Amino Alliance is een voedingssupplement dat gebaseerd is op Nobelprijswinnend onderzoek en waar een wetenschapper zijn naam aan heeft verbonden [1]. Het bestaat uit de aminozuren L-arginine pidolaat, L-lysine HCL, L-glutamine en het suiker isomaltulose. Op hun websites en op sociale media-kanalen maakten/maken ze verschillende gezondheids- en medische claims die niet toegestaan. Hoewel ze daarop zijn aangesproken, ze contact hebben opgenomen met de Keuringsraad en er een klacht tegen ze is ingediend bij de ‘Reclame Code Commissie‘ (RCC) blijven ze daarmee doorgaan. Inmiddels (7 augustus 2023) loopt er eennieuwe klacht bij de RCC tegen Amino Alliance.

Inleiding

Amino Alliance is een supplement dat bestaat uit de aminozuren L-arginine pidolaat, L-lysine HCL, L-glutamine en het suiker isomaltulose. Het is ontwikkeld door Diederik van Nederveen en zijn oom Arne van der Gen, emeritus hoogleraar organische chemie. Op 4 november 2022 (nu precies een half jaar geleden) heb ik een e-mail gestuurd naar Amino Alliance omdat ze gezondheids- en medische claims maakte die niet zijn toegestaan. Wat volgde was een moeizaam verlopend contact en er werden onvoldoende aanpassingen gemaakt, ondanks dat ze al snel contact hadden ogenomen met de Keuringsraad voor advies. Daardoor en omdat ik niet op de hoogte werd gehouden van het proces bij de Keuringsraad heb ik er eerder een artikel over geschreven [2] en heb ik op 10 maart 2023 een klacht ingediend bij de ‘Reclame Code Commissie‘ (RCC) (uitspraak volgt binnenkort). Amino Alliance had namelijk aangegeven dat ze van de Keuringsraad tot half februari 2023 de tijd kregen om aanpassingen door te voeren. Van Nederveen en Van der Gen hebben als reactie op mijn klacht in een e-mail officieel aangegeven de schriftelijke communicatie met mij te verbreken. Dat respecteer ik, vandaar dat dit artikel niet vooraf aan hen is voorgelegd.

Amino Alliance heeft alleen de website Amino-alliance.nl aan de Keuringsraad voorgelegd en gevraagd om teksten daarop te corrigeren. Het advies van de Keuringsraad was met name om aanzienlijke delen tekst te schrappen omdat die niet zijn toegestaan. Amino Alliance heeft in de klachtenprocedure tegen de RCC gezegd dat ze de geredigeerde tekst voor eind april 2023 integraal zouden doorvoeren. Teleurstellend is dat ze zich daar niet aan gehouden hebben, hoewel op Amino-alliance.nl en Besef.nl wel verschillende aanpassingen zijn uitgevoerd. De website Besef.nl is door de doorgevoerde aanpassingen geen probleem meer. Het kan dus wel.

Teleurstellend is ook dat nog in maart 2023 en daarna dezelfde en nieuwe gezondheids- en medische claims zijn gemaakt die niet zijn toegestaan. Je zou mogen verwachten dat het bedrijf daar na al die maanden en aangereikte informatie beter op zou letten. Claims die van Amino-alliance.nl verwijderd zijn omdat de keuringsraad had aangegeven dat die niet gemaakt mogen worden, werden bijvoorbeeld nog steeds op Facebook geplaatst. En ondanks dat de Keuringsraad had aangegeven dat in Amino Alliance geen ingrediënten zitten met goedgekeurde gezondheidsclaims, heeft Amino Alliance nieuwe gezondheidsclaims verzonnen. Wat de reden ervan is, ondanks alle informatie die ze is aangeraakt en kennis die ze inmiddels behoren te hebben is speculeren. Een dergelijke werkwijze is wel zorgwekkend vandaar de aandacht hiervoor.

Voorbeelden

Hieronder enkele voorbeelden van wat er vanaf maart 2023 nog steeds niet goed gaat.

Het nummer 1 Amino Supplement van Nederland

“Amino Alliance® Het nummer 1 Amino Supplement van Nederland” (zie screenshot, screenshot)

Dit is niet toegestaan [3]. Alleen wanneer het gaat om verkoopcijfers en dit onderbouwt kan worden, kan aangegeven worden dat het een ‘nummer 1‘ is. Later in dit aangepast in:

“HET Amino Supplement van NL” (zie screenshot)

De vraag is wat Amino Alliance daarmee wil zeggen en waar dat op gebaseerd is.

