Richtlijnen en rapporten
Gezondheidsraad (GR)
Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties
- Samenvatting Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties
- Kernadvies Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties
- Achtergronddocument Studies over relatie vitamine D-suppletie en preventie COVID-19 en andere acute luchtweginfecties
Voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen
- Samenvatting Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen
- Kernadvies Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen
- Achtergronddocument Werkwijze bij het opstellen van de voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen
- Health effects of food consumption and dietary patterns during pregnancy’ (Engelstalig)
- Achtergronddocument ‘Health effects of nutrient intake from supplements during pregnancy’ (Engelstalig)A
- Achtergronddocument ‘Health effects related to weight change during pregnancy’ (Engelstalig)
- Achtergronddocument Schadelijke effecten van stoffen en micro-organismen in de voeding tijdens de zwangerschap
- Achtergronddocument Beoordeling van vissoorten en dosering visvetzuursupplementen voor zwangere vrouwen
Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren
- Samenvatting Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren
- Kernadvies Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren
- Achtergronddocument Vaststelling en toepassing van gemiddelde behoefte of adequate inname bij volwassenen
- Achtergronddocument An evaluation of dietary reference values for vitamins and minerals for pregnant women
Beweegrichtlijnen 2017
- Samenvatting Beweegrichtlijnen 2017
- Kernadvies Beweegrichtlijnen 2017
- Achtergronddocument Werkwijze bij de evaluatie van de literatuur’
- Achtergronddocument Physical activity and risk of chronic diseases
- Achtergronddocument Sedentary behaviour and risk of chronic diseases
- Infographic Figuur 1 Beweegrichtlijnen 2017
Richtlijnen Goede Voeding 2015
- Werkwijze van de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015
- Aardappelen
- Alcohol -Alcoholhoudende dranken
- Alfa-linoleenzuur
- Dranken met toegevoegd suiker
- Eieren
- Eiwit
- Granen en graanproducten
- Groente en fruit
- Kalium
- Koffie
- Natrium
- Noten en zaden
- Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur
- Peulvruchten
- Thee
- Transvetzuren
- Uitwisseling van eiwit, vet en koolhydraten
- Verzadigde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde (n-6) vetzuren
- Verteerbare koolhydraten
- Vetten en oliën
- Vis
- Vitamine- en mineralensupplementen
- Vlees
- Voedingscholesterol
- Voedingspatronen
- Voedingsvezel
- Water
- Zuivel
Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D
Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten
Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine
Voedingscentrum Factsheets
Gezond eten en afvallen
- De Schijf van Vijf
- Fruit
- Groente
- Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten
- Sport en voeding
- Voedingskundige visie op afvaldiëten
Duurzaam
- Duurzamer eten
- Vegetarisch en veganistisch eten
- Bewaren van voedsel
- Voedselverspilling
- Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers
Omgeving
- Richtlijnen Gezondere Kantines
- Invloed van de fysieke omgeving op eetgedrag
- Invloed van de sociale omgeving op eetgedrag
- Invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen
Voeding voor speciale groepen
- Borstvoeding
- Ouderen en voeding
Vitamines en mineralen
- Factsheet Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen
- Suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen
Veilig
- E-nummers
- Bestrijdingsmiddelen en voeding
- Antibioticaresistentie en voeding
- Hygiëne en voedselinfecties
- Adviezen nitraat en nitraatrijke groente
- Cafeïne
- Acrylamide
Bereiden
- Bereiden van voedsel in het huishouden
Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010
Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland
Inzicht in de jodiuminname van kinderen en volwassenen in Nederland
De jodiuminname van de Nederlandse bevolking na verdere zoutverlaging in brood
Monitor Productsamenstelling voor zout, verzadigd vet en suiker : RIVM Herformuleringsmonitor 2014
Overzicht van Europese en nationale wetgeving voor kruidenpreparaten
Steviol glycosides in food : Exposure scenarios and health effect assessment
Voeding en ADHD : Eindrapportage en aanbevelingen voor vervolgonderzoek
Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)
Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)
European Food and Safety Authority (EFSA)
European Food and Safety Authority (EFSA)
Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs dl.1
Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs dl.2
Scientific Opinion on health benefits of seafood (fish and shellfish) consumption in relation to health risks associated with exposure to methylmercury
Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive
Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to calcium and potassium and maintenance of normal acid-base balance
Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to water
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for energy
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats
Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to vitamin C and increasing non haem iron absorption
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin A
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for biotin
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for niacin
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for pantothenic acid
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for folate
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C
Scientific Opinion on Dietary reference values for vitamin D
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for selenium
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for chromium
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for iodine
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fluoride
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium