Er zijn verschillende netwerkmarketingbedrijven die producten voor gewichtsverlies aanbieden. Het Amerikaanse bedrijf Isagenix is er één van. Sinds 2017 zijn ze op de Nederlandse markt actief op het gebied van ‘Gewichtsbeheersing‘ en ‘Energie en Prestatie‘. Isagenix werkt met pakketten die bestaan uit afzonderlijke “door de wetenschap gesteunde producten“. Biedt Isagenix een oplossing voor mensen die gewicht willen verliezen of die hun gewichtsverlies willen behouden?

Samenvatting

 1. Isagenix
  Isagenix is een Amerikaans netwerkmarketingbedrijf dat in Nederland voedingssupplementen verkoopt op het gebied van gewichtsverlies, gewichtsbehoud, energie en prestatie.
 2. Distributeurs
  Als distributeur is het de bedoeling om a) de producten zelf te gebruiken, b) de positieve ervaringen te delen met vrienden, kennissen en op social media en c) je verhaal te blijven herhalen. Oftewel: “Eat It, Love It, Share It“. Isagenix heeft daarvoor verschillende  kant-en-klare ‘hulpmiddelen‘ en ‘trainingen‘ beschikbaar, waaronder een uitgeschreven script, folders en een PowerPoint-presentatie. Het meeste materiaal is gericht op het opbouwen van een bedrijf en het werven van klanten. Als distributeur hoef je geen voedingsachtergrond te hebben. Enthousiast zijn en het enthousiasme delen lijkt belangrijker te zijn dan kennis hebben over voeding, eetgedrag en gedragsverandering. Wel zijn er diëtisten die als distributeur Isagenix-prodcten verkopen. Dit schuurt echter tegen de onafhankelijkheid van het voedingsadvies dat door de diëtisten gegeven wordt.
 3. Het basisconcept
  De basis van het systeem (zoals Isagenix het noemt) voor gewichtsbeheersing is om zes dagen in de week een energiebeperkte voeding te gebruiken. Tijdens die dagen worden één of twee hoofdmaaltijden (afhankelijk van of het doel gewichtsverlies of -behoud is) vervangen door een IsaLean Shake (240 kcal). De derde maaltijd bestaat uit een normale gezonde maaltijd van 400-600 kcal. In totaal leveren deze 3 maaltijden 880-1.080 kcal. Voldoende laag om gewicht mee te verliezen. De zevende dag in de week is een vastendag, of zoals Isagenix het noemt een Detoxdag, waarop nog minder wordt gegeten. Hiermee wordt de gemiddelde calorie-iname per week nog verder naar beneden gebracht. Het is mogelijk om verschillende aanvullende producten te gebruiken die het gewichtsverlies of het behoud ervan zouden ondersteunen. Ook zijn er speciale producten die tijdens een Detoxdag worden aangeraden om het lichaam te voeden. Daardoor zijn er verschillende variaties mogelijk, afhankelijk van iemands doel, voorkeuren en budget. Isagenix maakt de keuze makkelijker door het aanbieden van verschillende pakketten, bestaande uit verschillende producten.
 4. Voordeel: Gewichtsverlies en behoud ervan door calorie- en portiecontrole
  Het volgen van een Isagenix gewichtsbeheersingssysteem heeft als voordeel dat er controle is op de energie-inname. De porties (en calorieën) staan voor een groot deel vast. Dat maakt het relatief eenvoudig om een energiebeperkt dieet op te volgen, waardoor gewichtsverlies zal optreden. Dat is een voordeel van maaltijdvervangers in het algemeen en niet dat van het Isagenix Shakes in het bijzonder. Het gebruik van maaltijdvervangers is dan ook een optie voor (relatief snel) gewichtsverlies en dan bij voorkeur in combinatie met regelmatige en deskundige begeleiding en een ondersteuningsprogramma.
 5. Voordeel: Gemakkelijk in gebruik
  Een voordeel van Isagenix is dat het tijd bespaard om maaltijden te bereiden en gemakkelijk in gebruik is. Je hoeft er nauwelijks bij na te denken. Voor een ontbijt of lunch hoef je bijvoorbeeld alleen maar een zakje met poeder aan te lengen met water (IsaLean Shake). En als tussendoortje heb je de keuze uit een aantal snacks waarvan de aanbevolen hoeveelheid beschreven staat.
 6. Nadeel: Sterk bewerkte producten
  Naast smaak wordt er voornamelijk gekeken naar a) calorieën, b) eiwitten, c) koolhydraten en d) vitamines en mineralen. De producten waarmee Isagenix dit invult zijn sterk bewerkt en bevatten meestal alleen maar voedingsstoffen die we kennen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen). Een normale maaltijd met ‘whole foods‘ bevat een grotere diversiteit aan microvoedingsstoffen.
 7. Nadeel: Geen Richtlijnen goede voeding
  Er wordt niet gestuurd om te voldoen aan de Richtlijnen goede voeding die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad om het risico op de tien belangrijkste ziekten in Nederland (gemeten naar sterfte, verloren levensjaren en ziektelast) te verkleinen. Om wel voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen zijn die aan de de IsaLean Shakes toegevoegd.
 8. Nadeel: Onvoldoende aandacht voor gezond (eet)gedrag
  De systemen voor gewichtsbeheersing zijn niet gericht op gewichtsbehoud zonder gebruik van Isagenix-producten. Sturing van het lichaamsgewicht gebeurt op basis van het soort en aantal Isagenix-producten, met als basis de IsaLean Shakes. Er wordt weinig aandacht besteed aan het aanleren van gezond (eet)gedrag en alles wat daarbij komt kijken. En dat is nou net een belangrijk onderdeel voor succes op de lange termijn: ervoor zorgen dat de mensen zelf de kennis, vaardigheden en inzichten hebben om hun gewicht onder controle te houden met gewone voeding waar ze van kunnen genieten. Dat is aan één kant te begrijpen want distributeurs zijn daar in principe niet voor opgeleid, in tegenstelling tot diëtisten en BGN gewichtsconsulenten. Maar dan kun je je wel afvragen in hoeverre het Isagenix-systeem succesvol is op de langere termijn (>1 jaar).
 9. Voor- en nadeel: Gezondheidsclaims zijn toegestaan, maar betekenen weinig
  De gezondheidsclaims die gemaakt worden zijn op een uitzondering na toegestaan. Ze hebben echter bijna allemaal (met uitzondering van eiwitten en koolhydraten) betrekking op de vitamines en mineralen die eraan zijn toegevoegd. Het gebruik van dergelijke gezondheidsclaims is al toegestaan wanneer het voedingsmiddel ten minst 15% van de aanbevolen dagdosering van het vitamine of mineraal bevat. Een gezonde, gevarieerde voeding voldoet daar ook ruimschoots aan, evenals een eenvoudig multivitaminesupplement van 5 cent per dag. Aan die gezondheidsclaims moet men daarom niet teveel waarde hechten. Ze kunnen voedingsmiddelen onterecht een gezond imago geven. Het is overigens bij wet geregeld dat aan alle maaltijdvervangende producten voor gewichtsbeheersing vitamines en mineralen moeten worden toegevoegd in een hoeveelheid van tenminste 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 10. Studies zijn niet overtuigend
  Er zijn twee studies gedaan waarin gekeken is naar het effect van het Isagenix gewichtsbeheersingssysteem. Deze studies kennen een aantal tekortkomingen, maar laten zien dat het gebruik van een energiebeperkt dieet met vloeibare maaltijdvervangers (IsaLean Shakes) en vastendagen op de korte (8-10 weken) en de wat langere termijn (52 weken gewichtsbehoud, na 10 weken gewichtsverlies) tot een groter gewichts- en vetverlies leidt dan een energiebeperkt dieet volgens een Amerikaanse richtlijnen gezonde voeding (TLC-dieet). Dat komt waarschijnlijk omdat het met behulp van vloeibare maaltijdvervangers en vastgelegde dieetregels makkelijker is om minder calorieën binnen te krijgen. In deze studies kregen de deelnemers overigens regelmatig begeleiding van een diëtist wat in de praktijk meestal zal ontbreken. De beperkingen van de studies bestaan onder andere uit a) een klein aantal deelnemers, b) een hoog uitvalpercentage, c) resultaten die niet gereproduceerd zijn, d) resultaten die door de intensieve begeleiding niet zomaar naar de praktijk toe te vertalen zijn en e) betrokkenheid van Isagenix in de de vorm van sponsoring (hoeft op zich geen probleem te zijn) en werknemers die aan de studie of aan het schrijven van het manuscript hebben meegewerkt (meer problematischer en onwenselijk).

Reactie van Isagenix op dit artikel

Voorafgaand aan het online plaatsen van dit artikel heb ik aan Isagenix gevraagd of ze het kritisch wilden lezen en eventueel van commentaar wilden voorzien. Ze zijn daarop ingegaan en hebben de volgende algemene reactie gegeven:

5th of October 2019

Dear Mr. van Berkel,

We appreciate your comments and in-depth review of our products, systems and scientific research.
Here at Isagenix, we want to provide a solution for people who want to make a healthy change. We’ve helped millions of customers around the world over the last 17 years and will continue to work in local markets like The Netherlands to provide this option. We can see from dietary surveys that some of the population find consuming a well-balanced diet a challenge, and so Isagenix can help to take the guesswork out of good nutrition.

When a customer joins Isagenix, they’ve decided to make a healthy change to their lifestyle. This is a great opportunity to educate them on what constitutes a healthy, balanced meal, and they’re able to take this advice with them wherever they go. The guidance we give here is all in line with current government healthy eating advice, encouraging a portion of lean protein, higher fibre carbohydrates, and plenty of vegetables – which I’m sure replicates the advice given in your clinic. We regularly communicate with our customers through emails, in their orders, and on social media. The nature of a network marketing business also means customers will have a community around them where they share tips, recipes and support for one another’s goals. We have a global team of nutritionists and dietitians to support customers when needed, and never expect our associates to be ‘experts’ – more of a helping hand.

I’m sure you’ll agree that after achieving any goal, whether that be losing weight or training for a marathon, the way to maintain that is to continue doing whatever you did to achieve it. If you stopped running, the chances are you’d struggle to run a marathon six months later. Continuing to use Isagenix products to stay healthy really is no different to buying the same loaf of bread each week. Instead of having a piece of toast for breakfast every morning, having an IsaLean Shake will provide a far greater array of nutrients to fuel you for the day ahead. The system guide is one suggestion of how to use the products, not a strict programme customers must adhere to. Every person is unique, so we encourage our customers to tailor the guide accordingly. In addition to IsaLean Shakes and a balanced 400-600 calorie meal, we encourage healthy snacking. We provide some snack options that our customers love, but also encourage other wholesome foods too. This gives the customer the opportunity to increase calories if they feel they need to, and will provide further variety of nutrients, flavours and textures. We also support our customers with an app to help them keep track of what they’re consuming each day. We find this helps to avoid our customers eating too few calories – which is often the case when people are trying to lose weight, but we know isn’t going to benefit in the long run.

We’re aware of the reputation that processed foods have, however we’re proud of what we’ve been able to achieve with our products. Instead of formulating foods where the positive nutrients like protein, vitamins, minerals and fibre are removed to benefit cost, convenience or flavour, we do the opposite. Our focus is on ensuring our products are full of these positive nutrients, as well as other bioactive components of food from fruits, vegetables, and herbs in a way that’s also convenient and appealing to the consumer.

As with any brand, in order to be able to conduct scientific research, it is inevitable that we have to provide funding. This doesn’t make the research any less credible, as the authors state in their findings. Following our research, we found that in the long-term phase of the study (one year), the participants who continued to use Isagenix products (including 1-2 fasting days per month) were more successful in maintaining their weight than the heart healthy diet group. Further research is needed to establish the reason for this, however possible explanations could be the convenience of using meal replacement shakes and being able to adapt this around their lifestyles, the nutrient profile of the products, or the calorie deficit of intermittent fasting, or a combination of a variety of factors.

We thank you for allowing us the opportunity to respond and provide further explanation around our products, systems and research.

Isagenix

In verordening 2016/1413 is vastgelegd waar maaltijdvervangende producten voor gewichtsbeheersing aan moeten voldoen om de volgende gezondheidsclaims te mogen gebruiken:

De vervanging van één van de dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot het behoud van het gewicht na gewichtsverlies.”

“De vervanging van twee dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot gewichtsverlies.”

