Er is een aantal mensen dat zegt gevoelig te zijn voor de kunstmatige zoetstof aspartaam. Na consumptie zouden ze op korte termijn last krijgen van hoofdpijn, depressieve klachten, vermoeidheid, dorst, stemmingswisselingen, etc. Hebben ze gelijk?

“Hoofdpijn/migraine en depressieve klachten zijn dan ook een van de meest genoemde bijwerkingen van aspartaam. Maar de lijst met overige mogelijke bijwerkingen is eindeloos lang. Ik noem hier de klachten die ik regelmatig tegenkom bij vrouwen in mijn praktijk: chronische vermoeidheid, versnelde hartslag, allergische reacties, artritis, dunner wordend haar, libidoverlies, gewrichtspijnen, spierkrampen, menstruatieproblemen, concentratieproblemen, gezichtsverlies, paniekaanvallen, pijn in de onderbuik, huiduitslag en aankomen in gewicht [1].”

Nieuwe studie

Onlangs is er een dubbelblinde cross-over studie gepubliceerd waarin gekeken is of dit werkelijk zo is [2]. Hierin werden 48 deelnemers, die van zichzelf zeiden gevoelig te zijn voor aspartaam, vergeleken met 48 deelnemers die zeiden dat ze dat niet waren. Na een vastende nachtrust van 8 uur kregen de deelnemers een reep met 100 mg aspartaam, of een reep zonder aspartaam. Na minimaal een week wisselde de deelnemers van reep. Binnen 24 uur werden vervolgens verschillende vragen gesteld en bloed- en urinemonsters afgenomen. Er werd gekeken naar:

Klachten

  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Warm gevoel
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Problemen met het zicht
  • Neusverstopping
  • Tintelingen
  • Opgeblazen gevoel, honger, dorst
  • Geluk
  • Gespannenheid

Biochemie

  • Insuline
  • Glucose
  • HOMA-IR (insuline-resistentie)
  • Cholesterol
  • LDL
  • HDL
  • Triglyceriden
  • GLP
  • GIP
  • CRP
  • Plasma tyrosine
  • Plasma fenylalanine
  • Tyrosine:fenylalanine verhouding
  • Methanol

Resultaten

De deelnemers die zeiden gevoelig te zijn voor aspartaam rapporteerden meer klachten, maar dit was ongeacht of ze de reep met of zonder aspartaam kregen te eten. Dit kwam met name naar voren bij de eerste ronde. De onderzoekers vonden geen bewijs dat aspartaam verantwoordelijk is voor acute klachten. Er lijkt dus sprake te zijn van een nocebo-effect (negatief verwachtingseffect).

Opmerkingen

  • De studie werd niet door de industrie gefinancierd.
  • In een smaaktest vooraf konden deelnemers geen verschil proeven tussen de reep met en de reep zonder aspartaam.
  • Niet alle vragen waren beantwoord.
  • Deelnemers die zeiden gevoelig te zijn voor aspartaam hadden een lager HDL en een hogere triglyceriden-spiegel bij aanvang.
  • De onderzoekers hadden moeite om aspartaam-gevoelige deelnemers te vinden, mogelijk door de angst bij die mensen om aspartaam binnen te krijgen. De deelnemers aan de studie zijn daarom niet representatief voor de gehele populatie mensen die zegt gevoelig te zijn voor aspartaam.
  • De hoeveelheid aspartaam was relatief klein, maar groter dan waarbij aspartaam-gevoelige mensen klachten zeggen te krijgen.
  • Een blikje light frisdrank bevat 50-125 mg aspartaam [3].

Referenties

  1. Energiekevrouwenacademie.nl/aspartaam-hoe-light-producten-je-zwaar-ziek-en-dik-maken/
  2. Sathyapalan T, Thatcher NJ, Hammersley R, Rigby AS, Pechlivanis A, Gooderham NJ, Holmes E, le Roux CW, Atkin SL, Courts F. Aspartame sensitivity? A double blind randomised crossover study. PLoS One. 2015 Mar 18;10(3):e0116212.
  3. Static.diabetesselfmanagement.com/pdfs/DSM0310_012.pdf (gebroken link)