 2: Procentuele toename van het gewicht bij bankdrukken vanaf baseline [28].

Tabel 3: Procentuele toename van het gewicht bij biceps curl vanaf baseline [28].

Tabel 4: Procentuele toename van het gewicht bij leg press vanaf baseline [28].

Tabel 5: Procentuele toename van de bovenarm vanaf baseline [28].

Tabel 6: Procentuele toename van de borst vanaf baseline [28].

Tabel 7: Procentuele toename van het bovenbeen vanaf baseline [28].

 

Tabel 8: Procentuele afname van het vetpercentage vanaf baseline [27].

Een in vitro- en rattenstudie

Door anderen wordt weleens verwezen naar een studie waarin gekeken is naar het anabole effect van brassinosteroïden [30]. Dit betreft een studie die uit twee delen bestaat. Een in vitro-deel met spiercellen van ratten en een aantal experimenten met ratten. De spiercellen en ratten kregen echter geen 5α-laxogenin, maar 28-homobrassinolide (HB), een ander brassinosteroïde (zie figuur 2).

In vitro-studie
Jonge spiercellen (myoblasten) werden gedurende vier uur aan verschillende concentraties HB blootgesteld (0,3–20 μM). Er werd gevonden dat de eiwitsynthese vanaf 1 μM met 12,4-36,9% toenam en de eiwitafbraak bij 1-10 μM met 8,2-9,5 % afnam. Concentraties kunnen echter niet vertaald worden naar innameniveaus.

In vivo-experiment
De ratten kregen gedurende 24 dagen dagelijks 0 (controlegroep), 20 of 60 mg HB per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 80 kg zou dat betekenen respectievelijk 1.600 en 4.800 mg. Er werd gevonden dat de vetvrije massa toenam met respectievelijk 7 en 14,2% vergeleken met controle. De vetmassa verminderde met respectievelijk 3,9 en 4,9% en de massa van de kuitspier nam toe met respectievelijk 15,6 en 19,0%.

In deze studie is naar HB gekeken en niet naar 5-alpha-laxogenine gekeken en de experimenten zijn met ratten(cellen) gedaan en niet met mensen. Door deze tekortkomingen kan niet gesteld worden dat 5α-hydroxy-laxogenin de eiwitsynthese stimuleert, de vetvrije massa laat toenemen en de vetmassa laat afnemen.

Figuur 2: Structuurformule van 28-homobrassinolide.

 

Een Russische studie met ratten uit 1976

Een studie waar ook weleens naar verwezen wordt is een Russische studie met ratten uit 1976 [31]. De ratten kregen daar echter geen 5α-hydroxy-laxogenin, maar agigenine, diosgenine of alliogenine. In deze studie werd gevonden dat een derivaat van diosgenine ((25r)-5alpha-Spirostane-2alpha,3beta,5alpha-triol) tot een toename van het lichaamsgewicht en het gewicht van de lever, het hart, de nieren en de voorste scheenbeenspier leidde met een toename van de hoeveelheid eiwit in de voorste scheenbeenspier. Helaas is de volledige publicatie (in het Russisch) niet meer terug te vinden.

Een patentaanvraag

In een patentaanvraag door Andre Armel Fasciola, (US20140274978A1) uit 2014 worden verschillende stoffen beschreven die als voedingssupplement uiteenlopende voordelen zouden hebben, waaronder een toename van de eiwitsynthese en de spiermassa [31]. Het gaat om fytosterol, phyto-ecdysteroïde, sapogenine, triterpeen, terpeen, saponine en spirostane verbindingen. Laxogenin en 5α-hydroxy-laxogenin behoren tot de spirostane verbindingen [32]:

“The compounds and methods provide numerous and wide-ranging benefits including biochemical and constructive metabolic benefits including increases in protein synthesis and synthesis efficiency, ergogenic, adaptogenic, cosmetic and medicinal skin agents and veterinary utilities. The compounds provide agents that increase physical endurance and work output, act as a general tonic for increasing health and vigor, increase sleep time and sleep efficiency and act as rejuvenating agents to reverse the effects of fatigue and stress. Novel utilities for pet, farm, zoo and companion animals are also provided.”

