Op Farmadiscount.be kun je supplementen in verschillende categorieën met elkaar vergelijken. Alleen de beste supplementen zouden daarvoor in aanmerking komen. Het doel ervan is om consumenten op een onafhankelijke manier te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes uit het grote aanbod van supplementen in België en Nederland. Maar welke supplementen komen daarvoor in aanmerking? En hoe wordt de effectiviteit beoordeeld? En zijn ze daadwerkelijk onafhankelijk?

Wat is Farmadiscount.be?

Farmadiscount.be is een website waarop supplementen in verschillende categorieën vergeleken kunnen worden. Zoals ze zelf schrijven [1]:

Ons vergelijkingsplatform geeft een overzicht van het volledige aanbod aan supplementen producten op de markt. U vindt hier supplementen zoals Vetverbranders, potentie middelen, lichaamsreinigers, zalfjes tegen acne en nog veel meer. die in België Nederland verkrijgbaar zijn. Er verschijnen voortdurend nieuwe productaanbiedingen op onze website. Naast het vergelijken van producten, bieden wij ook allerlei informatie en tools tips en trucs om het de consument makkelijker te maken.

Zo kunt u bijvoorbeeld de antwoorden op uw vragen vinden op onze blog en in onze FAQ. Door deze transparantie te bieden, willen we alle Belgen en Nederlanders helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen, zodat ze gemakkelijk geld kunnen besparen bij hun aankopen.”

De naam is wat misleidend omdat ‘farma‘ doet denken aan ‘farmacie‘, wat over geneesmiddelen gaat. Het platform is opgericht vanuit een idealistische gedachte. Namelijk om consumenten te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes uit het grote aanbod van supplementen in België en Nederland. De categorieën waarin voedingssupplementen beoordeeld en vergeleken worden zijn:

 • Anti-rimpelmiddelen
 • Anti-snurkmiddelen
 • Anti-stressmiddelen
 • Sportsupplementen
 • Vetverbranders
 • Erectiepillen
 • Lustopwekkende middelen

 • Haarvitamines
 • Wimperserums
 • Producten tegen acne
 • Crémes tegen striemen
 • Detoxkuren
 • Concentratiepillen

Er wordt gezegd dat ze onafhankelijk zijn en dat er alleen supplementen worden aanbevolen en vergeleken die effectief zijn en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ze zouden ook een overzicht geven van het volledig aanbod aan supplementen in de bovenstaande categorieën.

De 20 beste ‘vetverbranders

Zo werd er in een Facebookpost [2] verwezen naar de 20 beste ‘vetverbranders‘ [3]. Een aanlokkende, maar verwarrende benaming want er is een verschil tussen vetverbranding en vetverlies. Uiteindelijk gaat het om dat laatste: vetverlies. Bij een sterk koolhydraatbeperkte en vetrijke voeding zal de vetverbranding hoger zijn dan bij een isocalorische voeding met meer koolhydraten en minder vetten. Dat wil echter niet zeggen dat er ook sprake is van meer vetverlies [4, 5].

Het is overigens niet (goed) mogelijk om ‘vetverbranders‘ onderling te vergelijken op effectiviteit. Vaak bestaan ze uit meerdere ingrediënten die niet samen zijn onderzocht. En naar welke uitkomsten en na hoeveel tijd kijk je en welke weging pas je daarbij toe? Het is niet zo dat alle studies vergelijkbaar zijn, maar waar alleen een andere ‘vetverbrander‘ is gebruikt. Overigens bestaan de ‘vetverbranders‘ vaak uit ingrediënten waarvoor onvoldoende bewijs is dat ze tot vetverlies leiden.

Opvallend is verder dat de voordelen van de 20 ‘vetverbranders‘ letterlijk zijn overgenomen van de fabrikant (zie voorbeeld). Daar zitten overigens talloze gezondheidsclaims tussen die niet zijn toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan een koffie met MCT-olie waarover wordt gezegd (zie screenshot) [3]:

“Val af, zoveel je wilt! en doe alweer je favoriete spijkerbroek aan!”