Om die claims te mogen gebruiken, moeten de levensmiddelen aan de volgende voorschriften voldoen:

 1. Energie-inhoud
  De energie-inhoud moet minstens 200 kcal en mag hoogstens 250 kcal per maaltijd bedragen.
 2. Vetgehalte en samenstelling
  De aan vet ontleende energie mag ten hoogste 30% van de totale energie-inhoud van het product bedragen. De hoeveelheid linolzuur (in de vorm van glyceriden) moet minstens 1 g bedragen.
 3. Eiwitgehalte en samenstelling
  Het in het levensmiddel aanwezige eiwit moet minstens 25% en mag hoogstens 50 % van de totale energie-inhoud van het product bevatten.
 4. Vitamines en mineralen
  Het levensmiddel moet voorzien in minstens 30 % van de in bijlage XIII bij Verordening (EU) nr. 1169/2011 bepaalde hoeveelheden van de voedingswaardereferenties voor vitaminen en mineralen per maaltijd. Dit is niet van toepassing op fluoride, chroom, chloride en molybdeen. Het levensmiddel moet minstens 172,5 mg natrium per maaltijd bevatten. Het levensmiddel moet minstens 500 mg kalium per maaltijd bevatten.

Wat is Isagenix?

Isagenix is een Amerikaans bedrijf uit Arizona dat sinds 2002 via netwerkmarketing producten verkoopt op het gebied van gewichtsverlies, gewichtsbehoud, energie, prestatie, vitaliteit, essentiële oliën en persoonlijke verzorging. De eigenaars zijn Jim, Kathy en Erik Coover. In april 2018 hadden ze met hun bedrijf ongeveer 600.000 klanten over de hele wereld en een cumulatieve omzet van 6 miljard dollar [1]. Populaire producten zijn de maaltijdvervangende shakes (IsaLean Shakes), eiwitpoeders (IsaPro), repen (IsaLean Bar), wafels (Isagenix Snacks) en een cafeïne-/kruidendrankje (e-Shot). Sinds november 2017 is Isagenix ook op de Nederlandse markt actief met een selectie van hun totale assortiment. De verkoop vindt plaats via distributeurs (associates). Deze distributeurs hoeven geen voedingsachtergrond te hebben. Wel wordt van ze verwacht dat ze de producten zelf gebruiken [2]:

“Als je een integer bedrijf wilt opbouwen, begin je door de producten elke dag zelf te gebruiken. Wees een product van het product.”

Daarnaast is het de bedoeling dat je positief bent over de producten, je ervaringen deelt en de hulpmiddelen van Isagenix gebruikt om klanten en nieuwe distributeurs te werven en te behouden. Ze vatten het in hun “Bedrijfsboek” samen met:

 1. GEBRUIK DE PRODUCTEN
  Dit is waar het allemaal begint. Gebruik de producten om je eigen doelstellingen te realiseren.
 2. MAAK EEN LIJST
  Wie ken je, die van de Isagenix-producten kan profiteren?
 3. STIMULEER BELANGSTELLING
  Begin het gesprek – persoonlijk of via social media.
 4. WORD BETAALD VOOR HET VERTELLEN OVER ISAGENIX-PRODUCTEN
  Introduceer nieuwe klanten aan Isagenix en begin geld te verdienen.
 5. LEER ANDEREN HOE ZE BETAALD KUNNEN WORDEN DOOR TE VERTELLEN OVER ISAGENIX-PRODUCTEN
  Ontwikkel duurzame relaties. Leer hoe je een succesvolle groepsmeeting organiseert, zodat je anderen kunt trainen in het vertellen over Isagenix.

Wanneer je de producten verkoopt word je daarvoor beloond (bonussysteem):

“Sinds 2002 heeft Isagenix honderdduizenden mensen geholpen meer geld te verdienen. Duizenden mensen hebben meer dan US$ 100.000,- uitbetaald gekregen en nog eens honderden hebben meer dan US$ 1 miljoen ontvangen sinds ze lid zijn geworden − en dit is nog maar het begin!”

Er zijn in Nederland ook verschillende diëtisten die met producten van Isagenix werken. Dit kan echter wel schuren tegen de onafhankelijkheid van het voedingsadvies dat gegeven wordt.

Isagenix heeft in Nederland twee productlijnen: ‘Gewichtsbeheersing‘ en ‘Energie en prestatie‘. In dit artikel staat de productlijn ‘Gewichtsbeheersing‘ centraal, maar er zijn producten die in beide productlijnen terugkomen. Binnen de productlijnen zijn er 4 pakketten (systemen), bestaande uit verschillende producten. De genoemde prijzen in dit artikel zijn ‘customer-prijzen‘. Daarvoor is een lidmaatschapsaccount nodig. Retailprijzen zijn duurder en afhankelijk van het abonnement kunnen de prijzen lager zijn.

 • Prijslijst Isagenix-producten vanaf december 2018 (pdf).

Shake & Onderhoud Pakket

“Een ideaal pakket voor Shake Dagen en Detoxdagen met essentiële voedingsmiddelen ter ondersteuning van je gewichtshandhaving en algemene gezondheidsdoelstellingen.”

Bestaande uit:

 • 2 x 14 IsaLean Shakes
 • 2 x 946 ml Nourish for Life
 • 1 x 946 ml Ionix  Supreme

Basis Pakket voor gewichtsverlies

“Speciaal ontworpen om met gewichtsverlies te beginnen en je doelstellingen te realiseren met een uitgebalanceerde dagelijkse voeding.”

Bestaande uit:

 • 4 x 14 IsaLean Shakes
 • 2 x 946 ml Nourish for Life
 • 1 x 946 ml Ionix Supreme
 • 1 x 30 Thermo GX
 • 1 x 30 IsaMove
 • 1 x 30 Snacks

Premium Pakket voor Gewichtsverlies

“Het beste pakket voor succesvolle gewichtsbeheersing! Dit pakket omvat het Basis Pakket voor Gewichtsverlies en aanvullende producten ter ondersteuning van jouw doelstellingen en levensstijl. Ook bevat het allerlei items die je met familie en vrienden kunt delen.”

Bestaande uit:

 • 4 x 14 IsaLean Shakes
 • 2 x 946ml Nourish for Life
 • 2 x 946ml Ionix Supreme
 • 1 x 30 Isagenix Snacks
 • 1 x 30 Thermo GX
 • 1 x 30 IsaMove
 • 1 x 6 e-Shot
 • 1 x 10 IsaLean Bars
 • 1 x 30 IsaDelight
 • 1 x IsaBlender
 • 1 x IsaShaker

Shake & Shot Pakket

“Een fundamenteel pakket met essentiële voedingsmiddelen ter ondersteuning van je energie- en prestatiedoelstellingen.”

Bestaande uit:

 • 2 x 14 IsaLean Shakes
 • 5 x 6 e-Shot

Basis Pakket voor Energie en Prestatie

“Het Basis Pakket voor Energie en Prestatie levert voedingsondersteuning voor jouw actieve levensstijl. Wei-eiwitten dragen bij aan een versterking van de spiermassa, terwijl plantaardige cafeïne je helpt alert te blijven wanneer je dat het hardste nodig hebt.”

Bestaande uit:

 • 2 x 14 IsaLean Shakes
 • 1 x 946ml Ionix Supreme
 • 2x 6 e-Shot
 • 1 x 24 AMPED Hydrate
 • 2 x 30 IsaPro
 • 1 x 10 IsaLean Bars
 • 1 x 946ml Nourish for Life
 • 1x IsaShaker Bottle

Opmerkingen

 • De tekst suggereert dat er ook dierlijk cafeïne is, maar dat is niet zo.
 • De gezondheidsclaim dat cafeïne helpt alert te blijven is toegestaan [3]. Voorwaarde is wel dat in het voedingsmiddel ten minste 75 mg cafeïne zit. In een portie e-Shot, waar waarschijnlijk op gedoeld wordt, zit 80 mg cafeïne.
 • De gezondheidsclaim dat whey-eiwitten bijdragen aan een versterking van de spiermassa is niet toegestaan [4]:

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has not been established between the consumption of whey protein and growth or maintenance of muscle mass over and above the well established role of protein on the claimed effect.”


Energie & Prestatie Premium Pakket

“Het pakket is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een uitgebalanceerde voeding, die hun fitnessprestaties willen verbeteren en elke dag vol energie willen leven. Het pakket bevat het 30 daags Energie & Prestatiesysteem en aanvullende producten ter ondersteuning van je doelstellingen en levensstijl. Ook zit er van alles in het pakket dat je met je familie en vrienden kunt delen.‣”

Bestaande uit:

 • 6 x 6 e-Shot
 • 4 x 14 IsaLean Shakes
 • 2 x 946 ml Nourish for Life
 • 1 x 946ml Ionix Supreme
 • 2 x 30 IsaPro
 • 2 x 10 IsaLean Bars
 • 1 x 10 Whey Thins
 • 1 x IsaBlender
 • 1 x IsaShaker
 • 1 x event coupon
 • 1 x gratis lidmaatschap voor een jaar
 • 1 x gratis lidmaatschap voor een jaar

Het basisconcept van het Isagenix gewichtsbeheersingssysteem

Het basisconcept van het Isagenix gewichtsbeheersingssysteem is om zes dagen in de week een energiebeperkte voeding te gebruiken. Daarin worden één tot twee hoofdmaaltijden (afhankelijk van je doel) vervangen door IsaLean Shakes (240 kcal, 24 gram eiwit per portie). De derde hoofdmaaltijd bestaat uit een normale gezonde maaltijd van 400-600 kcal met 20-40 gram eiwitten [5]. In totaal zouden de drie hoofdmaaltijden dus 880-1.080 kcal en 60-120 gram eiwitten moeten leveren. Wanneer daaraan gehouden wordt is het niet verwonderlijk dat gewichtsverlies zal optreden. Daarin is isagenix niet uniek. Studies laten ook zien dat het gebruik van maaltijdvervangende producten na 3 en 12 maanden effectiever is dan reguliere energiebeperking. De grootte van het verschil is afhankelijk van de mate van begeleiding die beide groepen kregen [6, 7]. Op de lange termijn is het verschil echter klein [7]:

“The results of the present study suggest that all other things being equal, incorporating meal replacement products into such behavioural weight loss programmes enhances their effect (reflected in the MR diet + support versus diet + support comparison), with a 2.22 kg greater weight loss at 1 year in the MR group. “

“The key finding of this review is that participants assigned to a MR diet compared with a diet only approach (akin to a self‐directed weight loss attempt) lose an additional 1.44 kg at 1 year, and this difference appears to be maintained up to 4 years.”

Een plausibele verklaring voor de betere effectiviteit is dat je er relatief eenvoudig  een energiebeperkt dieet mee kunt volhouden [7]:

“The greater weight loss observed in programmes incorporating MR suggests that this approach makes it easier to adhere to a reduced energy diet. However, there has been little detailed study of eating behaviours. It is possible that these fixed‐energy, portion‐controlled, or prepacked foods contain less energy than most self‐selected meals and snacks, or that the structure and external control associated with their use facilitate adherence.”

De zevende dag in de week is een vastendag, of zoals Isagenix het noemt een Detoxdag [8]:

“Een Detoxdag is een door voedingsstoffen ondersteunde vastendag die de ontgiftingssystemen van je lichaam voedt en verkwikt.”

Het inlassen van een vastendag is een vorm van intermittent fasting en behoort tot het basisconcept. Normaal worden bij intermittent fasting vastendagen afgewisseld met dagen waarop zoals gebruikelijk gegeten mag worden. Daardoor is het voor sommige makkelijker vol te houden. Bij Isagenix worden de vastendagen echter afgewisseld met dagen waarop ook al minder dan gebruikelijk wordt gegeten. Dat brengt de gemiddelde wekelijkse calorie-inname nog verder naar beneden.

Studies laten zien dat de effectiviteit van intermittent fasting op gewichtsverlies en cardiometabole risicofactoren vergelijkbaar is met die van reguliere energiebeperking [9, 10]. Enkele dierstudies laten wel een gunstig effect zien van vasten op levensduur en kanker, maar onduidelijk is of dit a) door het vasten komt of door energiebeperking en gewichtsverlies en b) ook bij mensen van toepassing is. Wat de aantoonbare meerwaarde is van een vastendag binnen een gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix  is onduidelijk, behalve dat de energie-inname er nog verder mee naar beneden gaat. Er is geen bewijs dat een vastendag het lichaam laat ontgiften (verwijdering van opgehoopte gifstoffen in het lichaam). Wel is het zo dat door gewichtsverlies bepaalde gifstoffen (POP’s) die zijn opgehoopt in het vetweefsel vrijkomen en aan de bloedbaan worden afgegeven. Vervolgens kunnen die gifstoffen op andere plaatsen in het lichaam terecht komen die daar gevoeliger voor zijn en daar mogelijk schade aanrichten [11]. De vraag is dan of een ontgiftende werking zoals geclaimd wordt wel gunstig is voor de gezondheid [11]:

“Following intensive weight loss, significant increases in POPs levels derived from the adipose tissues to the bloodstream could offset the beneficial effects of weight loss. In turn, the accumulation of POPs released in response to an intensive weight loss may impair energy metabolism and stimulate subsequent weight regain.”

