Evidence-based artikelen
Bloggers verspreiden onjuiste informatie over kunstmatige zoetstoffen
Van teveel eten word je dik. Een probleem is dat veel dingen lekker zijn, waardoor je makkelijk teveel eet. Een manier om minder calorieën binnen te krijgen is door te kiezen voor producten waarvan
Krijg je van melk broze botten?
Er is een voortdurende discussie over het effect van melk op de botgezondheid. Voorstanders zeggen dat melk een bijdrage levert aan sterke botten en zo osteoporose kan uitstellen of voorkomen. Tegenstanders zijn het daar niet
Feiten en fabels over volkoren
In Nederland eten we relatief veel graanproducten. Volwassen vrouwen [19-50 jaar) eten gemiddeld 179 gram per dag en mannen 250 gram [1]. Er is discussie of graanproducten wel gezond zijn. Iedereen is het er wel over eens dat
Voorlichtingsmodel: De Voedingscirkel van IJsland
Voor Voeding Magazine nr. 3 2016 schreef ik een artikel over de Voedingscirkel van IJsland, het voedingsvoorlichtingsmodel van IJsland. De Voedingscirkel van IJsland (pdf) "Het Voeding Magazine is het kwartaalmagazine van de Nederlandse Zuivel
Vochtbalans bij (duur)sporters
Voor Voeding Magazine nr. 3 2016 heb ik een artikel geschreven over de vochtbalans bij (duur)sporters. Vochtbalans bij (duur)sporters (pdf) "Het Voeding Magazine is het kwartaalmagazine van de Nederlandse Zuivel Organisatie met wetenschappelijke informatie over de
Is ‘oermelk’ gezonder?
In Nederland is A2-melk (oermelk) te koop van VecoZuivel. Dit is een melk met alleen A2-eiwitten en geen A1-eiwitten. Er wordt geclaimd dat deze melk beter te verteren is en daardoor geen buikklachten geeft dan
Een gezonde BMI maar toch ongezond?
Veel mensen gebruiken de weegschaal om te beoordelen of ze te zwaar zijn. Afslankpogingen hebben dan ook vaak als doel om het getal wat erop verschijnt naar beneden te krijgen. Ze willen immers X kg
Is brood een dikmaker?
Traditioneel eten de meeste mensen in Nederland brood. Is het niet als ontbijt, dan is het wel als lunch. Auteurs van populaire dieetboeken en ‘voedingsgoeroes’ zijn daar niet altijd voorstander van. Brood zou namelijk een
Bestaat suikerverslaving?
De media spelen een belangrijke rol bij de huidige verwarring over voeding. Wat is nu (on)gezond? Overal is tegenstrijdige informatie te horen en te lezen. Bijna geen enkele voedingsstof of voedingsmiddel blijft bespaard. Je weet
Voorlichtingsmodel: De ananas van Fiji
Voor Voeding Magazine nr. 2 2016 schreef ik een artikel over de Ananas van Fiji, het voedingsvoorlichtingsmodel van Fiji. De Ananas van Fiji (pdf) "Het Voeding Magazine is het kwartaalmagazine van de Nederlandse Zuivel