Advantages, objects and results of the present invention include:

 1. An increase in body protein synthesis;
 2. An increase in efficiency (not amount of hormone) of the translation of mRNA thus increasing protein synthesis efficiency; prevents degradation of protein synthesis efficiency, augmentation of the recovery of mRNA synthesis, elevated acetylcholinesterase activity;
 3. Ability to restore, repair, rejuvenate, regulate, function as a protective aid, build muscle, improve over all function, restore homeostasis and improve wound healing:
 4. Anti-inflammatory reduction or pro-inflammatory increase as needed, restores suppression of IL-1beta induced activation of NF-kB and PI3K-Akt pathway, restores homeostasis and normal functioning of skin via both pro-inflammatory and/or anti-inflammatory effects as needed, skin metabolism-activating, blood flow improver, anti-wrinkle, inhibition of psoriasis and eczema;
 5. Antioxidant, antiradical, increases antioxidant activity;
 6. Hypoglycemic (exogenous glucagon);
 7. Neuroprotective, neuroregenerative, reduction of beta-amyloid (BA) deposits, protection of cerebral neurons, inhibition of production of lipid peroxides in brain tissue;
 8. Increased lipid, carbohydrate and protein metabolism;
 9. Anti-diabetic—reduction of blood sugar levels/increases insulin sensitivity, enhancement of carbohydrate metabolism;
 10. Enhancement of immune system, restores homeostasis via both immune-stimulating and immune suppressant actions to normalize functions;
 11. Anti-histamine, inhibits induced histamine release;
 12. Increase stores of glycogen and pyruvate acid, decreases lactic acid;
 13. Decreases urea in blood, restores renal function, decreases renal dysfunction;
 14. Increases blood flow by reducing pressure in arterial walls, antiarrythmic;
 15. Hypocholesterolemic, reduces cholesterol levels;
 16. Stabilizes and normalizes proteins and phospholipids;
 17. Increase in caloric carbohydrate reserve in muscle:
 18. Increase in contractility of cardiac muscle and stroke volume;
 19. Anabolic (as opposed to catabolic), “building up’ of tissues and organs, anabolic utilities including increased muscle mass, prevention of loss of muscle mass, mitigates damage of catabolism, works via mechanism other than anabolic receptor(s);
 20. Spirostanes and spirostenes are synergisticwith each other, both are synergistic with anabolic steroids, androstanes and androstenes;
 21. Replacement of all anabolic steroids, safe alternative to anabolics while providing all utilities of anabolics, remediation, repair, treatment, mitigation, amelioration and cure of long term anabolic use and damage;
 22. Cytotoxic to tumor cells, cataracts;
 23. Stimulation of proton gated ions, Ca2+, Mg2+.
 24. Organ regeneration from trauma and chemical damage:
 25. Removal of fatigue, improve physical condition, CNS Stimulant, useful against fatigue by people who suffer asthenic states and by healthy people who show astheny during periods of high mental exertion or after intensive physical exertion;
 26. Combats states of stress, both biological and environmental, decreases the expression of stress-reaction;
 27. Increase acetylcholinesterase:
 28. Interaction with numerous cell receptors;
 29. Altering gene expression in plants to protect from insects, accelerating rate of plant growth, grow better, insect resistant crops, turns on 1000’s of known unknown PES in plants;
 30. Adaptogenic and adaptogenic, treats and restores to normal non-disease states of functioning, rejuvenates, reinvigorates, restores health, homeostasis and a normal state of functioning, immunomodulatory;
 31. General tonic, improves physical endurance and work output, increases health and vigor, rejuve nates, restores, reverses effects of aging; amelioration of psychological and physiological depression, enhancement of libido and sexual function, enhancement of mental and physical function, possible amelioration or mitigation of dementia-related diseases;
 32. Improves stress markers via adaptogenic processes;
 33. Improves the growth rate for nails and hair;
 34. Improved productivity in farm animals including weight gain and improved wool growth; and
 35. Combats “failure to thrive” in companion animals, particularly elderly animals with disease or chronic conditions, improves quality of life for companion, working and farm animals.

Waar dit allemaal op gebaseerd is, is onduidelijk. Er wordt namelijk niet verwezen naar gepubliceerde wetenschappelijke studies. Het blijft beperkt tot een beschrijving van enkele casussen. Wat betreft laxogenin en/of 5α-hydroxy-laxogenin gaat het om [32]:

Anti-veroudering
“Two older Rhodesian Ridgeback dogs at age 13 were overweight, weak and ailing (exhibiting “failure to thrive”); they would struggle to get up from their beds and could no longer take long walks. After administration of either laxogenin or 7-keto-diosgenin or a combination of the two, the dogs started to exhibit puppy like behavior after 48 hours. Their appetite and activity increased, they became leaner—leaner muscle, wanted to go for walks and became like a new dog. They lived another 3 years on a daily dosages to age 16. Their treating veterinarian said he had never seen dogs of their size and breed live to such an advanced age. Numerous similar reports were collected.”