We weten ook dat zowel intermittent fasting als energiebeperking (naast andere stressoren) autofagie stimuleren [12]. Dit is een normaal fysiologisch proces waarbij de cel beschadigde organellen, onnodige eiwitten en pathogene bacteriën opruimt. Het houdt de cellen als het ware gezond. We weten echter nog niet goed wat dit concreet betekend voor de gezondheid en of vasten daarin superieur is in vergelijking met reguliere caloriebeperking. Een vastendag biedt voor Isagenix wel de mogelijk om producten te adviseren die daarvoor geschikt zouden zijn. Hieronder een voorbeeld van hoe een Detoxdag volgens Isagenix ingevuld zou kunnen worden:

Voor het behoud van gewichtsverlies heeft Isagenix verschillende opties. Een belangrijk onderdeel blijft wel het vervangen van één tot twee hoofdmaaltijden door een IsaLean Shake, naast een gezonde reguliere hoofdmaaltijd van 400-600 kcal en het inlassen van vastendagen. Zolang je je daaraan houdt is gewichtsverlies en -behoud relatief eenvoudig te realiseren. Wanneer dat niet lukt heb je het gewichtsbeheersingssysteem niet goed gevolgd. Het gewichtsbeheersingssysteem leidt namelijk tot een negatieve energiebalans.

Een nadeel is dat er weinig aandacht wordt besteed aan het aanleren van gezond (eet)gedrag en alles wat daarbij komt kijken. Dit zal per distributeur verschillen, maar de invulling daarvan is niet vastgelegd in het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix. En dat zou eigenlijk een belangrijk onderdeel moeten vormen bij de behandeling van overgewicht en obesitas: ervoor zorgen dat de mensen zelf de kennis, vaardigheden en inzichten hebben om met gewone voeding hun gewicht onder controle te krijgen/houden. Hoe ga je bijvoorbeeld om met honger, eetbuien, voedselverleidingen, moeilijke momenten, tegenslagen, afname van de motivatie en terugval? Het lichaam verzet zich namelijk tegen gewichtsverlies en zet diverse mechanismen in werking die gewichtstoename stimuleren [13].

“Maintenance of body weight is regulated by the interaction of a number of processes, encompassing homoeostatic, environmental and behavioural factors. In homoeostatic regulation, the hypothalamus has a central role in integrating signals regarding food intake, energy balance and body weight, while an ‘obesogenic’ environment and behavioural patterns exert effects on the amount and type of food intake and physical activity. The roles of other environmental factors are also now being considered, including sleep debt and iatrogenic effects of medications, many of which warrant further investigation. Unfortunately, physiological adaptations to weight loss favour weight regain. These changes include perturbations in the levels of circulating appetite-related hormones and energy homoeostasis, in addition to alterations in nutrient metabolism and subjective appetite. To maintain weight loss, individuals must adhere to behaviours that counteract physiological adaptations and other factors favouring weight regain. It is difficult to overcome physiology with behaviour.” 

Bovenstaande factoren maken gewichtsbehoud na gewichtsverlies moeilijk. In theorie kun je natuurlijk shake- en vastendagen blijven inlassen, maar dat zal voor veel problemen niet de oplossing zijn. Mensen zijn geen machines die probleemloos opdrachten uitvoeren.

De distributeurs

Dat er beperkte aandacht is voor gezond (eet)gedrag, is aan één kant goed te begrijpen want distributeurs zijn daar (meestal) niet voor opgeleid, in tegenstelling tot diëtisten en gewichtsconsulenten. Het behoort ook niet tot een dienst dat binnen het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix is omschreven en vastgelegd. Isagenix heeft in een reactie op dit artikel ook aangegeven dat van distributeurs niet verwacht wordt dat ze “experts” zijn, maar meer een helpende hand. De vraag is of je dan voldoende gekwalificeerd bent om dergelijke producten te verkopen en mensen daarbij te begeleiden. Vanuit Isagenix is er ook een Nederlandstalige PowerPoint-presentatie voor opportunityvergaderingen. Eén slide daaruit is deze “Ons eten is veranderd“:

Het is lastig om te stellen dat er tegenwoordig acht keer minder vitamine A in sinaasappelszit dan vroeger omdat je de voedingswaarde van een sinaasappel van nu niet zo makkelijk kunt vergelijken met die van vroeger. Je hebt namelijk ook te maken met verschillen in analysemethode, bodemkwaliteit, bemesting, seizoen, klimaat, vochtgehalte, ras, opslag en versheid van het fruit. Daar zijn de analyses van vroeger en nu niet op gematched of gecorrigeerd waardoor je de voedingswaarde niet zo goed met elkaar kunt vergelijken. Wanneer je nu willekeurig de voedingswaarde van verschillende soorten sinaasappels analyseert zul je ook een grote variatie vinden. Bovendien zijn sinaasappels van nature een slechte bron van vitamine A (bèta-caroteen), waardoor de vergelijking niet relevant is. Het probleem tegenwoordig is ook niet zozeer de voedingswaarde van onze groenten en fruit die onvoldoende zou zijn, maar de lage consumptie ervan.

De referentie in de slide verwijst naar de website Scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/” en het “Britisch Food Journal”. Die verwijzingen zijn niet professioneel. Op de website staat:

“A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one.

Dat er tegenwoordig acht keer minder vitamine A in sinaasappels zit is dus niet op die studie in het ‘Britisch Food Journal’ gebaseerd, al wordt die waarschijnlijk wel bedoeld. Die studie gaat ook alleen over veranderingen van de hoeveelheid mineralen en niet van de hoeveelheid vitamines [14]. Een andere studie waarin de voedingswaarde van gewassen uit 1950 zijn vergeleken met die van 1999 laat geen significante daling van de hoeveelheid vitamine A zien [15]. Dit geeft aan dat distributeurs vanuit Isagenix onjuiste of in ieder geval ongenuanceerde en te stellige informatie krijgen aangereikt waarmee zowel de consument als de distributeur niet geholpen zijn. Integendeel. Het doel zou moeten zijn om de consument meer groente en fruit te laten eten en daar helpt deze slide niet bij. Het Voedingscentrum geeft wat dat betreft betere informatie [16]:

“Voor informatie over verschillen in de hoeveelheden voedingsstoffen in groente tussen vroeger en nu moeten we gebruik maken van voedingsmiddelentabellen. Vroeger werden andere meetmethodes gebruikt dan nu. Dat maakt vergelijken en duidelijke conclusies trekken erg lastig. Er zijn wel aanwijzingen dat sommige groenten minder mineralen bevatten dan voorheen, maar dat kan ook veroorzaakt worden door het verschil in meetmethodes.”

Een andere beperking van distributeurs is dat ze niks negatiefs over Isagenix mogen zeggen. In de ethische code staat namelijk [17]:

“ik zal niets negatiefs zeggen over Isagenix, Isagenixproducten, het Compensatieplan, het managementteam, de medewerkers, gelieerde ondernemingen, klanten, andere Associates of de wedstrijd, of hun producten, compensatieplannen, managementteams, medewerkers, gelieerde ondernemingen of zelfstandige distributeurs;”

Daarmee wordt de objectiviteit van een distributeur ingeperkt. De informatieverstrekkng mag alleen maar positief zijn. Een ander nadeel is dat er  niet gestuurd wordt om te voldoen aan de Richtlijnen goede voeding die door de Gezondheidsraad zijn opgeteld om het risico op de tien belangrijkste ziekten in Nederland (gemeten naar sterfte, verloren levensjaren en ziektelast) te verkleinen. Er worden weliswaar vitamines en mineralen aan de IsaLean Shakes toegevoegd, maar dat kan gezonde voeding niet vervangen.

Natuurlijk kunnen niet alle distributeurs over één kam geschoren worden. Het kennisniveau en de vaardigheden zullen sterk verschillen. Dat maakt het ook meteen problematisch. Ht is onwenselijk dat er geen minimale eisen aan distributeurs worden gesteld. Voor Isagenix is daarvan het voordeel dat nagenoeg iedereen distributeur kan worden.

De producten op de Nederlandse markt

De maaltijdvervangers en tussendoortjes die Isagenix aanbiedt zijn sterk bewerkt volgens de NOVA-classificatie [18]:

“The fourth NOVA group is of ultra-processed food and drink products. These are industrial formulations typically with five or more and usually many ingredients. Such ingredients often include those also used in processed foods, such as sugar, oils, fats, salt, anti-oxidants,stabilisers, and preservatives.”

“Substances only found in ultra-processed products include some directly extracted from foods, such as casein, lactose, whey, and gluten, and some derived from further processing of food constituents, such as hydrogenated or interesterified oils, hydrolysed proteins, soy protein isolate, maltodextrin, invert sugar and high fructose corn syrup. Classes of additive only found in ultra- processed products include dyes and other colours, colour stabilisers, flavours, flavour enhancers, non-sugar sweeteners, and processing aids such as carbonating, firming, bulking and anti-bulking, de -foaming, anti-caking and glazing agents, emulsifiers, sequestrants and humectants.”

De eiwitten en koolhydraten (en vitamines mineralen) worden er afzonderlijk aan toegevoegd. Bijvoorbeeld in de vorm van: suiker, isomalto-oligosachariden, fructose, groente- en fruitconcentraten, gedroogde melasse, gecondenseerd rietsuikersappoeder, kokospalmsuiker, tapiocazetmeel, bruine-rijstsiroop, volkorenrijstdrink poeder, erwteneiwit concentraat, bruine rijst eiwit concentraat, volle-melkpoeder, melkeiwit, wheypoeder en zonnebloemoliepoeder. Dat maakt de maaltijdvervangers tot ‘geknutselde‘ voedingsmiddelen en niet te vergelijken met ‘whole foods‘.

Afbeeldingen van de producten zijn afkomstig van de pdf “Pakket voor het leadership” en de pdfEnkele Feiten Over Producten‘. Beide zijn uitgegeven in 2018 door Isagenix Nederland en gratis te downloaden. Teksten zijn identiek aan die op de website Isagenix.com/nl-nl/ bij de individuele producten (d.d. 22 oktober 2019).

 • Ingrediënten: romige chocoladesmaak, romige vanille, romige aardbeien
 • Deze shakes vormen de basis van het Isagenix gewichtsbeheersingssysteem.
 • Er wordt aangegeven dat de shakes essentiële koolhydraten bevatten. Die bestaan echter niet en zitten er dus ook niet in.
 • De gezondheidsclaim dat eiwit bijdraagt aan een toename van de spiermassa is toegestaan [19]. Die gezondheidsclaim is echter al toegestaan wanneer minimaal 12% van de energie in het levensmiddel uit eiwitten bestaat. Die hoeveelheid is eenvoudig uit een normale, gevarieerde voeding te halen.
 • Zoals verplicht voor maaltijdvervangers ligt het aantal calorieën per portie tussen de 200-250 kcal en zijn er vitamines en mineralen aan toegevoegd. De hoeveelheid vitamines en mineralen ligt tussen de 30-50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook is verplicht dat het eiwitpercentage tussen 25-50 en% ligt en het vetpercentage op maximaal 30 en%. In de IsaLean Shakes is dat respectievelijk 40 en% en 22 en%.
 • De eiwitten worden geleverd door het ‘Myo-IsaLean Complex™‘. Dat is mix van whey-eiwitconcentraat (niet gedenatureerd), melk eiwitconcentraat (niet-gedenatureerd) en low-heat magere-melkpoeder. Er is ook een plantaardige variant met 250 kcal per shake (IsaLean Shake Plant Based). De eiwitten worden daar geleverd door het Phyto-IsaLean Complex. Dat is een mix van eiwitconcentraat van volkorenrijst en erwteneiwit-isolaat.
 • De vezel die aan de IsaLean Shakes is toegevoegd is psyllium. Studies laten niet zien dat suppletie met deze vezel (tot 10 gram/dag) een gunstig effect heeft op het lichaamsgewicht, de BMI en de middelomtrek [20].
 • Aan de IsaLean Shakes zijn spijsverteringsenzymen toegevoegd (lactase, cellulase, invertase, lipase). De vraag is waarom? De productinformatie uit Amerika geeft daar antwoord op. Daar schrijven ze:

“Active enzymes to help ease digestion.”

Met de Europese claimwetgeving mag die claim in Nederland niet gemaakt worden waardoor die waarschijnlijk is weggelaten. Bewijs dat suppletie met deze enzymen de spijsvertering verbetert is mager en specifiek. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde enzymen, met een voldoende hoge activiteit bepaalde darmklachten kunnen verlichten [21-28]. Dat zijn dus specifieke voorwaarden en indicaties, terwijl de IsaLean Shakes voor de algemene populatie zijn bedoeld. Er is geen bewijs dat deze enzymen in het algemeen de spijsvertering verbeteren wat tot voordelen zou leiden.