Medische claims die niet zijn toegestaan

“Met een unieke combinatie van essentiële aminozuren bevordert Amino Alliance een betere doorbloeding en kan het de gezondheid van het hart en de bloedvaten stimuleren.” (zie screenshot, screenshot)

Medische claims zijn per definitie niet toegestaan voor voedingssupplementen.

Beautyclaims die niet onderbouwd kunnen worden

Bij het gebruik van aminozuren in combinatie met Isomaltulose kunnen de volgende voordelen ontstaan;

  • Helpt gezonde en sterke nagels te behouden.
  • Behoud van een normale huid.
  • Draagt bij aan het onderhouden van gezond en sterk haar.” (zie screenshot)

Daarbij zorgt Amino Alliance voor een stralende huid en glanzend haar.” (zie video)

Deze beautyclaims zijn niet toegestaan omdat ze niet onderbouwd kunnen worden [4].

Gezondheids- en medische claims

Amino Alliance ondersteunt:

  • Beter slapen
  • Energielevel
  • Herstel na ziekte
  • Anti-aging” (zie screenshot)
  • Ondersteunt je immuunsysteem
  • Betere & diepere slaap
  • Cardiovasculaire gezondheid
  • Vergroot zelfvertrouwen
  • Positief voor actieve intimiteiten
  • Anti-verouderen” (zie screenshot, zie screenshot)

Amino Alliance bevordert je nachtrust, verstevigt je weerstand en ondersteunt hart- en bloedvaten.” (zie video)

Er zitten geen ingrediënten in Amino Alliance met goedgekeurde gezondheidsclaims. Medische claims zijn niet toegestaan voor voedingssupplementen.

Gezondheidsclaims op basis van eiwit

“Amino Alliance is een voedingssupplement dat aminozuren bevat die kunnen bijdragen aan het ondersteunen van spiergroei en herstel na inspanning.” (zie screenshot, screenshot)

Dit is niet toegestaan. Amino alliance bestaat uit slechts drie losse aminozuren en een suiker. Een eiwit is een macromolecuul dat bestaat uit lange ketens met twintig verschillende soorten aminozuren in een complexe structuur. Dat kunnen met gemak meer dan 100 aminozuren zijn die met elkaar verbonden zijn met een peptidebinding. Voor eiwitten zijn die gezondheidsclaims wel goedgekeurd [5].

Gezondheidsclaim op basis van calciumascorbaat (vitamine C)

Gezondheidsclaim voor onze toevoeging Calcium Ascorbaat

  • Van belang voor vorming van collageen
  • Bevordert de weerstand tijdens en na inspanning
  • Speelt een belangrijke rol voor het functioneren van het zenuwstelsel” (zie screenshot)

“Gezondheidsclaim voor onze toevoeging Calcium Ascorbaat

  • Activeert je natuurlijke energie
  • Helpt het immuunsysteem
  • Goed voor het concentratievermogen
  • Goed voor botten en kraakbeen” (zie, screenshot)

Dit is niet toegestaan. Calciumascorbaat is een verbinding van calcium (~10%) met vitamine C (~90%). In Amino Alliance zit geen calciumascorbaat (zie screenshot). Onder zo’n Facebookpost van Amino Alliance heb ik gevraagd hoeveel vitamine er in zit. Dat bleek een lastige vraag te zijn want doorvoor kon ik contact opnemen met de klantenservice. Dat heb ik via e-mail gedaan, maar ze gaven aan dat ze wisten van mijn klacht bij de RCC en het leek ze niet de bedoeling om op de achtergrond die discussie opnieuw te vervolgen. Daaop heb ik geantwoord:

Mijn vraag staat geheel los van mijn klacht die ik heb ingediend bij de Reclame Code Commissie. De inhoudelijke procedure daarvan is voorbij en het is wachten op de beslissing van de voorzitter.