Synergie met anabole steroïden
“Furthermore, the present inventor has found that 7-keto-diosgenin, 5-hydroxy-laxogenin and laxogenin are all synergistic with anabolic substances, including anabolic steroids, particularly the synergistic combination of 7-keto-diosgenin with 5-hydroxy-laxogenin or laxogenin, with anabolic substances including anabolic steroids.”

Pijnvermindering
“The compounds of the present invention also have the ability to mediate and/or reduce pain in humans and other animals. A man in his 60’s received a double knee replace ment due to long time injuries. He began taking 3 doses per day of laxogenin at 150 mg per dose one week prior to knee surgery. He stated his pain had diminished his third day on Laxogenin-2 days before his operation. The day after his operation the patient was able to discontinue his morphin drip altogether. He was able to began light walking 3 days after surgery, by the 7th day he could stand and walk far distances free of pain, stiffness and discomfort. He applied a liquid version of laxogenin topically and reduced surface inflammation and scarring greatly.”

Dosering
“In general, for laxogenin, 5-hydroxy-laxogenin and 7-keto-diosgenin, one can take the age of the subject, divide by two, and resulting number is an effective oral daily dose in milligrams for a person of average body weight (70 kg/154 lbs). The dose can be proportionately increased for persons of greater than average body weight.”

Reactie van RealSupps

Voorafgaand aan publicatie (20 juni 2024) heb ik RealSupps dit artikel gestuurd met de vraag om erop te reageren en eventuele onjuistheden aan te geven. Tevens heb ik ze, om meer duidelijkheid te krijgen, een aantal vragen gesteld:

 1. Waaruit blijkt dat Nattybol vier keer sterker is dan gelijkwaardige producten die momenteel verkrijgbaar zijn?
 2. Waaruit blijkt dat Nattybol een anabool effect heeft, en het herstel en een gezonde hormonale balans bevordert?
 3. Waaruit blijkt dat Nattybol geen bijwerkingen heeft?
 4. Waaruit blijkt dat Nattybol een volledig natuurlijk supplement is?

Een reactie van RealSupps is, ook na het sturen van een tweede e-mail, niet gekomen en ze hebben ook geen aanpassingen op de website gemaakt.