 • De prijs van een IsaLean Shake varieert, afhankelijk van het pakket, het abonnement en kortingen die gekregen kunnen worden. De losse prijs voor een ‘customer‘ is €3,23 per shake (€45,15 per doos met 14 shakes). Het is aan ieder voor zich om te bepalen of dit wel of niet duur is voor een zakje met poeder.

Het is aannemelijk dat IsaLean Shakes een bijdrage levert aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud wanneer die één of meerdere reguliere hoofdmaaltijd(en) vervangen.


 • Ingrediënten: Nourish for Life
 • De genoemde gezondheidsclaims voor de B-vitamines zijn allemaal toegestaan [29-34]. Dat heeft te maken met de essentiële rol die deze vitamines in die processen vervullen. Die gezondheidsclaims zijn echter al toegestaan wanneer er 15% van de referentie-inname in zit. Die hoeveelheid is eenvoudig uit een normale, gevarieerde voeding te halen. Eén portie Nourish for Life (59 ml) bevat 15% van de referentie-inname vitamines B3, B6 en B12.

Er is onvoldoende bewijs dat Nourish for Live een bijdrage levert of ondersteuning biedt aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: Ionix Supreme
 • De genoemde gezondheidsclaims voor de B-vitamines zijn allemaal toegestaan [29-34]. Dat heeft te maken met de essentiële rol die deze vitamines in die processen vervullen. Die gezondheidsclaims zijn echter al toegestaan wanneer er 15% van de referntie-inname in zit. Een dagdosering Ionix Supreme (2 x 30 ml) bevat 100% van de referentie-inname vitamines B1, B2, B3, B6, B12 en zink.
 • De top drie aan ingrediënten in Ionix Supreme is 1: water, 2: gedroogde melasse en 3: appelsap. De hoeveelheid suiker (8 gram/60 ml) is meer dan in reguliere frisdrank (6 gram/60 ml). Het aantal calorieën is klein omdat een portie slechts 60 ml is.
 • De meerwaarde van de overige ingrediënten (kruiden- en fruitextracten) is onduidelijk, mede doordat de hoeveelheden niet vermeld staan. Desondanks schrijft Isagenix in hun productcatalogus [35]:

“NO-NONSENSE INGREDIËNTNORMEN VAN ISAGENIX
Isagenix staat voor een optimale gezondheid. Wij leveren hoogwaardige ingrediënten die op wetenschappelijke basis zijn gedoseerd. Onze aanpak is op bewijs gebaseerd, zodat we zeker weten dat elk ingrediënt zuiver en gezondheidsbevorderend is.”

Er is geen bewijs dat Ionix Supreme een bijdrage levert of ondersteuning biedt aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: Thermo GX
 • De genoemde gezondheidsclaims voor vitamine B3 (niacine) en chroom zijn allemaal toegestaan [231, 36]. Dat heeft te maken met de essentiële rol die ze in die processen vervullen. Die gezondheidsclaims zijn echter al toegestaan wanneer er 15% van de referentie-inname in zit. Die hoeveelheid is eenvoudig uit een normale, gevarieerde voeding te halen. Eén dagdosering Thermo GX (2 capsules) bevat 63% van de referentie-inname chroom en 150 % van de aanbevolen dagdosering vitamine B3.
 • De effectiviteit van groene thee-extract op gewichtsverlies is twijfelachtig en op zijn best gering en waarschijnlijk niet klinisch relevant [37-39]. Als er al effecten worden gevonden, is dat met name wanneer het groene thee-extract ook cafeïne bevat. Het groene thee-extract in Thermo GX bevat echter geen cafeïne meer [40]:

“People often wonder if products with green tea or cocoa ingredients also contain caffeine. Most of the green tea extracts that are used in Isagenix products like Thermo GX have been decaffeinated, so this ingredient isn’t a significant source of caffeine.”

Daarom wordt ook aangeven dat Thermo GX geen stimulerende stoffen bevat. Cafeïne is namelijk een stimulerende stof. In studies lag de gebruikte dosering groene thee-catechines (waaronder EGCG) tussen de 140 en 1.200 mg, waarvan het merendeel een dosering had van tussen de 270 en 650 mg [39]. In één dagdosering e-Shot zit echter maar 106,5 mg groene thee-extract, waarvan het percentage en het soort groene thee-catechines onduidelijk is.

Er is onvoldoende bewijs dat Thermo GX een bijdrage levert of ondersteuning biedt aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: IsaMove
 • De genoemde gezondheidsclaims voor magnesium zijn allemaal toegestaan [41, 42]. Dat heeft te maken met de essentiële rol die dit mineraal in die processen vervult. Die gezondheidsclaims zijn echter al toegestaan wanneer er 15% van de referentie-inname in zit. Die hoeveelheid is eenvoudig uit een normale, gevarieerde voeding te halen. Een dagdosering IsaMove (2 capsules) bevat 107% van de referentie-inname magnesium. De vorm is het anorganische magnesiumoxide. De biobeschikbaarheid daarvan is lager dan organische vormen zoals magnesiumcitraat [43, 44].

Er is geen bewijs dat IsaMove een bijdrage levert of ondersteuning biedt aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: Isagenix snacks natuurlijke bosvruchtensmaak, chocoladesmaak
 • De genoemde gezondheidsclaims voor chroom zijn allemaal toegestaan [36]. Dat heeft te maken met de essentiële rol die dit mineraal in die processen vervult. Die gezondheidsclaims zijn echter al toegestaan wanneer er 15% van de referentie-inname in zit. Die hoeveelheid is eenvoudig uit een normale, gevarieerde voeding te halen.
 • De Isagenix kauwbare snacks zijn klein (zie afbeelding). Eén snack weegt 21,3 gram. Ter vergelijking weegt een mandarijn ca. 60 gram.
 • Een portie Isagenix snacks (2 stuks) bevat 30 kcal en 30% (12 mcg) van de referentie-inname chroom. Op vastendagen wordt geadviseerd om twee tot drie porties te nemen (4-6 stuks).

De aanbevlen dagdosering Isagenix snacks bevat (door de kleine portie) maar weinig calorieën voor een snack en kan (afhankelijk van het verdere voedingspatroon) een bijdrage leveren aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: e-Shot
 • De tekst suggereert dat er ook dierlijk cafeïne is, maar dat is niet zo.
 • Een dagdosering e-Shot (60 ml) bevat 80 mg cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als in 125 ml filterkoffie. Studies laten zien dat cafeïne tot gewichts- en vetverlies kan leiden en de duurprestaties kan verbeteren [45, 46]. De gebruikte doseringen liggen meestal (aanmerkelijk) hoger dan in een dagdosering e-Shot (60-4.000 mg/dag) [45]. Het effect neemt overigens af naarmate de gebruikelijke dagelijkse cafeïne-inname hoger is.
 • Voor het verbeteren van de duurprestaties wordt een effectieve dosering gevonden van 3-6 mg/kg lichaamsgewicht [46]. Dat betekent ten minste 180 mg voor iemand van 60 kg. Een flesje e-Shot haalt dat niet. De gezondheidsclaim dat cafeïne de duurprestaties verbetert is daarom ook toegestaan op voorwaarde dat de inname een uur voor de inspanning ten minste 3 mg/kg lichaamsgewicht is [47]:

“On the basis of the data presented, the Panel concludes that a cause and effect relationship has been established between the consumption of caffeine and an increase in endurance performance. The Panel considers that in order to obtain the claimed effect, caffeine should be consumed at doses of 3 mg/kg body weight one hour prior to exercise. The target population is adults performing endurance exercise.”

 • De meerwaarde van de overige ingrediënten is onduidelijk, mede doordat de hoeveelheden niet vermeld staan. Zo is er nauwelijks onderzoek gedaan bij mensen naar de effecten van Siberische ginseng, yerba mate,  schisandra (Schisandra chinensis), meidoorn (Crataegus laevigata), lijsterbes (Sorbus aucuparia) en maral-wortel (Rhaponticum carthamoides) op gewichtsregulatie, vermoeidheid of energielevel [48-52]. Desondanks schrijft Isagenix in hun productcatalogus [35]:

“NO-NONSENSE INGREDIËNTNORMEN VAN ISAGENIX
Isagenix staat voor een optimale gezondheid. Wij leveren hoogwaardige ingrediënten die op wetenschappelijke basis zijn gedoseerd. Onze aanpak is op bewijs gebaseerd, zodat we zeker weten dat elk ingrediënt zuiver en gezondheidsbevorderend is.”

In één kleine studie uit 2017 werd gevonden dat capsules met yerba mate (na een fietsinspanning van 30 minuten) de honger verminderde vergeleken met placebo [53]. De dosering daar was echter 2 gram, terwijl in een dagdosering e-Shot maar 150 mg zit.

 • Er is een studie naar e-Shot geregistreerd die in september 2015 gestart is en in december 2016 is afgerond [54]. In die studie is er gekeken naar het effect van e-Shot op humeur, cognitief functioneren, bloeddruk, hartslag, cortisol en de fijne motoriek vergeleken met placebo (3 mg cafeïne). De resultaten zijn echter nog steeds niet gepubliceerd.

Er is onvoldoende bewijs dat e-Shot een bijdrage levert of ondersteuning biedt aan gewichtsverlies en/of gewichtsbehoud. Voor het verdrijven van vermoeidheid zal het effect even groot zijn als dat van een goede kop koffie.


 • Ingrediënten: IsaLean bar
 • Een bar (65 gram) levert 260 kcal. Dat maakt de reep niet tot een tussendoortje met een lage energiedichtheid. Een Mars-reep (50 gram) levert bijvoorbeeld 225 kcal, maar bevat wel een stuk minder eiwitten (4,5 gram).
 • Isagenix gebruikt vaker de benaming “essentiële koolhydraten“, maar die bestaan niet. In tegenstelling tot essentiële vetzuren en essentiële aminozuren zijn er geen essentiële koolhydraten.

De aanbevolen dagdosering IsaLean Bar kan (afhankelijk van het verdere voedingspatroon) een bijdrage leveren aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


De aanbevolen dagdosering IsaLight bevat (door de kleine portie) weinig calorieën voor een tussendoortje en kan (afhankelijk van het verdere voedingspatroon) een bijdrage leveren aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: Whey Thins, Harvest Thins
 • Bij de ontwikkeling van deze snacks lijkt de aanwezigheid van voldoende eiwitten een belangrijke rol te hebben gespeeld. Naast eiwitten en koolhydraten is de voedingswaarde namelijk gering. Er zijn dan ook betere alternatieven. Een portie van deze snacks bevat bijvoorbeeld ongeveer evenveel energie en eiwitten als een salade met 50 gram kipfilet of een klein schaaltje magere kwark (100 gram) of 2 kleine kippeneieren (100 gram) [55]. De voedingswaarde van deze alternatieve voedingsmiddelen is hoger. Daarnaast weegt een portie Whey Thins en Harvest Thins maar 25 gram wat waarschijnlijk een minder sterk en langdurig effect heeft op het verzadigingsgevoel.

Whey Thins of Harvest Thins kunnen (afhankelijk van het verdere voedingspatroon) een bijdrage leveren aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud.


 • Ingrediënten: IsaPro
 • De gezondheidsclaim dat eiwit een bijdrage levert aan de versterking en het onderhoud van de spiermassa is toegestaan [19]. Die gezondheidsclaim is echter al toegestaan wanneer minimaal 12% van de energie in het levensmiddel uit eiwitten bestaat. Die hoeveelheid is eenvoudig uit een normale, gevarieerde voeding te halen.
 • De vraag is wat Isagenic precies bedoelt met niet-gedenatureerde eiwitten en waaruit dat blijkt. Is dan 100% van de whey-eiwitten niet gedenatureerd? Bij denaturatie van een eiwit verandert de primaire, secundaire, tertiaire en/of quarternaire structuur. Onder andere hitte stimuleert het denatureren van een eiwit. In verband met voedselveiligheid krijgt rauwe melk een thermische behandeling waardoor potentieel pathogene bacteriën worden gedood. Enige vorm van denaturatie lijkt daardoor niet te voorkomen. Daarnaast is het de vraag wat het voordeel ervan is ten opzichte van de gebruikelijke whey-eiwitsupplementen die niet als niet-gedenatureerd worden aangeprezen.
 • Eiwitten hebben een goed imago in relatie tot a) gewichtsverlies, b) behoud van gewichtsverlies, c) verzadiging, d) beperken van verlies van vetvrije massa tijdens gewichtsverlies e) energieverbruik en f) het opbouwen van spiermassa in combinatie met krachttraining. Daar is ook onderbouwing voor [56-61]. IsaPro is echter ‘gewoon‘ een whey-eiwitsupplement dat niet effectiever zal zijn dan veel andere whey-eiwitten op de markt, (maar vaak wel duurder).

