header_whitepaper

Richtlijnen en rapporten

Gezondheidsraad (GR)

  • Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties

    • Samenvatting Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties
    • Kernadvies Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties
    • Achtergronddocument Studies over relatie vitamine D-suppletie en preventie COVID-19 en andere acute luchtweginfecties
  • Voedingsaanbevelingen-voor-zwangere-vrouwen

    • Samenvatting Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen
    • Kernadvies Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen
    • Achtergronddocument Werkwijze bij het opstellen van de voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen
    • Health effects of food consumption and dietary patterns during pregnancy’ (Engelstalig)
    • Achtergronddocument ‘Health effects of nutrient intake from supplements during pregnancy’ (Engelstalig)A
    • Achtergronddocument ‘Health effects related to weight change during pregnancy’ (Engelstalig)
    • Achtergronddocument Schadelijke effecten van stoffen en micro-organismen in de voeding tijdens de zwangerschap
    • Achtergronddocument Beoordeling van vissoorten en dosering visvetzuursupplementen voor zwangere vrouwen
  • Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren

    • Samenvatting Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren
    • Kernadvies Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren
    • Achtergronddocument Vaststelling en toepassing van gemiddelde behoefte of adequate inname bij volwassenen
    • Achtergronddocument An evaluation of dietary reference values for vitamins and minerals for pregnant women
  • Beweegrichtlijnen 2017

    • Samenvatting Beweegrichtlijnen 2017
    • Kernadvies Beweegrichtlijnen 2017
    • Achtergronddocument Werkwijze bij de evaluatie van de literatuur’
    • Achtergronddocument Physical activity and risk of chronic diseases
    • Achtergronddocument Sedentary behaviour and risk of chronic diseases
    • Infographic Figuur 1 Beweegrichtlijnen 2017
  • Richtlijnen Goede Voeding 2015

    • Werkwijze van de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015
    • Aardappelen
    • Alcohol -Alcoholhoudende dranken
    • Alfa-linoleenzuur
    • Dranken met toegevoegd suiker
    • Eieren
    • Eiwit
    • Granen en graanproducten
    • Groente en fruit
    • Kalium
    • Koffie
    • Natrium
    • Noten en zaden
    • Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur
    • Peulvruchten
    • Thee
    • Transvetzuren
    • Uitwisseling van eiwit, vet en koolhydraten
    • Verzadigde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde (n-6) vetzuren
    • Verteerbare koolhydraten
    • Vetten en oliën
    • Vis
    • Vitamine- en mineralensupplementen
    • Vlees
    • Voedingscholesterol
    • Voedingspatronen
    • Voedingsvezel
    • Water
    • Zuivel
  • Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D

  • Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten

  • Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine

Voedingscentrum Factsheets

Gezond eten en afvallen

  • De Schijf van Vijf
  • Fruit
  • Groente
  • Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten
  • Sport en voeding
  • Voedingskundige visie op afvaldiëten

Duurzaam

  • Duurzamer eten
  • Vegetarisch en veganistisch eten
  • Bewaren van voedsel
  • Voedselverspilling
  • Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers

Omgeving

  • Richtlijnen Gezondere Kantines
  • Invloed van de fysieke omgeving op eetgedrag
  • Invloed van de sociale omgeving op eetgedrag
  • Invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen

Voeding voor speciale groepen

  • Borstvoeding
  • Ouderen en voeding

Vitamines en mineralen

  • Factsheet Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen
  • Suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen

Veilig

  • E-nummers
  • Bestrijdingsmiddelen en voeding
  • Antibioticaresistentie en voeding
  • Hygiëne en voedselinfecties
  • Adviezen nitraat en nitraatrijke groente
  • Cafeïne
  • Acrylamide

Bereiden

  • Bereiden van voedsel in het huishouden

Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)

European Food and Safety Authority (EFSA)