Deze koffie is overigens een supplement dat ook wordt aanbevolen in de categorie ‘Detoxkuren‘, net zoals het supplement ‘Green Barley Plus‘ dat in beide categorieën wordt aanbevolen. Verder is er een categorie voor beste ‘afslankkoffie‘ en beste ‘vermageringskoffie‘ (zie screenshot). Wat het verschil is tussen afslanken en vermageren is echter onduidelijk. Het wordt waarschijnlijk gebruikt om zo meer supplementen onder de aandacht te brengen.

Affiliate marketing

Farmadiscount.be ontvangt commissie over de producten die via hun verkocht worden. Dit staat bekend als affiliate marketing [6].

“Affiliate marketing is een onlinemarketingkanaal waarbij een website (de publisher) producten van een adverteerder promoot via een hyperlink. Bijvoorbeeld een link in een blog naar een webshop waar je direct het boek waar de blog over gaat kan aanschaffen. Als je het slim aanpakt, kun je hier een leuke bijverdienste uit halen.”

Er is dus een vorm van samenwerking tussen Farmadiscount.be en de supplementen die ze vergelijken en aanbevelen. Volgens Farmadiscount.be om de hostingskosten, onderhoud van de website en de salarissen van de schrijvers en ontwikkelaars te betalen. Dat maakt ze echter niet onafhankelijk en het is onwaarschijnlijk dat er geen winstoogmerk is.

Verwijderde discussie op Facebook

De Facebookpost van Farmadiscount.be heeft geleid tot enkele vragen:

 • Hoe bepalen jullie welke supplementen vergeleken en beoordeeld worden?
 • Op basis van welke criteria wordt de effectiviteit beoordeeld?
 • Krijgen jullie commissie over de producten die via jullie verkocht worden?

Wat volgde was de onderstaande Facebookdiscussie die kort na mijn laatste reactie verwijderd is en waarna ik geblokt ben. De reactie van Farmadicount.be dat ik bij verdere vragen contact kan opnemen met het betreffende merk is verloren gegaan helaas. Via e-mail heb ik om een toelichting gevraagd en of ze mijn vragen via e-mail wilde beantwoorden. Daar is niet op gereageerd.

Conclusie

Farmadiscount.be is niet geschikt om supplementen binnen een bepaalde categorie op effectiviteit te vergelijken. De beoordeling, vergelijking en advisering van de supplementen is niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd, maar op basis van wat de betreffende fabrikant en reviews over de supplementen zeggen. Er worden ook alleen maar supplementen vergeleken waarover ze bij de verkoop ervan commissie ontvangen. Het is dus een website die gebruik maakt van affiliate marketing en daar niet transparant over is. De consument wordt met deze website niet ondersteund bij het maken van de juiste keuzes uit het grote aanbod van supplementen in België en Nederland.

Opmerking

Dit artikel heb ik voorafgaand aan publicatie aan Farmadiscount.be voorgelegd waarbij ze de gelegenheid kregen om erop te reageren.  Daar is niet op gereageerd.

 1. Farmadiscount.be/about/ Geraadpleegd: 4 maart 2023
 2. Facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0BLE7zpXofNKN5sA5zR9BSdY5FDstM2tWU4guiRYyWfYaGdM3PsXLGwqQmGzKrJzUl&id=100076050171163 Geraadpleegd: 4 maart 2023
 3. Farmadiscount.be/producten/vetverbranders/ Geraadpleegd: 4 maart 2023
 4. Hall KD, Bemis T, Brychta R, Chen KY, Courville A, Crayner EJ et al. Calorie for calorie, dietary fat restriction results in more body fat loss than carbohydrate restriction in people with obesity. Cell Metab 2015; 22: 427–436.
 5. Hall KD, Chen KY, Guo J, Lam YY, Leibel RL, Mayer LE et al. Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men. Am J Clin Nutr 2016; 104: 324–333.
 6. Kvk.nl/advies-en-informatie/marketing/affiliate-marketing-uitgelegd/ Geraadpleegd: 3 maart 2023