Er is voldoende bewijs dat IsPro een bijdrage kan leveren aan de versterking en het onderhoud van de spiermassa. Dit kan echter ook bereikt worden met normale eiwitrijke voedingsmiddelen en andere eiwitsupplementen.


 • Ingrediënten: AMPED Hydrate
 • In essentie is AMPED Hydrate niet veel meer dan een suikeroplossing met wat zout, vitamines en mineralen.
 • De gezondheidsclaim dat AMPED Hydrate een bijdrage levert aan het uithoudingsvermogen tijdens duurtraining is op deze manier niet toegestaan. Voorwaarde voor gebruik van de gezondheidsclaim is namelijk [62]:

“The Panel considers that in order to bear the claim a carbohydrate-electrolyte solution should contain 80-350 kcal/L from carbohydrates, and at least 75 % of the energy should be derived from carbohydrates which induce a high glycaemic response, such as glucose, glucose polymers and sucrose. In addition, these beverages should contain between 20 mmol/L (460 mg/L) and 50 mmol/L (1,150 mg/L) of sodium, and have an osmolality between 200-330 mOsm/kg water. The target population is active individuals performing endurance exercise.”

Er wordt niet vermeld met hoeveel water je het poeder moet aanmaken. In artikel 5 van de Claimsverordening staat [63]:

“Voedings- en gezondheidsclaims hebben betrekking op het levensmiddel dat gereed is voor consumptie overeenkomstig de aanwijzingen van de fabrikant.’

Bij het aanmaken van een portie AMPED Hydrate met 200-900 ml water bevat de drank echter voldoende koolhydraten en natrium om de gezondheidsclaim te mogen voeren. Precies hetzelfde geldt voor de gezondheidsclaim dat koolhydraten de opname van water tijdens het sporten verbeteren [62]. Het is wel aannemelijk dat in de praktijk binnen die hoeveelheden water gebleven wordt om de drank aan te maken.

Er is voldoende bewijs dat AMPED Hydrate een bijdrage kan leveren aan het uithoudingsvermogen en de opname van water tijdens het sporten, mits het wordt aangemaakt en opgedronken met 200-900 ml water.

Het wetenschappelijk onderzoek van Isagenix

Isagenix is trots op de wetenschap achter hun producten [64]:

“Producten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Vanaf het begin loopt Isagenix voorop met producten die gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten en nu laat Isagenix nog steeds zijn producten testen om na te gaan in welke mate ze bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Wij zijn partnerschappen aangegaan met gevestigde universiteiten en laboratoria die betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. Isagenix levert dus een bijdrage aan op bewijs gebaseerd voedingsonderzoek en levert een wetenschappelijke onderbouwing voor de Isagenix-systemen voor gezond gewichtsverlies en een gezonde levensstijl.”

Het is een groot pluspunt dat er onderzoek is gedaan naar producten en systemen van Isagenix [65-73]. Maar dat alleen zegt niet veel. Wat is de kwaliteit van die studies en hoe moeten die geïnterpreteerd worden? Bijvoorbeeld:

 • Waarmee is het product of systeem van Isagenix vergeleken? Hiermee kan gestuurd worden naar een gunstige uitkomst voor de Isagenix-producten of systemen. In een studie naar onder andere spierkracht is bijvoorbeeld een groep die IsaPro gebruikte en een eiwitinname had van 2 gram/kg lichaamsgewicht vergeleken met een groep met een eiwitinname van 1 gram/kg lichaamsgewicht.
 • Het aantal publicaties zegt niet veel wanneer je telkens iets anders onderzoekt. Het is niet zo dat je het aantal publicaties bij elkaar kunt optellen waardoor de bewijskracht groter wordt. Het reproduceren van de resultaten is ook belangrijk. Er is bijvoorbeeld maar één studie waarin gekeken is naar het langetermijneffect van het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix. En hierin hadden maar 24 deelnemers de studie afgerond, waarvan er tien het Isagenix gewichtsbeheersingssysteem volgden.
 • Is de studie-opzet vergelijkbaar met de praktijk? In de studies naar het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix kregen de deelnemers bijvoorbeeld regelmatige begeleiding van een diëtist. In de praktijk zal een dergelijke intensiteit van begeleiding ontbreken.

Studie: AMPED NOx

Aantal deelnemers: 45
Leeftijd: 18-40 jaar
Studieduur: 2 weken
Isagenix-product: AMPED NOx (niet in Nederland op de markt)

Publicatie

 • Sweazea KL, Johnston CS, Miller B, Gumpricht E. Nitrate-Rich Fruit and Vegetable Supplement Reduces Blood Pressure in Normotensive Healthy Young Males without Significantly Altering Flow-Mediated Vasodilation: A Randomized, Double-Blinded, Controlled Trial. J Nutr Metab. 2018 Sep 16;2018:1729653.

“Thus, the nitrate-rich FVS supplement increased plasma NO and reduced diastolic blood pressure in young normotensive men, but increased plasma NO was not associated with improvements in FMD, mood, or sleep.”

In deze studie is gekeken naar een verschil in serum nitraat/nitriet en cardiovasculaire risicofactoren (bloeddruk, FMD) tussen een supplement van Isagenix met 240-280 mg nitraat (AMPED NOx) en een placebo (pruimensap) bij deelnemers zonder hypertensie. Het ligt in de lijn der verwachting dat AMPED NOx het serum NOx verhoogd en de bloeddruk verlaagd. Hier werd overigens alleen een verlaging van de diastolische bloeddruk gevonden en niet van de systolische bloeddruk.


Studie: IsaPro

Aantal deelnemers: 57
Leeftijd: 25-55 jaar
Studieduur: 16 weken
Isagenix-producten: IsaPro, IsaLean Pro, IsaLean Bars, e-Shot, AMPED Hydrate, Ageless Essentials

Publicaties

 • Arciero PJ, Ives SJ, Norton C, Escudero D, Minicucci O, O’Brien G, Paul M, Ormsbee MJ, Miller V, Sheridan C, He F. Protein-Pacing and Multi-Component Exercise Training Improves Physical Performance Outcomes in Exercise-Trained Women: The PRISE 3 Study. Nutrients. 2016 Jun 1;8(6). pii: E332.

“These findings suggest that combined protein-pacing (P; 5–6 meals/day at 2.0 g/kg BW/day) diet and multi-component exercise (RISE) training (PRISE) enhances muscular endurance, strength, power, and cardiovascular health in exercise-trained, active women.”

 • Ives SJ, Norton C, Miller V, Minicucci O, Robinson J, O’Brien G, Escudero D, Paul M, Sheridan C, Curran K, Rose K, Robinson N, He F, Arciero PJ. Multi-modal exercise training and protein-pacing enhances physical performance adaptations independent of growth hormone and BDNF but may be dependent on IGF-1 in exercise-trained men. Growth Horm IGF Res. 2017 Feb;32:60-70.

“Exercise-trained men consuming a P diet combined with multi-component exercise training (PRISE) enhance muscular power, strength, aerobic performance, and flexibility which are not likely related to GH or BDNF but possibly to IGF-1 response.”

In deze studie aten beide groepen zes maaltijden per dag en volgde een trainingsprogramma met krachttraining, intervaltraining, duurtraining en stretchen. De ene groep gebruikte Isagenix-producten en had een eiwitinname van 2,0 gram/kg lichaamsgewicht en de controle groep gebruikte supplementen van een ander merk en had een eiwitinname van 1,0 gram/kg lichaamsgewicht. De gevonden verschillen zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan een verschil in eiwitinname.


Studie: Isagenesis

Aantal deelnemers: 43
Leeftijd: 25-45 jaar
Duur: 12 weken
Isagenix-product: IsaGenesis (niet op de Nederlandse markt)

Publicatie

 • Sweazea KL, Johnston CS, Knurick J, Bliss CD. Plant-Based Nutraceutical Increases Plasma Catalase Activity in Healthy Participants: A Small Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled, Proof of Concept Trial. J Diet Suppl. 2017 Mar 4;14(2):200-213.

“No significant effect of Product B was observed for anthropometric variables or markers of glucose and lipid regulation. Biomarkers of oxidative stress were likewise not altered following the 12-week intervention. Plasma catalase concentrations were significantly elevated following 12 weeks of Product B as compared to the control group (+6.1 vs. −10.3 nmol/min/mL, p = 0.038), whereas other measures of antioxidant capacity were not significantly different between the groups. Product B effectively augmented concentrations of the anti-aging antioxidant catalase in healthy adults.”

In deze studie is gekeken naar een verschil in antioxidantenstatus tussen een antioxidantensupplement van Isagenix (IsaGenesis) en een placebo. Het lag in de lijn der verwachting dat de antioxidantstatus dan zou toenemen, maar de meeste markers lieten geen verbetering van de antioxidantstatus zien (vitamine C, TAC, TBARS, SOD, gluthation, stikstofoxide, oxDNA/RNA, 8-isoprostanes), behalve catalase.


Studie: Gewichtsbeheersingsprogramma (gewichtsverlies en gewichtsbehoud)

Aantal deelnemers: 40
Leeftijd: 30-65 jaar
Studieduur: 64 weken (inclusief gewichtsverliesfase van 10 weken)
Isagenix-product: Onder andere IsaLean Shakes

Publicaties

 • Arciero PJ, Edmonds R, He F, Ward E, Gumpricht E, Mohr A, Ormsbee MJ, Astrup A. Protein-Pacing Caloric-Restriction Enhances Body Composition Similarly in Obese Men and Women during Weight Loss and Sustains Efficacy during Long-Term Weight Maintenance. Nutrients. 2016 Jul 30;8(8). pii: E476.

“Our results demonstrate P-CR enhances weight loss, body composition and biomarkers, and maintains these changes for 52-weeks compared to a traditional HH diet.”

 • Zuo L, He F, Tinsley GM, Pannell BK, Ward E, Arciero PJ. Comparison of High-Protein, Intermittent Fasting Low-Calorie Diet and Heart Healthy Diet for Vascular Health of the Obese. Front Physiol. 2016 Aug 29;7:350.

“Our results suggest that a high-protein, intermittent fasting and low-calorie diet is associated with similar reductions in BMI and blood lipids in obese men and women. This diet also demonstrated an advantage in minimizing weight regain as well as enhancing arterial compliance as compared to a heart healthy diet after 1 year.”

 • He F, Zuo L, Ward E, Arciero PJ. Serum Polychlorinated Biphenyls Increase and Oxidative Stress Decreases with a Protein-Pacing Caloric Restriction Diet in Obese Men and Women. Int J Environ Res Public Health. 2017 Jan 10;14(1). pii: E59.

“Our results support mobilization of stored PCBs as well as enhanced redox status following a 12-week P-CR WL diet. Additionally, a 52-week mP-CR WM diet demonstrated an advantage in preventing weight gain relapse accompanied by an increase in circulating PCBs compared to a traditional HH diet.”

In deze studie is gekeken naar het effect van:

  • Gewichtsverlies met Isagenix Shakes en vastendagen op serum PCB’s en oxidatieve stress (TBARS, TAC) (en verschil tussen mannen en vrouwen).
  • Gewichtsbehoud na gewichtsverlies op serum PCB’s en oxidatieve stress (Isagenix-groep versus Amerikaanse richtlijnen gezonde voeding).

Na gewichtsverlies waren het serum PCB’s en TAC gestegen en de TBARS gedaald. Dit is te verklaren door het gewichtsverlies en de toegevoegde antioxidanten aan de IsaLean Shakes. Na gewichtsbehoud namen in de Isagenix-groep alleen maar enkele individuele PCB’s sterker toe dan in de groep die een Amerikaanse richtlijn gezonde voeding volgde. Er was geen verschil tussen de groepen in totaal PCB’s en markers voor oxidatieve stress.


Studie: Gewichtsbeheersingssysteem (gewichtsverlies)

Aantal deelnemers: 54
Leeftijd: 35-65 jaar
Studieduur
: 10 weken
Isagenix-product: Onder andere IsaLean Shakes

Publicaties

 • Kroeger CM, Klempel MC, Bhutani S, Trepanowski JF, Tangney CC, Varady KA. Improvement in coronary heart disease risk factors during an intermittent fasting/calorie restriction regimen: Relationship to adipokine modulations. Nutr Metab (Lond). 2012 Oct 31;9(1):98.

“These findings suggest that IFCR with a liquid diet favorably modulates visceral fat and adipokines in a way that may confer protection against CHD.”

 • Klempel MC, Kroeger CM, Bhutani S, Trepanowski JF, Varady KA. Intermittent fasting combined with calorie restriction is effective for weight loss and cardio-protection in obese women. Nutr J. 2012 Nov 21;11:98.

“These findings suggest that IF combined with CR and liquid meals is an effective strategy to help obese women lose weight and lower CHD risk.”