Het punt is dat door jullie opnieuw gezondheidsclaims worden gemaakt, dit keer op basis van het toegevoegde calciumascorbaat (zie screenshot). De Keuringsraad heeft echter duidelijk aangegeven dat er geen toegestane gezondheidsclaims zijn voor de ingrediënten in Amino Alliance. Bij de ingrediënten staat ook geen calciumascorbaat vermeld. De gezondheidsclaim is daarmee in strijd met het etiket. De regelgeving schrijft voor dat wanneer een gezondheidsclaim wordt gemaakt de hoeveelheid van het ingrediënt waarop de gezondheidsclaim gebaseerd is vermeld moet worden. Vandaar dat ik graag wil weten hoeveel calciumascorbaat (vitamine C) erin zit.

Een reactie of antwoord daarop heb ik niet gekregen. Kort nadat ik Amino Alliance gevraagd heb naar de hoeveelheid vitamine C in Amino Alliance werd de Facebookpost verwijderd en ben ik geblocked.

Deadline voor gecorrigeerde teksten niet nagekomen

In een reactie van 6 april 2023 aan de RCC gaf Amino Alliance aan dat ze zich integraal zouden aansluiten integraal bij de door de Keuringsraad gecorrigeerde teksten. Die zouden uiterlijk eind april 2023 op de website te zien zijn. Daar heeft Amino Alliance zich echter niet aan gehouden. Teksten waarvan de Keuringsraad aangaf dat ze verwijderd/aangepast moesten worden staan er nog steeds (d.d. 1 mei 2023), waaronder de teksten [6-9]:

Bij het gebruik van aminozuren in combinatie met isomaltulose kunnen de volgende voordelen ontstaan;

  • Helpt gezonde en sterke nagels te behouden.
  • Behoud van een normale huid.
  • Draagt bij aan het onderhouden van gezond en sterk haar.

“De consumptie van levensmiddelen of dranken die in plaats van suiker, isomaltulose bevatten, leidt tot een lagere bloedglucosestijging na de consumptie daarvan in vergelijking met suikerhoudende levensmiddelen of dranken. Dit is tevens van belang voor de opbouw van sterke tanden en draagt bij aan het behoud van een sterk gebit.”

“Aminozuren zijn essentieel voor de stofwisseling. Ze vormen de basis voor ieder levensproces in het menselijke lichaam. Ze zorgen voor de opslag van voedingsstoffen als koolhydraten, mineralen, vitamines, eiwitten, vetten en water.”

“Amino Alliance® bevat veel goede eigenschappen op basis van onze verschillende bestanddelen.”

Studies
Dankzij het wetenschappelijk onderzoek naar de werking en toepassing van stikstofmonoxide, wonnen drie chemici een gedeelde Nobel Prijs. Zij inspireerden Diederik en zijn oom Em. Prof. Dr. Arne van der Gen tot het maken van Amino Alliance®. Zij keken onder meer naar de Isodori studie, die wetenschappelijk bewees welke combinatie van aminozuren het beste effect heeft.”

“Nobel prijs
De Nobelvergadering van het Karolinska-instituut in het Zweedse Stockholm, heeft de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde van 1998 toegekend aan Robert F. Furchgot, Louis J. Ignarro en Ferid Murad. Zij ontdekten stikstofmonoxide als signaalmolecuul in het cardiovasculaire systeem.”

“Een nieuw principe
Stikstofmonoxide (NO) is een gas dat signalen in het organisme doorgeeft. Signaaloverdracht zorgt ervoor dat een gas door een cel wordt geproduceerd, die door membranen dringt en de functie van een andere cel regelt. Dit vormt een geheel nieuw principe voor signalering in de biologische systemen. De ontdekkers van NO als signaalmolecuul, ontvingen in 1998 hier een Nobelprijs voor. We hebben alleen ingrediënten gebruikt waarvan wij menen dat ze deze bevindingen ondersteunen. Er worden geen kleurstoffen, enkelvoudige suikers of vulstoffen gebruikt. Ons doel is om indrukwekkende resultaten te bereiken in tegenstelling tot het creëren van een lange lijst van zinloze ingrediënten op een etiket. Dit brengt namelijk alleen maar afleiding van het oorspronkelijke doel, namelijk het maken van een supplement waar veel gebruikers baat bij kunnen hebben.”

