Onze verre voorouders aten ze regelmatig, maar de consumptie ervan in Nederland is laag. We hebben het over noten. Hoewel mensen wel weten dat ze gezond zijn, lijken ze te worden verdrongen door koek, snoep, chips, suikerrijke chocolade, die ook allemaal de plaats van tussendoortjes willen innemen. Tijd dus om serieuze aandacht te besteden aan noten!

 Inhoud

  • Kennismaking met noten
  • Bewaren van noten
  • Noten als vleesvervanger
  • Het Voedingscentrum over noten
  • Noten en de gezondheid
  • Noten-allergie
  • Samenvatting en boodschap
  • Referenties

 Kennismaking met noten

Noten zijn droge, eetbare zaadlobben in een vruchtwand die bij rijping opmerkelijk hard wordt. Als bescherming hebben noten een vliesje dat aan de zaadlobben vastkleeft en in dikte varieert. Het bevat antioxidanten, maar ook tanninen (polyfenolen) die zorgen voor een wrange smaak. Verschillende recepten geven dan ook aan om het vlies te verwijderen. Dit kan door ze kort in de oven te stoppen (pinda’s en hazelnoten) of wanneer het vlies dikker is door ze te koken in water (amandelen).

In het dagelijks leven worden ook de pinda’s onder de noten geschaard, terwijl het feitelijk peulvruchten zijn. De term ‘noot’ is in de culinaire wereld dan ook minder strikt, dan in de plantkunde.
Ten opzichte van peulvruchten en granen zijn er drie belangrijke verschillen: noten zijn meestal groter, bevatten meer vet en hebben nauwelijks verhitting nodig om ze te kunnen eten.