Er zijn twee studies gedaan naar de effectiviteit van het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix [69-72]. Eén studie heeft gekeken naar gewichtsverlies op de korte termijn (2 weken gewichtsstabilisatie, daarna 8 weken gewichtsverlies) en een andere studie heeft gekeken naar gewichtsverlies op de korte termijn en het gewichtsbehoud ervan op de wat langere termijn (10 weken gewichtsverlies, daarna 52 weken gewichtsbehoud). Wat laten deze twee studies precies zien?

Studie 1: Gewichtsverlies op korte termijn

Voor deze studie zijn 54 vrouwen met obesitas (BMI gemiddeld 35 kg/m²), na een gewichtsstabilisatieperiode van 2 weken, voor acht weken in twee groepen verdeeld [69, 70]. De ene groep  (n=28) volgde zes dagen van de week een energiebeperkt dieet (-30 en%) met maaltijdvervangers in vloeibare vorm (IsaLean Shakes). De andere groep (n=26) volgde eveneens een energiebeperkt dieet (-30 en%), maar dan met normale gezonde maaltijden volgens de Amerikaanse TLC-richtlijnen (Therapeutic Lifestyle Changes) [70]. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het cholesterolgehalte te verlagen (50-60 en% koolhydraten, 35 en% gezonde vetten, 20-30 gram voedingsvezels). De zevende dag was een vastendag. De opzet was om de energie-inname in beide groepen gelijk te houden. De deelnemers in beide groepen bezochten wekelijks een diëtist voor adviezen om gezonde maaltijden samen te stellen.

Isagenix-dieet

 • Ontbijt: vloeibare maaltijdvervanger (Isalean Shake: 240 kcal)
 • Lunch: vloeibare maaltijdvervanger (Isalean Shake: 240 kcal)
 • Avondmaaltijd: in vaste vorm onder begeleiding van een diëtist (400-600 kcal)
 • Vastendag: water + 120 kcal uit fruitsap

Gezonde voeding (TLC-richtlijnen)

 • Ontbijt: vaste maaltijd onder begeleiding van een diëtist (240 kcal)
 • Lunch: vaste maaltijd onder begeleiding van een diëtist (240 kcal)
 • Avondmaaltijd: vaste maaltijd onder begeleiding van een diëtist (400-600 kcal)
 • Vastendag: water + fruitsap (120 kcal).

Resultaten

 • In de stabilisatieperiode bleef in beide groepen het lichaamsgewicht stabiel.
 • In de Isagenix-groep nam het lichaamsgewicht af met 3,9 kg en in de groep die de TLC-richtlijnen volgde met 2,5 kg. Dit was een significant verschil.
 • In beide groepen nam de middelomtrek af, maar in de Isagenix-groep meer.
 • Er was geen verschil in verandering van de vetmassa (totaal, visceraal en abdominaal) en vetvrije massa.
 • Tabel: Voedingsinname en lichamelijke activiteit (jpg)
 • Tabel: Lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling (jpg)

Opmerkingen

 • Aan de studie deden alleen vrouwen mee.
 • Het is makkelijker vloeibare maaltijdvervangers die aan huis worden afgeleverd te gebruiken (portie- en caloriecontrole), dan zelf maaltijden samen te moeten stellen en bereiden op basis van voedingsadviezen. Dat laten de resultaten voor therapietrouw ook zien. De therapietrouw in de Isagenix-groep was 92% tegenover 80% in de TLC-groep.
 • In tegenstelling tot wat de bedoeling was, was er wel een verschil in energie-inname tussen de twee groepen. De energie-inname in de Isagenix-groep was lager dan in de TLC-groep (1.255 versus 1.444 kcal/dag). Dat is te verklaren door een verschil in therapietrouw en is niet verrassend. De onderzoekers geven dat ook aan [70]:

“The greater weight loss by the IFCR-L intervention is most likely due to better dietary adherence. Analysis of food intake revealed a greater degree of energy restriction in the IFCR-L group (29%) compared to the IFCR-F group (22%) over the course of the trial. This greater overall restriction in the IFCR-L group, and hence better adherence, is not surprising as these subjects were given portion-controlled liquid meals for breakfast and lunch everyday.”

De onderzoekers geven het gebrek aan controle ook aan als één van de beperkingen [70]:

“An additional limitation of the study was that it did not carefully control for food intake by providing food-based meals to the intervention groups (i.e. dinner meal for the IFCR-L subjects, and 3 meals/d for the IFCR-F subjects). If meals were provided, a more precise measurement of energy restriction and dietary adherence could have been obtained.”

 • De energie-inname was in beide groepen hoger dan de bedoeling was. De bedoeling was dat beide groepen ongeveer 880-1.080 kcal/dag binnen zouden krijgen. Volgens de voedingsdagboeken die de deelnemers hadden ingevuld was dat 1.255 kcal/dag in de Isagenix-groep en 1.444 kcal/dag in de TLC-groep.
 • Wanneer je kijkt naar de inname van de macronutriënten in week tien, dan zie je dat die in de Isagenix-groep allemaal hoger waren dan in de TLC-groep. Dat kan niet kloppen wanneer de totale energie-inname juist 189 kcal lager was. Wanneer je de energetische waarde van de koolhydraten (4 kcal/gram), eiwitten (4 kcal/gram) en vetten (9 kcal/gram) bij elkaar optelt dan is de totale energie-inname ineens 306 kcal hoger (zie tabel). Daar is dus iets niet goed gegaan want dat verschil is te groot.
 • De eiwitinname in week tien was (als de data kloppen) hoger in de Isagenix-groep dan in de TLC-groep (84 versus 65 gram/dag).  Dat verschil is niet significant, maar komt overeen met een eiwitinname van respectievelijk 0,9 en 0,7 gram/kg lichaamsgewicht/dag. Studies laten zien dat voor gewichtsverlies een eiwitinname van 1,2-1,6 gram/kg lichaamsgewicht/dag gunstiger is [59].
 • In beide groepen was er geen goede controle op de voedselinname [70]:

“This study is limited in that it did not carefully control for food intake by providing food-based meals to the intervention groups, i.e. dinner meal for the IFCR-L group, and 3 meals/d for the IFCR-F group. Providing all the meals during the study would allow for a more precise assessment of dietary adherence.”

 • De voeding is in week 1, 3 en 10 door een diëtist nagevraagd met behulp van een telefonische 24-recall. De betrouwbaarheid daarvan is beperkt.
 • In deze studie kregen de deelnemers wekelijks begeleiding van een diëtist voor voedingsadvies. In de praktijk zal deze begeleiding veelal ontbreken.
 • De studie laat niet zien wat de meerwaarde is van een vastendag binnen het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix [70]:

“This study is limited in that it did not tease apart the effect of IF and CR on body weight and CHD risk. Thus, the independent contributions of the IF diet versus the CR diet on these various parameters, are not known. In order to answer these key questions, a future study should be performed that compares the effect of IF combined with CR, to that of IF alone, and CR alone.”

 • De studie is vooraf niet geregistreerd.
 • De studie is gefinancierd door Isagenix.
 • De hoofdonderzoeker (Krista Varady) is werkzaam bij Isagenix [70]:

“KAV has a consulting relationship with the sponsor of the research, lsagenix, LLC.
KAV designed the experiment and wrote the manuscript.”

Conclusie

Deze studie laat zien dat het gebruik van een energiebeperkt dieet met vloeibare maaltijdvervangers en een wekelijkse vastendag, op de korte termijn, tot een groter gewichtsverlies en een grotere afname van de middelomtrek leidt dan een energiebeperkt dieet met vastendagen maar dan volgens de Amerikaanse richtlijnen voor gezonde voeding voor het hart. Dit komt waarschijnlijk omdat het met vloeibare maaltijdvervangers en vastgelegde dieetregels makkelijker is om minder calorieën binnen te krijgen. Het gebruik van andere vloeibare maaltijdvervangers met evenveel calorieën zou waarschijnlijk vergelijkbare resultaten hebben opgeleverd.

Studie 2: Gewichtsverlies op korte termijn en het behoud ervan

Aan deze studie, die uit twee fasen bestond, hebben 40 deelnemers meegedaan [71, 72]. De eerste fase, die twaalf weken duurde, stond gedurende tien weken in het teken van gewichtsverlies. De eerste zes dagen van de week werd er een energiebeperkt dieet gevolgd (mannen 1.500 kcal/dag en vrouwen 1.200 kcal/dag) met vloeibare maaltijdvervangers (IsaLean Shakes). De laatste dag van de week bestond uit een vastendag. Iedere week kregen de deelnemers begeleiding van een diëtist. De tweede fase, die 52 weken duurde, stond in het teken van gewichtsbehoud. Na de eerste fase konden de deelnemers kiezen of ze verder gingen met a) Isagenix met twee maaltijdvervangers per dag en 1-2 vastendagen per maand, of b) normale gezonde voeding volgens de Amerikaanse TLC-richtlijnen (Therapeutic Lifestyle Changes) [74]. De TLC-richtlijnen zijn bedoeld om het cholesterolgehalte te verlagen (50-60 en% koolhydraten, 35 en% gezonde vetten, 20-30 gram voedingsvezels). Iedere maand kregen de deelnemers begeleiding van een diëtist.

Fase 1: Gewichtsverlies

Energiebeperkt dieet, 6 dagen/week

 • Ontbijt: vloeibare maaltijdvervanger (Isalean shake: 240 kcal)
 • Lunch: vloeibare maaltijdvervanger (Isalean shake: 240 kcal)
 • Middag: snack (diversen 150 kcal, alleen voor mannen)
 • Avondmaaltijd: in vaste vorm onder begeleiding van een diëtist (450-600 kcal voor respectievelijk vrouwen en mannen)
 • Avond: snack (IsaLean bar: 270 kcal)

Vastendag, 1 dag/week (vrouwen 350 kcal, mannen 450 kcal)

 • 1x eiwitrijke snack (100 en 200 kcal voor respectievelijk vrouwen en mannen)
 • 6x Antioxidant drank (Cleanse for Life: 120 kcal)
 • 3x eiwitrijke wafel (IsaGenix Snacks: 90 kcal)
 • 2x Ageless Essentials
 • 1x Ionix Supreme (20 kcal)

Fase 2: Gewichtsbehoud

Vrijwillige keuze uit:

 1. Een Amerikaanse richtlijn voor gezonde voeding voor het hart (TLC-richtlijnen).
 2. Tweemaal per dag vloeibare maaltijdvervangers (IsaLean shakes), 2-3 maaltijden per dag gewone vaste voeding en 1-2 keer per maand een vastendag. De voedselinname was ad libitum.

Resultaten: Fase 1

 • Het lichaamsgewicht, de (viscerale en abdominale) vetmassa en middelomtrek waren significant afgenomen.
 • De absolute vetvrije massa was ook afgenomen (-1,7 kg), maar nam toe wanneer het wordt uitgedrukt in percentage van het lichaamsgewicht. Dit is te verklaren door een afname van het lichaamsgewicht die gewoonlijk voor ca. 25% uit vetvrije massa bestaat.
 • Hoewel de eiwitinname procentueel verdubbelde, bleef de totale eiwitinname in grammen gelijk (ca. 0,9 gram/kg lichaamsgewicht/dag).
 • De ruststofwisseling, uitgedrukt in kcal/min, was afgenomen en uitgedrukt in kcal/kg lichaamsgewicht was die toegenomen. Dit is te verklaren door een afname van het lichaamsgewicht die gewoonlijk voor ca. 25% uit vetvrije massa bestaat.
 • Tabel: Voedingsinname – Fase 1 (jpg)
 • Tabel: Lichaamsgewicht en -compositie – Fase 1 (jpg)
 • Tabel: Metabolisme, lichamelijke activiteit en honger – Fase 1 (jpg)

Resultaten: Fase 2

 • Er waren geen verschillen in de inname van energie, koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels tussen de twee groepen. Wel was de natrium-inname lager in de Isagenix-groep dan in de TLC-groep.
 • Er waren geen verschillen in honger, verzadiging en eetlust tussen de twee groepen.
 • De deelnemers in de Isagenix-groep kwamen minder gewicht en (abdominale) vetmassa aan dan de TLC-groep.
 • Er was geen verschil in verandering van de absolute vetvrije massa. Uitgedrukt in percentage van het lichaamsgewicht was het behoud van de vetvrije massa wel beter in de Isagenix-groep.
 • Tabel: Lichaamsgewicht en -compositie – Fase 2 (jpg)
 • Tabel: Voedingsinname, honger en verzadiging – Fase 2 (jpg)
 • Tabel: Metabolisme, lichamelijke activiteit en honger – Fase 2 (jpg)

Opmerkingen

 • In Fase 1 was er geen controlegroep. Dat komt omdat de onderzoekers aanvankelijk alleen maar wilden weten of er een verschil was in effectiviteit tussen mannen en vrouwen (dat er niet was).
 • In Fase 1 en 2 was er intensieve monitoring en begeleiding [71]:

“To encourage compliance, all subjects had weekly meetings with a registered dietitian during WL and monthly meetings during WM to incorporate healthy eating strategies while adhering to the specifications of their dietary regimens. Additionally, all subjects were given detailed written/verbal instructions for each diet plan. Monitoring of the meal plans was performed through daily subject-researcher interaction (e.g., telephone conversations), two-day food diary analysis, weekly dietary intake journal inspections, distribution of weekly meal/supplement containers and return of empty packets and containers. The researchers held weekly meetings with all participants to verify compliance with the dietary meal plans, clarify dietary guidelines, and answer questions.”