 “Diederik attendeerde mij op het interessante onderwerp ‘Arginine’, waarna ik de (zeer uitgebreide) literatuur ben gaan bestuderen. Veel was geschreven door onderzoekers die weinig van chemie afwisten. Echter bleven er, door het kaf van het koren te scheiden, een aantal belangwekkende artikelen over. De behaalde resultaten met het onderzoek van L-arginine waren zeer wisselend. Soms werd er een effect gevonden, soms niet. Naar mijn mening had dit te maken met de manier waarop het L-arginine was toegediend. Ik besloot dit verder te onderzoeken en kwam tot de conclusie dat hiervoor twee redenen zijn aan te wijzen:

  • L-arginine is een basisch aminozuur. Voor een goede membraan passage is het noodzakelijk om het in een neutrale vorm aan te bieden. Het door ons gebruikte L-arginine L-pidolaat is zo’n geschikte neutrale vorm.
  • Om een gunstige werking van L-arginine te krijgen, is het noodzakelijk dat hulpstoffen aanwezig zijn. L-glutamine en L-lysine blijken in de literatuur hiervoor geschikt.

Verder heb ik onderzocht welke hoeveelheden er nodig zijn om de optimale werking te bereiken. In de huidige vorm zoals we Amino Alliance hebben samengesteld, wordt het beste resultaat verkregen.”

Wat zijn de effecten van Amino Alliance® op mijn nachtrust?
Veel mensen ervaren een diepere slaap na het innemen van Amino Alliance® en worden daardoor uitgerust wakker. In enkele gevallen is het goed om de dosis even een dag of drie met de helft te verminderen om het lichaam tijd te geven om eraan te wennen. Daarna kan gewoon de hele dosis worden ingenomen. Merk je nog weinig verschil dan raden we aan om 4 of 5 dagen 1,5 of 2 zakjes voor het slapen gaan in te nemen.”

“Amino Alliance® bevat onder meer L-arginine, dit is een semi-essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat het in bepaalde omstandigheden niet meer in voldoende mate kan worden aangemaakt door het lichaam (en dan essentieel kan worden). Bij kinderen wordt dit nog wel voldoende aangemaakt. L-arginine speelt een belangrijke rol vanaf de geboorte tot de leeftijd van circa 21/23 jaar en wordt tot die leeftijd op een natuurlijke wijze uit de voeding verkregen.”

“Arginine is een semi-essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat het in bepaalde omstandigheden niet meer in voldoende mate kan worden aangemaakt door het lichaam (en dan essentieel kan worden). Bij kinderen wordt dit nog wel voldoende aangemaakt.”

De Keuringsraad heeft echter nooit de aangepaste teksten ontvangen en dus ook niet van een toelatingsnummer voorzien.

 1. Amino-alliance.nl/ Geraadpleegd: 02-05-2023
 2. Overvoedingengezondheid.nl/is-de-werking-van-amino-alliance-wetenschappelijk-bewezen/ Geraadpleegd: 02-05-2023
 3. Reclamecode.nl/nrc/cag/#:~:text=Aanprijzing%20Gezondheidsproducten%20(CAG)-,1.,gerelateerde%20primaire%20functie%20wordt%20geclaimd. Geraadpleegd: 02-05-2023
 4. Keuringsraad.nl/keuringsraad.nl/media/KoagKag/Downloads/Beauty-Claims.pdf Geraadpleegd: 02-05-2023
 5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to protein and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 414, 616, 730), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 414, 616, 730), maintenance of normal bone (ID 416) and growth or maintenance of muscle mass (ID 415, 417, 593, 594, 595, 715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1811.
 6. Overvoedingengezondheid.nl/wp-content/uploads/2023/05/Veelgestelde-vragen-Amino-Alliance®01-05-2023.html Geraadpleegd: 02-05-2023
 7. Overvoedingengezondheid.nl/wp-content/uploads/2023/05/Over-ons-Amino-Alliance®01-05-2023.html Geraadpleegd: 02-05-2023
 8. Overvoedingengezondheid.nl/wp-content/uploads/2023/05/Em.-Prof.-Dr.-Arne-van-der-Gen-Amino-Alliance®1-05-2023.html Geraadpleegd: 02-05-2023
 9. Overvoedingengezondheid.nl/wp-content/uploads/2023/05/Ondersteunt-een-gezond-leven-Amino-Alliance®01-05-2023.html Geraadpleegd: 02-05-2023