 1. van Hoogdalem M, Streminska M, Cuesta Arenas Y, de Gelder A, Weerheim K, Dieleman A. Nieuwe balansen in Het Nieuwe Telen: hormonen en ecologie. Bleiswijk: Wageningen Plant Research, 2021. 68 p. (Rapport / Stichting Wageningen Research, Wageningen Plant Research, Business unit Glastuinbouw; WPR-996).
 2. Gunaherath KB, Leslie Gunatilaka AA. Plant Steroids: Occurrence, Biological Significance, and Their Analysis. Encyclopedia of Analytical Chemistry. 18 September 2020.
 3. Akahori A, Yasuda F. [Laxogenin, a new steroidal sapogenin isolated from Smilax sieboldi Miq]. Yakugaku Zasshi. 1963 May;83:557-8. Japanese.
 4. Chen, Y. Wu, Progress in Research and Manufacturing of Steroidal Sapogenins in China, 349 J. Herbs Spices Med. Plants 2(3) (1994) 59-70.
 5. Avula B, Chittiboyina AG, Bae JY, Haider S, Wang YH, Wang M, Zhao J, Deuster PA, Khan IA. The power of hyphenated chromatography-Time of flight mass spectrometry for unequivocal identification of spirostanes in bodybuilding dietary supplements. J Pharm Biomed Anal. 2019 Apr 15;167:74-82.
 6. FDA.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-sends-warning-letters-multiple-companies-illegally-selling-adulterated-dietary-supplements Geraadpleegd: 12 juli 2024
 7. FDA.gov/food/dietary-supplements/information-select-dietary-supplement-ingredients-and-other-substances Geraadpleegd: 12 juli 2024
 8. Cohen PA, Sharfstein J, Kamugisha A, Vanhee C. Analysis of Ingredients of Supplements in the National Institutes of Health Supplement Database Marketed as Containing a Novel Alternative to Anabolic Steroids. JAMA Netw Open. 2020 Apr 1;3(4):e202818.
 9. Realsupps.nl/products/rs-nutrition-laxogenin?_pos=5&_sid=e11b3656a&_ss=r Geraadpleegd: 12 juli 2024
 10. Realsupps.nl/products/muscle-rage-nattybol?_pos=1&_sid=cad29134e&_ss=r Geraadpleegd: 12 juli 2024
 11. Verordening 1924/2006, inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen (pdf)
 12. Dudhatra GB, Mody SK, Awale MM, Patel HB, Modi CM, Kumar A, Kamani DR, Chauhan BN. A comprehensive review on pharmacotherapeutics of herbal bioenhancers. Scientific World Journal. 2012;2012:637953.
 13. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.
 14. Chaudhri SK, Jain S, A Systematic Review of Piperine as a Bioavailability Enhancer, Journal of Drug Delivery and Therapeutics. 2023; 13(4):133-136.
 15. Tabanelli R, Brogi S, Calderone V. Improving Curcumin Bioavailability: Current Strategies and Future Perspectives. Pharmaceutics. 2021 Oct 17;13(10):1715.
 16. Realsupps.nl/products/laxogenic-2-1-gratis?_pos=1&_sid=e11b3656a&_ss=r Geraadpleegd: 12 juli 2024
 17. Realsupps.nl/blogs/news/ontdek-de-voordelen-van-laxogenin-voor-spieropbouw-en-herstel Geraadpleegd: 12 juli 2024
 18. Realsupps.nl/blogs/news/nattybol-de-krachtpatser-voor-mannen-en-vrouwen Geraadpleegd: 12 juli 2024
 19. Andrews MA, Magee CD, Combest TM, Allard RJ, Douglas KM. Physical Effects of Anabolic-androgenic Steroids in Healthy Exercising Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Curr Sports Med Rep. 2018 Jul;17(7):232-241.
 20. Bond P, Smit DL, de Ronde W. Anabolic-androgenic steroids: How do they work and what are the risks? Front Endocrinol (Lausanne). 2022 Dec 19;13:1059473.
 21. NCBI.nlm.nih.gov/Taxonomy/Browser/wwwtax.cgi?mode=Undef&id=49656&lvl=3&keep=1&srchmode=1&unlock Geraadpleegd: 12 juli 2024
 22. Beer C, Keiler AM. Androgenic properties of the dietary supplement 5α-hydroxy-laxogenin. Arch Toxicol. 2022 Jul;96(7):2139-2142.
 23. OPSS.org/article/laxogenin-and-5-alpha-hydroxy-laxogenin-dietary-supplements Geraadpleegd: 12 juli 2024
 24. Musclerage.co.uk/product/nattybol-laxogenin/ Geraadpleegd: 12 juli 2024
 25. Facebook.com/Realsups/posts/pfbid032uZjaz2Q6ZUHoHtmnoRmB7VX4QAbtdTCjUGEkehdPfZB2eXC9Not65K5mxoFs8C3l Geraadpleegd: 12 juli 2024
 26. Blog.priceplow.com/supplement-news/anabolic-warfare-project-density Geraadpleegd: 12 juli 2024
 27. Ergogenics.org/laxogenine-versus-5-alfa-hydroxy-laxogenine.html Geraadpleegd: 12 juli 2024
 28. HDnutraceuticals.com/hi-tech-pharmaceuticals-laxogenin-100-60-tablets/ Geraadpleegd: 12 juli 2024
 29. Hitechpharma.com/products/laxogenin-100 Geraadpleegd: 12 juli 2024
 30. Esposito D, Komarnytsky S, Shapses S, Raskin I. Anabolic effect of plant brassinosteroid. FASEB J. 2011 Oct;25(10):3708-19.
 31. Syrov VN, Kurmukov AG. Eksperimental’noe izuchenie anabolicheskoĭ aktivnosti 6-ketoproizvodnykh nekotorykh prirodnykh sapogeninov [Experimental study of the anabolic activity of 6-ketoderivatives of certain natural sapogenins]. Farmakol Toksikol. 1976 Sep-Oct;39(5):631-5.
 32. Patentimages.storage.googleapis.com/19/8e/99/bbb70b1a7d5845/US20140274978A1.pdf Geraadpleegd: 12 juli 2024