De resultaten zijn daarom niet zomaar naar de praktijk te vertalen waar die mate van  monitoring en begeleiding ontbreekt [71]:

“Finally, the participants in this study benefited from weekly contact, which helped ensure compliance, but may also increase the risk of investigator bias. People adopting this diet regimen outside of a research study will not have such daily monitoring and so our results may not predict the weight loss and maintenance of standard users of this diet. In this case, further studies should evaluate the relative efficacy of free-living obese adults following a P-CR over longer intervention periods (>1 year) and compared to other dietary practices.”

 • Volgens de beschrijving zijn de eindresultaten van Fase 1 gebruikt als baselinegegevens voor Fase 2 [71]:

“At weeks 0, 12, and 64, all participants were tested between the hours of 6:00 a.m. and 9:00 a.m., after an overnight fast, and underwent body composition assessments (height, body weight, as well as regional and total body composition).”

We zien echter dat het lichaamsgewicht aan het einde van Fase 1 afwijkt van de baselinegegevens aan het begin van Fase 2. Het gemiddelde lichaamsgewicht aan het einde van Fase 1 was 98,7 kg (n=40). We zien echter dat de Isagenix-groep in Fase 2 met 92,1 kg begon (n=10) en de TLC-groep met 95,1 kg (n=14). Gemiddeld is dat een verschil van ruim 5 kg tussen einde Fase 1 en begin Fase 2. Een verklaring daarvoor is dat het lichaamsgewicht van de uitvallers (n=16) hoger was dan gemiddeld aan het einde van Fase 1. Dat kan komen doordat het deelnemers waren met a) een hoger lichaamsgewicht bij aanvang of b) een minder groot gewichtsverlies. Bovendien was er aan het begin van Fase 2 een verschil van 3 kg tussen beide groepen.

 • De studie-opzet met twee verschillende fasen zorgt ervoor dat de resultaten moeilijk met andere studies te vergelijken zijn. Dat maakt de resultaten lastig te interpreteren. De gunstige resultaten van de Isagenix-groep zijn namelijk afhankelijk van de resultaten van de TLC-groep. Doet de TLC-groep het slecht, dan is het voor de Isagenix-groep makkelijker om er gunstiger tegenaf te steken.
 • Er is geen studie die laat zien wat er gebeurt met het lichaamsgewicht wanneer na één jaar wordt gestopt met Isagenix. Die informatie is er wel voor een enigszins vergelijkbaar gewichtsbeheersingsprogramma van Modifast (OPTIFAST52) met een fase van gewichtsverlies en een fase van gewichtsbehoud [75]. Hieraan deden 301 deelnemers met obesitas mee. Ook hier trad na één jaar gewichtsverlies op. Daarna nam het lichaamsgewicht echter weer toe. Er zijn maar resultaten tot 3 jaar, maar het is aannemelijk dat deze gewichtstoename zich voortzet. En de resultaten na twee tot vijf jaar zijn eigenlijk het meest relevant. Niet zelden is het lichaamsgewicht dan namelijk hoger dan toen aan de afslankpoging begonnen werd. Dit wijst erop dat een structurele aanpak nodig is die iemand kan volhouden.

 • De vraag is hoe de ontwikkeling van het lichaamsgewicht verloopt wanneer gestopt wordt met Isagenix. Isagenix besteedt daar geen aandacht aan, maar voor de gebruiker is het wel een relevante vraag. Niet iedere gebruiker zal namelijk van plan zijn om levenslang Isagenix-producten te gebruiken om het lichaamsgewicht onder controle te houden.
 • In Fase 2 konden de deelnemers zelf kiezen welk dieet ze verder wilden volgen. Dat maakt de verdeling van de deelnemers niet meer at random, wat bias introduceert en de resultaten kan hebben beïnvloedt. Bij goede interventiestudies is het gebruikelijk om de deelnemers at random in groepen in te delen. In de publicatie staat niet waarom daar niet voor gekozen is. Mogelijk om het aantal uitvallers te beperken.
 • Na Fase 1 trokken deelnemers zich terug. Fase 2 is daardoor begonnen met 37 deelnemers, waarvan negentien in de Isagenix-groep. Tijdens Fase 2 zijn er dertien deelnemers uitgevallen, waarvan negen uit de Idagenix-groep. De meeste uitvallers zaten dus in de Isagenix-groep. Door het beperkte aantal deelnemers bij aanvang en het hoge uitvalpercentage bleven er uiteindelijk maar weinig deelnemers over waar de langetermijnresultaten op gebaseerd zijn. Namelijk slechts tien deelnemers uit de Isagenix-groep en veertien deelnemers uit de TLC-groep. Enige terughoudendheid met het presenteren van deze resltaten zou dan ook gepast zijn.
 • De deelnemers die Fase 2 voltooiden en waarvan de resultaten meegenomen zijn in de analyse waren het meest gemotiveerd, wat een vertekend beeld kan geven [71]:

“Participants who completed phase 2 are highly motivated and devoted to the study, and hence, are more motivated to comply with the study. Unfortunately, data for those who were lost to follow-up is not available since it was not collected and, therefore, potentially reduced the possibility of false positives.”

 • De eiwitinname aan het einde van Fase 2 was hoger in de Isagenix-groep dan in de groep die de Amerikaanse richtlijnen gezonde voeding volgde (117 versus 101 gram/dag). Dat verschil is niet significant, maar komt overeen met een eiwitinname van respectievelijk 1,3 en 1,0 gram/kg lichaamsgewicht/dag. Studies laten zien dat voor gewichtsverlies een eiwitinname van 1,2-1,6 gram/kg lichaamsgewicht/dag optimaal is [59].
 • Vloeibare maaltijdvervangers zijn effectief om op korte termijn gewicht te verliezen [76]. Dat geldt niet alleen voor Isagenix. Het probleem is echter om het gewichtsverlies op de langere termijn te behouden. Deze studie laat zien dat, ondanks de begeleiding, er terugval is wanneer na een periode van gewichtsverlies wordt overgestapt op een normale, gezonde voeding. Het blijven gebruiken van maaltijdvervangers (en het inlassen van vastendagen) is een optie om dat te voorkomen (zie figuur). Het verschil in toename van het lichaamsgewicht in Fase 2 is echter tegenstrijdig met de vergelijkbare energie-inname die gerapporteerd is (zie tabel).
 • Het is onbekend wat op de lange termijn de effecten op de gezondheid zijn van het gebruik van vloeibare maaltijdvervangers. Door het gebruik van maaltijdvervangers wordt het bijvoorbeeld lastig om aan de Richtlijnen goede voeding te voldoen. En die zijn juist opgesteld om het risico op de tien belangrijkste ziekten in Nederland (gemeten naar sterfte, verloren levensjaren en ziektelast) te verkleinen [77].
 • De studie laat niet zien wat de meerwaarde is van een vastendag binnen het gewichtsbeheersingssysteem van Isagenix.
 • De studie is vooraf geregistreerd (NCT02525419).
 • De studie is gefinancierd door Isagenix door middel van een onderzoeksbeurs aan het Skidmore College en aan hoofdonderzoeker Paul Arciero. Paul Arciero is met zijn onderzoeken nauw betrokken bij Isagenix. Hij zit sinds 2017 in de wetenschappelijke adviesraad van Isagenix [78] en promoot actief de producten van Isagenix. Twee andere auteurs (Emery Ward en Alex Mohr) die aan de studie hebben meegewerkt zijn/waren eveneens werkzaam bij Isagenix (E.G. and A.M. are employed by Isagenix International LLC) [71]:

E.G. and A.M. are employed by Isagenix International LLC.
E.G., A.M., assisted with manuscript preparation.”

Conclusie

Deze studie laat zien dat het gebruik van een energiebeperkt dieet met vloeibare maaltijdvervangers en een wekelijkse vastendag, op de langere termijn tot een groter gewichts- en vetverlies leidt  dan een energiebeperkt dieet volgens de Amerikaanse richtlijnen gezonde voeding voor het hart. Dit komt waarschijnlijk omdat het met vloeibare maaltijdvervangers en vastgelegde dieetregels makkelijker is om minder calorieën binnen te krijgen. Het gebruik van andere vloeibare maaltijdvervangers met evenveel calorieën zou waarschijnlijk vergelijkbare resultaten hebben opgeleverd.

 1. Newsroom.isagenix.com/isagenix-hits-6-billion-in-cumulative-global-sales/ Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 2. Isagenix1.com/nl-nl/opportunity/become-an-associate Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011; 9(4):2054. [29 pp.
 4. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to whey protein and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 425), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 1683), growth and maintenance of muscle mass (ID 418, 419, 423, 426, 427, 429, 4307), increase in lean body mass during energy restriction and resistance training (ID 421), reduction of body fat mass during energy restriction and resistance training (ID 420, 421), increase in muscle strength (ID 422, 429), increase in endurance capacity during the subsequent exercise bout after strenuous exercise (ID 428), skeletal muscle tissue repair (ID 428) and faster recovery from muscle fatigue after exercise (ID 423, 428, 431), pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1818. [28 pp.].
 5. Isagenixhealth.net/top-scientists-outline-reasons-to-eat-more-protein/ Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 6. Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI.Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 May;27(5):537-49.
 7. Astbury NM, Piernas C, Hartmann-Boyce J, Lapworth S, Aveyard P, Jebb SA. A systematic review and meta-analysis of the effectiveness of meal replacements for weight loss. Obes Rev. 2019 Apr;20(4):569-587.
 8. Isagenix1.com/nl-nl/resource-center/what-is-a-cleanse-day Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 9. Harris L, Hamilton S, Azevedo LB, Olajide J, De Brún C, Waller G, Whittaker V, Sharp T, Lean M, Hankey C, Ells L. Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults: a systematic review and meta-analysis. JBI Database System Rev Implement Rep. 2018 Feb;16(2):507-547.
 10. Cioffi I, Evangelista A, Ponzo V, Ciccone G, Soldati L, Santarpia L, Contaldo F, Pasanisi F, Ghigo E, Bo S. Intermittent versus continuous energy restriction on weight loss and cardiometabolic outcomes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Wendy Transl Med. 2018 Dec 24;16(1):371.
 11. Cheikh Rouhou M, Karelis AD, St-Pierre DH, Lamontagne L. Adverse effects of weight loss: Are persistent organic pollutants a potential culprit? Diabetes Metab. 2016 Sep;42(4):215-23.
 12. Bagherniya M, Butler AE, Barreto GE, Sahebkar A. The effect of fasting or calorie restriction on autophagy induction: A review of the literature. Ageing Res Rev. 2018 Nov;47:183-197.
 13. Greenway FL. Physiological adaptations to weight loss and factors favouring weight regain. Int J Obes (Lond). 2015 Aug;39(8):1188-96.
 14. Mayer AM. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables. British Food Journal 99/6 [1997] 207–211.
 15. Davis DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA food composition data for 43 garden crops, 1950 to 1999. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6):669-82.
 16. Voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/bevatten-groenten-tegenwoordig-minder-voedingsstoffen-dan-vroeger.aspx Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 17. CDN.isagenix.com/fos/4/4/C/%7B44CAF3CA-9D82-4061-B6F7-5FBBD0B0184B%7D.pdf Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 18. Worldnutritionjournal.org/index.php/wn/article/view/5/4 Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 19. Maclean PS, Bergouignan A, Cornier MA, Jackman MR. Biology’s response to dieting: the impetus for weight regain. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2011 Sep;301(3):R581-600.
 20. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to protein and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 414, 616, 730), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 414, 616, 730), maintenance of normal bone (ID 416) and growth or maintenance of muscle mass (ID 415, 417, 593, 594, 595, 715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1811. [24 pp.]
 21. Darooghegi Mofrad M, Mozaffari H, Mousavi SM, Sheikhi A, Milajerdi A. The effects of psyllium supplementation on body weight, body mass index and waist circumference in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019 Mar 18:1-14.
 22. Ianiro G, Pecere S, Giorgio V, Gasbarrini A, Cammarota G. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Curr Drug Metab. 2016;17(2):187-93.
 23. Ibba I, Gilli A, Boi MF, Usai P. Effects of exogenous lactase administration on hydrogen breath excretion and intestinal symptoms in patients presenting lactose malabsorption and intolerance. Biomed Res Int. 014;2014:680196.
 24. Tuck CJ, Taylor KM, Gibson PR, Barrett JS, Muir JG. Increasing Symptoms in Irritable Bowel Symptoms With Ingestion of Galacto-Oligosaccharides Are Mitigated by α-Galactosidase Treatment. Am J Gastroenterol. 2018 Jan;113(1):124-134.
 25. Levine B, Weisman S. Enzyme replacement as an effective treatment for the common symptoms of complex carbohydrate intolerance. Nutr Clin Care. 2004 Apr-Jun;7(2):75-81.
 26. Hillilä M, Färkkilä MA, Sipponen T, Rajala J, Koskenpato J. Does oral α-galactosidase relieve irritable bowel symptoms? Scand J Gastroenterol. 2016 Jan;51(1):16-21.
 27. Corazza GR, Benati G, Sorge M, Strocchi A, Calza G, Gasbarrini G. beta-Galactosidase from Aspergillus niger in adult lactose malabsorption: a double-blind crossover study. Aliment Pharmacol Ther. 1992 Feb;6(1):61-6.
 28. Ganiats TG, Norcross WA, Halverson AL, Burford PA, Palinkas LA. Does Beano prevent gas? A double-blind crossover study of oral alpha-galactosidase to treat dietary oligosaccharide intolerance. J Fam Pract. 1994 Nov;39(5):441-5.
 29. Montalto M, Nucera G, Santoro L, Curigliano V, Vastola M, Covino M, Cuoco L, Manna R, Gasbarrini A, Gasbarrini G. Effect of exogenous beta-galactosidase in patients with lactose malabsorption and intolerance: a crossover double-blind placebo-controlled study. Eur J Clin Nutr. 2005 Apr;59(4):489-93.
 30. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on substantiation of health claims related to thiamine and energy-yielding metabolism (ID 21, 24, 28), cardiac function (ID 20), function of the nervous system (ID 22, 27), maintenance of bone (ID 25), maintenance of teeth (ID 25), maintenance of hair (ID 25), maintenance of nails (ID 25), maintenance of skin (ID 25) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1222. [18 pp.].
 31. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to riboflavin (vitamin B2) and contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 29, 35, 36, 42), contribution to normal metabolism of iron (ID 30, 37), maintenance of normal skin and mucous membranes (ID 31,33), contribution to normal psychological functions (ID 32), maintenance of normal bone (ID 33), maintenance of normal teeth (ID 33), maintenance of normal hair (ID 33), maintenance of normal nails (ID 33), maintenance of normal vision (ID 39), maintenance of normal red blood cells (ID 40), reduction of tiredness and fatigue (ID 41), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 207), and maintenance of the normal function of the nervous system (ID 213) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1814. [28 pp.].
 32. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to niacin and reduction of tiredness and fatigue (ID 47), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 51), contribution to normal psychological functions (ID 55), maintenance of normal blood flow (ID 211), and maintenance of normal skin and mucous membranes (ID 4700) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1757 [17 pp.].
 33. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B6 and contribution to normal homocysteine metabolism (ID 73, 76, 199), maintenance of normal bone (ID 74), maintenance of normal teeth (ID 74), maintenance of normal hair (ID 74), maintenance of normal skin (ID 74), maintenance of normal nails (ID 74), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 75, 214), contribution to normal psychological functions (ID 77), reduction of tiredness and fatigue (ID 78), and contribution to normal cysteine synthesis (ID 4283) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1759. [24 pp.].
 34. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B6 and protein and glycogen metabolism (ID 65, 70, 71), function of the nervous system (ID 66), red blood cell formation (ID 67, 72, 186), function of the immune system (ID 68), regulation of hormonal activity (ID 69) and mental performance (ID 185) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1225 [20 pp.].
 35. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and red blood cell formation (ID 92, 101), cell division (ID 93), energy-yielding metabolism (ID 99, 190) and function of the immune system (ID 107) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9): 1223. [16 pp.].
 36. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to chromium and contribution to normal macronutrient metabolism (ID 260, 401, 4665, 4666, 4667), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 262, 4667), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 339, 4665, 4666), and reduction of tiredness and fatigue (ID 261) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1732. [23 pp.].
 37. Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61.
 38. Phung OJ, Baker WL, Matthews LJ, Lanosa M, Thorne A, Coleman CI. Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):73-81.
 39. Jurgens TM, Whelan AM, Killian L, Doucette S, Kirk S, Foy E. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Dec 12;12:CD008650.
 40. EU.isafyi.com/caffeine-isagenix-products Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 41. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and electrolyte balance (ID 238), energy-yielding metabolism (ID 240, 247, 248), neurotransmission and muscle contraction including heart muscle (ID 241, 242), cell division (ID 365), maintenance of bone (ID 239), maintenance of teeth (ID 239), blood coagulation (ID 357) and protein synthesis (ID 364) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1216. [20 pp.].
 42. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and “hormonal health” (ID 243), reduction of tiredness and fatigue (ID 244), contribution to normal psychological functions (ID 245, 246), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 342), maintenance of normal blood pressure (ID 344, 366, 379), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 351), maintenance of the normal function of the immune system (ID 352), maintenance of normal blood pressure during pregnancy (ID 367), resistance to mental stress (ID 375, 381), reduction of gastric acid levels (ID 376), maintenance of normal fat metabolism (ID 378) and maintenance of normal muscle contraction (ID 380, ID 3083) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1807. [35 pp.].
 43. Rylander R. Bioavailability of Magnesium Salts–A Review. J Pharm Nutr Sci. 2014;4:57–9.
 44. Kappeler D, Heimbeck I, Herpich C, Naue N, Höfler j, Timmer W, Michalke B. Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. Kappeler et al. BMC Nutrition (2017) 3:7.
 45. Tabrizi R, Saneei P, Lankarani KB, Akbari M, Kolahdooz F, Esmaillzadeh A, Nadi-Ravandi S, Mazoochi M, Asemi Z. The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Oct 18:1-9.
 46. Southward K, Rutherfurd-Markwick KJ, Ali A. The Effect of Acute Caffeine Ingestion on Endurance Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2018 Aug;48(8):1913-1928.
 47. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increase in physical performance during short-term high-intensity exercise (ID 737, 1486, 1489), increase in endurance performance (ID 737, 1486), increase in endurance capacity (ID 1488) and reduction in the rated perceived exertion/effort during exercise (ID 1488, 1490) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(4):2053. [24 pp.].
 48. Nowak A, Zakłos-Szyda M, Błasiak J, Nowak A, Zhang Z, Zhang B. Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives. Nutrients. 2019 Feb 4;11(2). pii: E333.
 49. Kokoska L, Janovska D. Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: a review. Phytochemistry. 2009 May;70(7):842-55.
 50. Gambero A, Ribeiro ML. The positive effects of yerba maté (Ilex paraguariensis) in obesity. Nutrients. 2015 Jan 22;7(2):730-50.
 51. Li Z, Ji GE. Ginseng and obesity. J Ginseng Res. 2018 Jan;42(1):1-8.
 52. Alkhatib A, Atcheson R. Yerba Maté (Ilex paraguariensis) Metabolic, Satiety, and Mood State Effects at Rest and during Prolonged Exercise. Nutrients. 2017 Aug 15;9(8). pii: E882.
 53. Productcatalogus Isagenix (pdf)
 54. Clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03850275?term=isagenix&rank=3 Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 55. NEVO-online.rivm.nl/ Geraadpleegd: 20 oktober 2019
 56. Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 2:S105-12.
 57. Wycherley TP, Moran LJ, Clifton PM, Noakes M, Brinkworth GD. Effects of energy-restricted high-protein, low-fat compared with standard-protein, low-fat diets: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1281-98.
 58. Kim JE, O’Connor LE, Sands LP, Slebodnik MB, Campbell WW. Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2016 Mar;74(3):210-24.
 59. Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD. The role of protein in weight loss and maintenance. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1320S-1329S.
 60. Wirunsawanya K, Upala S, Jaruvongvanich V, Sanguankeo A. Whey Protein Supplementation Improves Body Composition and Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Coll Nutr. 2018 Jan;37(1):60-70.
 61. Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, Schoenfeld BJ, Henselmans M, Helms E, Aragon AA, Devries MC, Banfield L, Krieger JW, Phillips SM. A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018 Mar;52(6):376-384.
 62. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to carbohydrate-electrolyte solutions and reduction in rated perceived exertion/effort during exercise (ID 460, 466, 467, 468), enhancement of water absorption during exercise (ID 314, 315, 316, 317, 319, 322, 325, 332, 408, 465, 473, 1168, 1574, 1593, 1618, 4302, 4309), and maintenance of endurance performance (ID 466, 469) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(6):2211. [29 pp.].
 63. VERORDENING (EG) Nr. 1924/2006 van het Europese parlement en de raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
 64. Isagenix.com/nl-nl/about-isagenix/no-compromise-products Geraadpleegd: 20 oktober 2019 (gebroken link)
 65. Sweazea KL, Johnston CS, Miller B, Gumpricht E. Nitrate-Rich Fruit and Vegetable Supplement Reduces Blood Pressure in Normotensive Healthy Young Males without Significantly Altering Flow-Mediated Vasodilation: A Randomized, Double-Blinded, Controlled Trial. J Nutr Metab. 2018 Sep 16;2018:1729653.
 66. Arciero PJ, Ives SJ, Norton C, Escudero D, Minicucci O, O’Brien G, Paul M, Ormsbee MJ, Miller V, Sheridan C, He F. Protein-Pacing and Multi-Component Exercise Training Improves Physical Performance Outcomes in Exercise-Trained Women: The PRISE 3 Study. Nutrients. 2016 Jun 1;8(6). pii: E332.
 67. Ives SJ, Norton C, Miller V, Minicucci O, Robinson J, O’Brien G, Escudero D, Paul M, Sheridan C, Curran K, Rose K, Robinson N, He F, Arciero PJ. Multi-modal exercise training and protein-pacing enhances physical performance adaptations independent of growth hormone and BDNF but may be dependent on IGF-1 in exercise-trained men. Growth Horm IGF Res. 2017 Feb;32:60-70.
 68. Sweazea KL, Johnston CS, Knurick J, Bliss CD. Plant-Based Nutraceutical Increases Plasma Catalase Activity in Healthy Participants: A Small Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled, Proof of Concept Trial. J Diet Suppl. 2017 Mar 4;14(2):200-213.
 69. Kroeger CM, Klempel MC, Bhutani S, Trepanowski JF, Tangney CC, Varady KA. Improvement in coronary heart disease risk factors during an intermittent fasting/calorie restriction regimen: Relationship to adipokine modulations. Nutr Metab (Lond). 2012 Oct 31;9(1):98.
 70. Klempel MC, Kroeger CM, Bhutani S, Trepanowski JF, Varady KA. Intermittent fasting combined with calorie restriction is effective for weight loss and cardio-protection in obese women. Nutr J. 2012 Nov 21;11:98.
 71. Arciero PJ, Edmonds R, He F, Ward E, Gumpricht E, Mohr A, Ormsbee MJ, Astrup A. Protein-Pacing Caloric-Restriction Enhances Body Composition Similarly in Obese Men and Women during Weight Loss and Sustains Efficacy during Long-Term Weight Maintenance. Nutrients. 2016 Jul 30;8(8). pii: E476
 72. Zuo L, He F, Tinsley GM, Pannell BK, Ward E, Arciero PJ. Comparison of High-Protein, Intermittent Fasting Low-Calorie Diet and Heart Healthy Diet for Vascular Health of the Obese. Front Physiol. 2016 Aug 29;7:350.
 73. He F, Zuo L, Ward E, Arciero PJ. Serum Polychlorinated Biphenyls Increase and Oxidative Stress Decreases with a Protein-Pacing Caloric Restriction Diet in Obese Men and Women. Int J Environ Res Public Health. 2017 Jan 10;14(1). pii: E59.
 74. National Institutes of Health (NIH). Your guide to lowering your cholesterol with TLC. NIH Publication No. 06–5235 December 2005.
 75. Bischoff SC, Damms-Machado A, Betz C, Herpertz S, Legenbauer T, Löw T, Wechsler JG, Bischoff G, Austel A, Ellrott T. Multicenter evaluation of an interdisciplinary 52-week weight loss program for obesity with regard to body weight, comorbidities and quality of life-a prospective study. Int J Obes (Lond) 2012;36:614–624.
 76. Leslie WS, Taylor R, Harris L, Lean MEJ. Weight losses with low-energy formula diets in obese patients with and without type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2017 Jun;41(6):997.
 77. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24.
 78. Isagenix1.com/nl-nl/about-isagenix/scientific-advisory-board  Geraadpleegd: 20 oktober 2019